Šehović: Petnjica i Gusinje i u 2016. da koriste sredstava Egalizacionog fonda

0
8

Šehović: Petnjica i Gusinje i u 2016. da koriste sredstava Egalizacionog fonda

Petnjica,Gusinje – Poslanik u Skupštini Crne Gore i član partije pristalica Ivana Brajovića, Damir Šehović predao je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopuni zakona o finansiranju lokalne samouprave, kojim predlaže da novoosnovane opštine Petnjica i Gusinje i u 2016. godini dobiju pravo da koriste sredstva Egalizacionog fonda.

Pomenute opštine su po istom osnovu ove godine, na osnovu predloga Šehovića, dobile oko 800.000 eura – Petnjica 490.000 eura a Gusinje 291.000 eura.

“Uključivanjem Petnjice i Gusinja kao korisnika sredstava Egalizacionog fonda za 2016. godinu, na način što bi se akontativna raspodjela sredstava Fonda za 2016. godinu vršila srazmjerno broju stanovnika ovih opština u odnosu na broj stanovnika opštine iz koje su se se izdvojile, kako to zakon predlaže, stvorile bi se pretpostavke za njihovo lakše funkcionisanje tokom naredne godine, kao i za stavljanje u ravnopravan položaj svih, pa i novoformiranih opština, u smislu prava na egalizaciju koja imaju”, navodi se u saopštenju Šehovića.

Egalizacioni fond se koristi kao instrument finansijskog izravnanja, odnosno preraspodjele prihoda i rashoda između države i lokalnih samouprava, koji se koristi kako bi se Crna Gora učinila ravnomjernije razvijenom.

“Zato se na godišnjem nivou za Egalizacioni fond izdvaja oko 25 miliona eura. Problem sa korišćenjem ovih sredstava za novoosnovane opštine Petnjicu i Gusinje je u tome što važeći Zakon o finansiranju lokalne samouprave kao jedan od kriterijuma za raspodjelu prepoznaje i prosječan fiskalni kapacitet opštine u periodu od tri godine”. dodaje se u saopštenju.

Kako je Petnjici obnovljen status opštine 2013. godine, a Gusinju 2014. godine, one po tom važećem zakonu ne bi imale pravo pristupa Egalizacionom fondu.

“Zato je i predlažena dopuna zakona o finanisranju lokalne samouprave, kako bi se, kao i prošle godine, eliminisala ova nepravda, i kako bi Petnjica i Gusinje i u 2016. godini dobile pravo na korišćenje sredstava Egalizacionog fonda, jednako onako kako sve druge, ispod prosječno razvijene opštine u Crnoj Gori, imaju pristup tim sredstvima”, zaključuje se u saopštenju Šehovića.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.