Seljimi: Kosovo neće vječno zadržati fusnotu

1
3

Kosovo – Zamjenik kosovskog ministra vanjskih poslova Petrit Seljimi tvrdi da Priština ne namjerava vječno nastupati uz fusnotu na međunarodnim skupovima.

„Nismo mijenjali ime. U dogovoru stoji da se radi o privremenom rješenju“, rekao je on u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Stav Rusije

Spor Srbije i Kosova treba rješavati kroz dijalog Beograda i Prištine na bazi obostrano prihvatljivih rješenja, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem u Moskvi u petak.

Jeremić je kazao da je Kosovo najveći izazov na Balkanu, te da „on može biti rešen samo na bazi međunarodnog prava i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“.

„Srbija i Rusija imaju punu podudarnost i jednakost stavova po tom i drugim pitanjima“, rekao je Jeremić.

Lavrov je kazao da će Rusija podržati Srbiju u nastojanju da inicira istragu pod okriljem UN-a o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

“Nadam se da će se naši zapadni partneri koji ne pokazuju entuzijazam za ovo pitanje predomisliti, jer je riječ o ljudskim pravima za koja oni brinu”, kazao je Lavrov.

Iako dogovor nije funkcionirao na prvim regionalnim skupovima, pošto je na jednom srpska, a na drugom prištinska delegacija nezadovoljna napustila salu, Seljimi smatra da on predstavlja pozitivan razvoj.

Ne želimo kontrolirati Srbe na sjeveru. Oni mogu dobiti samoupravu kao i druge opštine, i mi ne bismo ništa nametali. Oni mogu živjeti kao i do sada, ali bi imali jedan glas u Prištini“, objasnio je Seljimi.

Dogovor je, prema njegovim riječima, donio tri prednosti: prva je da Kosovo može na regionalnim skupovima i regionalnim organizacijama govoriti samostalno bez UNMIK-a.

Bez novih uslova EU

Druga je, kako objašnjava, da Kosovo može sudjelovati u multilateralnim sporazumima, naprimjer kada je riječ o izgradnji željezničke pruge, trgovini ili graničnoj sigurnosti.

I treća, dodaje Seljimi, jeste da je dogovor Kosovo usmjerio na jasan put u pravcu Evropske unije.

Seljimi je istakao da dogovor omogućava napredovanje, ukazujući na studiju o izvodljivosti za sklapanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, koja treba da se izradi.

On je takođe kritizirao predstojeće lokalne izbore u Srbiji, koji su raspisani i na Kosovu.

„To je provokacija i potpuno je neprihvatljivo“, poručio je Seljimi dodajući da to predstavlja „direktno kršenje onoga što EU očekuje od kandidata“.

Kada je riječ o integraciji sjevera Kosova, Seljimi je optimista i ističe da je “potrebno vrijeme”.

Nažalost, realnost je da se lokalni izbori ne mogu održati, pogotovo južno od reke Ibar, bez podrške međunarodnih misija. Uputićemo UNMIK-u pismo, a predstoje nam sa njim, kao i sa ostalim misijama u pokrajini, konsultacije”, rekao je Bogdanović

„Ne želimo kontrolirati Srbe na sjeveru. Oni mogu dobiti samoupravu kao i druge opštine, i mi ne bismo ništa nametali. Oni mogu živjeti kao i do sada, ali bi imali jedan glas u Prištini“, objasnio je on.

Istovremeno, srbijanski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da nije tajna da se održavanju lokalnih izbora na Kosovu protivi niz zemalja, ali da je „za nas mnogo bitniji parametar poštovanje, kako naših propisa, tako i Rezolucije 1244.“

“Nažalost, realnost je da se lokalni izbori ne mogu održati, pogotovo južno od reke Ibar, bez podrške međunarodnih misija. Uputićemo UNMIK-u pismo, a predstoje nam sa njim, kao i sa ostalim misijama u pokrajini, konsultacije”, rekao je Bogdanović, za beogradske Novosti.

U slučaju izostanka podrške, kazao je ministar, “moramo racionalno i hladne glave razmotriti koje su nam opcije na raspolaganju, njihove prednosti i posledice”.

“Sa druge strane, Priština koristi stav nekih moćnih zemalja, zaoštrava situaciju i protivi se održavanju ne samo lokalnih, već i parlamentarnih izbora, koje od 1999. do sada niko nije dovodio u pitanje”, naglasio je Bogdanović.

On je rekao da, za sada, nema novih uslova koje bi Srbija trebalo da ispuni kako bi dobila datum početka pregovora za pristupanje EU.

“Naravno da postoji realna mogućnost, gotovo izvesna, da neke zemlje zahtevaju ukidanje srpskih institucija na Kosovu”, kazao je ministar.

“Funkcionisanje institucija države Srbije u pokrajini je ključno za opstanak srpske zajednice, jer njihovo gašenje bi egzistencijalno ugrozilo Srbe i time bi se pokrenuo novi talas iseljavanja. Uz sve pokušaje, srpskim institucijama u Pokrajini nisu mogli da pariraju surogati Prištine i onih koji je podržavaju u međunarodnoj zajednici”, rekao je Bogdanović.

Utjecaj na dijalog

On je dodao da nema sumnje da će izbori utjecati na dinamiku dijaloga između Beograda i Prištine i da će dijalog biti zamrznut do okončanja izbornog procesa i formiranja nove vlade.

Naravno da postoji realna mogućnost, gotovo izvesna, da neke zemlje zahtevaju ukidanje srpskih institucija na Kosovu”, kazao je ministar Bogdanović.

“Bitno je da smo ušli u proces dijaloga, u kojem su postignuti određeni dogovori i napravljeni pomaci”, rekao je Bogdanović.

“Vlada, ma koliko da je njen mandat u ovim predizbornim okolnostima možda više tehnički, vodiće računa da bilo koja od strana ne pokuša da zloupotrebi trenutno stanje. Poučeni iskustvom da Priština koristi svaku priliku da zloupotrebi situaciju i iskoristi je za jednostrane poteze, Vlada i državni organi pomno će pratiti situaciju u Pokrajini”, kazao je Bogdanović.

Izvor: Aljazeera.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. pokusavaju kros 10000000 Vrati da ubace srbiju u EU da je demokratisu,samo nema od toga nista pa makar pustali i one turske serije bez prevoda, sve dok Pravoslavna Crkva neda svoj OK

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.