Šejhovi i daije u službi izolacije Katara

0
33

Sedmicu dana nakon početka blokade koju su Saudijska Arabija, Emirati i Bahrein pokrenuli protiv države Katar, pokrenuta je intenzivna kampanja stotina medija iz ove tri zemlje i Egipta, a najviše pažnje privuklo je korištenje stavova šejhova, daija i imama mesdžida, koji su se uključili u kampanju opravdavanja izolacije, smatrajući je, čak, i interesom za stanovnike Katara.

Ono što je ironično u svemu ovome jeste da su izjave šejhova i daija koristile upravo one vlade i oni mediji koji optužuju Katar da pomaže i podupire pokrete političkog islama, koji miješaju vjeru i politiku. Ali sada su, te iste vlade, iskoristile svoje instrumente, koristeći ove šejhove i njihove fetve kako bi legalizirali opsadu Katara i iskoristili ih za svoje političke interese.

Profili jednog broja šejhova i daija postali su krcati fetvama, stavovima, fotografijama i postovima, kojima pokušavaju legalizirati izolaciju, prestavivši je kao uslugu islamu i interesom muslimana u svetom mjesecu. Najistaknutiji stav nam dolazi od najvećih saudijskih vjerskih vlasti, čiji stav mnogi na društvenim mrežama vide samo kao pokušaj legalizacije izolacije Gaze.

Interes stanovnika Katara

Londonske novine el-Hajat, prenijele su izjavu saudijskog muftije Abdullaziza b. Abdullaha Alu Šejha, po kojoj su “Posljednje odluke, koje je donijela Saudijska Arabija i nekoliko arapskih zemalja protiv Katara su u općem interesu muslimana i korisne su za budućnost i samih stanovnika Katara.” Dodavši da je “odluka utemeljena na mudrosti, dalekovidnosti i koristi za sve.”

Ovakva fetva saudijskog muftije izazvala je šok kod velikog broja ljudi, koji su ga kritizirali a urednik katarskih novina el-Arab, Abdullah el-Uzba usporedio je izjave Alu Šejha sa izajvama američkog šefa diplomatije Rex Tilersona, koji je pozvao zemlje Zaljeva da ublaže izolaciju Katara tokom mjeseca ramazana, navodeći u svom statusu na Twitteru: “Unuk imama Muhammeda b. Abdulvehaba, cijenjeni Abdulaziz Alu Šejh, odgovara kršćanskom šefu diplomatije SAD-a: ‘Izolacija Katara je zbog interesa stanovnika Katara.”

Sudejsova fetva

Drugi stav, koji podržava izolaciju Katara je stav imama Harema, Abdurrahmana es-Sudejsa, kojeg su prenijeli saudijski mediji, gdje on upozorava na komuniciranje i saradnju sa “zabludjelom skupinom i terorističkim elementima” a koje su tako klasificirane shodno zajedničkom saopćenju Saudijske Arabije i tri ostale zemlje, na taj način iskazujući podršku proglašenju tzv. terorističke liste.

Na taj njegov stav je dr. Basim Hafadži napisao: “Eto kako možeš biti imam Harema, pa da te ljubav prema dunjaluku učini nasilnikom, a strah te navede da iznevjeriš Kur’an.”

Kao i u svim velikim događajima, egipatski daija Amr Halid morao je ostaviti svoj trag, te je na svom profilu napisao: “Podržavam odluke moje države Egipat prema svim onim koji ugrožavaju njenu bezbjednost, bilo da je to vlada Katara ili neko drugi.”

Opsada Kurejšija

Amr Halid je ovo saopćio nakon što je pobrisao sve komentare sa emisije, koja je emitovana na saudijskom TV kanalu MBC, u kojoj, govoreći o Poslaniku, govori i o opsadi kojoj su muslimani bili izloženi na posjedu Ebu Taliba, od strane Kurejšija.

Možda je najaktivnija osoba, upregnuta u trenutnu krizu imam džamije Šejh Zaid u Ebu Dabiju, Vesim Jusuf, koji je, izgleda, cjelokupan ramazan rezervisao za napade na Katar i sve one daije, šejhove, učenjake i intelektualce koji se solidarišu s njim. S druge strane, cjelokupan njegov program, koji se emituje preko sateltiskih kanala iz Ebu Dabija, posvećen je pokušajima da se kroz kur’anske ajete i hadise legalizuje izolacija Katara. Čak je jedna epizoda u njegovom serijalu Min rahiki el-iman, nosila naslov ‘Brade oprane katarskim novcem’.

Pokajte se Allahu

Jordanski daija i član skupštine, Muhammed Nuh Kuda izazvao je veliku raspravu, kada je u televizijskom gostovanju na emiratskom kanalu Sky News Arabi pozvao “učenjake Katara da se dozovu pameti i kažu riječi istine.”

IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Šejhovi i daije u službi izolacije Katara


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.