Selma i Ramiz za primjer

0
50

Pljevlja – Među najboljim studentima u Crnoj Gori tokom 2009. godine su i dvoje Pljevljaka, Selma Demirović i Ramiz Kurbegović. Selma Demirović je najbolji student Ekonomskog fakulteta, koji je završila sa prosječnom ocjenom 10, a Ramiz Kurbegović je najbolji student Mašinskog fakulteta.

Za postignuti uspjeh Selma je dobila nagradu „19. decembar“, koju opština Podgorica tradicionalno dodjeljuje najboljim studentima na Dan oslobođenja glavnog grada. Ramiz Kurbegović, student druge godine Mašinskog fakulteta u Pljevljima, je među 35 najboljih studenata crnogorskog univerziteta, 29. decembra 2009 godine u Podgorici primio diplomu i novčanu nagradu od 660 evra.

Selma Demirović je student magistarskog studija, smjer računovodstvo i revizija i trenutno ima status demonstratora i izvodi vježbe na tri predmeta. Završila je gimnaziju „Tanasije Pejatović“ u Pljevljima sa diplomom „Luča 1“. Za Sandžak Danas je izjavila da je poslije završene Gimnazije upisala Prirodno-matematički fakultet u Podgorici, ali se onda predomislila. „Nakon nepunih mjesec dana, shvatila sam da to nije ono čime želim da se bavim, pa sam se prepisala na Ekonomski fakultet. Taj prelazak je u prvim momentima poljuljao moje samopouzdanje i u početku nisam očekivala veliki uspjeh. Polako su krenule „desetke“ u prvom semestru, a kasnije se to nastavilo, tako da sam nakon četiri godine akademskih studija Ekonomskog fakulteta imala prosječnu ocjenu 10, na smjeru Finansije. Početkom jula 2009. godine odbranila sam diplomski rad“, kaže Selma.

Tokom četiri godine studija Selma je dobila brojne nagrade. Dobitnik je stipendije za talentovane studente Ministarstva prosvjete i nauke Crne Gore, kao i nagrade Ekonomskog fakulteta za najbolje studente sve četiri godine studija. Dobitnik je stipendije opštine Pljevlja, kao student završne godine, a dobila je i stipendiju organizacije Konrad Adenauer Stiftung koja se daje društveno angažovanim studentima, a tu je i tradicionalna „Europact“ nagrada, koju ta kompanija daje najboljim sudentima na području Crne Gore.

Govoreći o planovima za bližu budućnost, Selma kaže da se nada da će i dalje raditi na Ekonomskom fakultetu sa zvanjem saradnika i da će u toku ove godine završiti postdiplomske studije, a u daljoj budućnosti njeno interesovanje bi bilo posao u revizorskim kućama ili bankama, jer je računovodstvo i bankarstvo spoj njenih interesovanja na profesionalnom planu.

Da se upornim radom i zalaganjem može mnogo postići dokazuje i Ramiz Kurbegović, student druge godine Mašinskog fakulteta u Pljevljima. Iako je napravio pauzu od sedam godina poslije završetka Srednje stručne škole – elektro smjer, Ramiz je ostvario odlične rezultate na Mašinskom fakultetu, gdje je položio 12 ispita sa prosječnom ocjenom 9,35. „Od malih nogu želio sam da se bavim računarima, tako da i danas radim kao sistem administrator na popravci i prodaji računara. Poslije završetka srednje škole radio sam godinu dana u konfekciji Kastelo Montenegro, zatim u Čaku u Alti, a u Pljevljima sam od Biroa rada uzeo kredit i sa bratom otvorio internet klub. Posao nam nije najbolje išao, pa smo morali zatvoriti klub. U Čačku sam 2003 godine upisao Fakultet tehnike i informatike i bilo je vrlo teško raditi i studirati. Nakon što je prije dvije godine otvoren Mašinski fakultet u Pljevljima, iskoristio sam priliku i u grupi od 57 studenata upisao taj fakultet. U svom gradu je lakše studirati, a uslovi u Akademskom centru su odlični. Opština nas finansira, a sa profesorima imamo odličnu saradnju. Nisam planirao da ostvarujem odlične rezultate, to se samo nametnulo. Volim informatiku, matematiku i učim sa razumijevanjem i logičkim razmišljanjem. Ova nagrada mi je značajna iz tog razloga da ljudi vide šta znači učiti i raditi cio život“, kaže Ramiz.

Izvor: Sandzak-x.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.