Šehidska džamija ne smije da čeka

0
27

350_Sehidska_dzamija_Plav_2013Islamski centar – Šehidska džamija u Vojnom selu kod Plava, zamišljena je od njenih stratega da bude vjerski dragulj muslimana Balkana, koji će biti u službi svom narodu, a koji je kao takav nijetlisan pred dušom šehida – naših predaka, bez krivice u genocidu ubijenih od organa državnih vlasti i svojih susjeda, samo zato što nisu željeli da mimo svoje vjere nasilno budu pokršteni i što su branili dini islam na tim prostorima.

Velika zahvalnost za ovaj projekat koji je otpočet i koji se nalazi u poodmakloj fazi pripada rahmetli Sejdu Ziljkiću i njegovoj porodici – da im Allah Uzvišeni ukabuli kako to On hoće i može. Oni su uvakufili desetine ari svoje zemlje, nakon čega je dio našeg naroda udjeljivao svoje novčane priloge. Kad kažem narod, tu prije svega mislim na našu dijasporu u SAD i drugim krajevima, koji znaju ili bi morali znati da za sve drugo može zahvaliti, ali da za Božje kuće ne smije ništa da nedostaje (niti novca, niti truda, niti želje).

Lično sam očekivao da će ovaj vjerski dragulj biti završen brže, odnosno do obeljažavanja 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja, što je jedan od ključnih povoda što govori i naziv Šehidska džamija, i da je projektovan tako da može da poprimi obilježja Islamskog kulturnog centra u kojem bi se pored namaza, održavali važni sastanci vjerskog i kulturnog sadržaja, što bi slovio za mjesto koje bi se najviše od svih obilazilo kao spomen obilježje našim šehidima.

Utisak je autora priloga da se postavljeni zadaci ne ispunjavaju kako se to očekivalo, te da hvali više organizacije i brige da ovaj Božiji kutak bude završen i priveden svojoj namjeni. Na jednom se skupu pomenu cifra od 150 hiljada dolara koja je potrebna za završetak radova. Bez obzira da li se radi o toj ili nekoj većoj sumi, nameće se pitanje zašto ta sredstva nisu već osigurana tj. prikupljena i da li su zaduženi pojedinci koji su u Građevinskom odboru zatajili ili se uspavali kada su u pitanju preuzeti emaneti i ako znaju da generalni vakif i koordinator ne može sve sam uraditi niti smiju to očekivati. Pouzdano znam da niko pojedinačno nema takvu moć i snagu da projekat ovakve i slične vrste izvede do kraja, no, kad spomenuh Građevinski odbor, zar svi mi kao širi džemat nismo njegov dio? Jesmo draga moja braćo i sestre – svi smo mi koji hoćemo i možemo da doniramo, dio Građevinskog odbora – u širem smislu. Zato ne oklijevajmo i ne gubimo vrijeme.

 


Prilikom obilaženja objekta Šehidske džamije čelnici Svjetskog bošnjačkog kongresa predsjednik dr. Mustafa Cerić, sandžački muftija Muamer Zukorlić i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, istakli su da je Šehidska džamija sa svim sadržajima Islamskog kulturnog centra grandiozan objekat koji treba što prije završiti i staviti u funkciju

Vallahi je bolje za sve nas da budemo i ovaj put kao mnogo puta do sada na visini svog zadatka, kako se to očekuje od nas. Udijelimo pred dušom svojih šehida za Šehidsku džamiju u Vojnom selu, to jest donirajmo za Božju kuću pred dušom naše rodbine, koji su nam prenijeli u nasljedstvo uzvišenu vjeru dini islam,. Jer da njih nije bilo ne bi danas bilo niti nas, niti islama kojim napajamo naša srca i naše duše. Ova zadnja trećina mjeseca Ramazana je prilika da u ime Allaha dželešanuhu i radi njegovog zadovoljstva još jednom odriješimo naše kese za jednu opštu stvar – za Šehidsku džamiju, a pred dušom naših predaka, koji su tako ponosno i prkosno branili dini islam i uspjeli da nam ga, el hamdulillah, prenesu u nasljeđe. A to nije mala stvar već nešto po čemu oni nikada neće niti mogu biti zaboravljeni, a nama se daje mogućnost da se udjeljivanjem, to jest doniranjem, okoristimo trajnim sevapima sve dok se u Šehidskoj bude izučavao Kur’an tj. Allahov Zakon.

S’toga pozivam sve organizacije, udruženja i pojedince da se pod hitno organizuju u što kraćem roku a najkasnije do Bajrama, te da ako treba i sredstva od sadaka ovaj put budu usmjerena za Allahov dragulj zvani ŠEHIDSKA DŽAMIJA. Napominjem da smo kod obnove Sultanije džamije u Plavu pored ostalih donacija za njenu izgradnju usmjerili i sredstva od sadaka, jer je narod tako želio i tražio. Ako treba i pozajmica od imućnije naše braće i sestara je preporučljiva, i dolazi u obzir, s tim da se pozajmljeni novac vrati nakon što se prikupi od džemata.

Smatram da pomenutu sumu novca mogu da osiguraju, hajde da ne kažem jedan ili dvojica, ali sa lahkoćom mogu izdvojiti bar desetina mumina. A gdje je ostali džemat?! Motivišimo našu braću i sestre, ogromna većina njih zna značaj ovog projekta i s’dužnom pažnjom se odnosi prema svemu ovome. Pozovimo i podsjetimo jedni drug, a naša čista savjest i naš čisti nijjet će nas dovesti do željenog i pravog cilja.

S toga pozivam dobrotvore, donatore i vakife da istrajavaju u onome u čemu je Allah zadovoljan, budući da se zna da se svaki uloženi cent, dolar ili euro, može vratiti i do sedam stotina puta više!

Pozivam posebno one kojima je Allah podario nafaku da je ulože na Allahovom putu, kako bi Šehidska džamija bila definitivno završena u 2013.godini, kada na svečanom otvaranju treba održati i naučni skup na kojem bi se zločin genocida osudio i na kojem bi bili ispostavljeni odštetni zahtjevi od strane porodica stradalih.

Pozivam Islamsku zajednicu Crne Gore da se aktivnije uključi u sve ove aktivnosti.
Pozivam bošnjačke i albanske naučne institucije da se svima onima koji žele da nasilno masovno pokrštavanje i ubijanje naših predaka – jednom riječju GENOCID – politizuju, to onemoguće.

Pozivam sve pripadnike islamske vjere (posebno porijeklom iz Plava, Gusinja i šire) – Bošnjake i Albance, da se dodatno mobilišu po pitanju ovog hairli projekta i da iz njega izađemo još jači i jedinstveniji.

Šehidska džamija traži istinske dikaćare tj. donator – vakife – ona se ne smije graditi kao Skadar na Bojani. Jer je Skadar drevni ilirski centar i kolijevka albanske kulture, dok je Šehidska džamija – vjerski dragulj koji čeka da se ‘rodi’ tj. konačno završi i bude u službi vjernicima i narodu uopšte.

/Ibrahim Husejnović – Autor je bivši predsjednik Odbora Islamske zajednice Plav/


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.