Sedam sporazuma Makedonije i Srbije

6

vucic_gruevski_ap_main

Srbija, Makedonija – Srpski premijer Vučić ocijenio je kako su dvije zemlje jedna drugoj veoma važni kao spoljnotrgovinski partneri.

Vlade Makedonije i Srbije održale su u Skoplju drugu zajednčku sjednicu na kojoj je reči bilo o unaprjeđenju saradnje dvije države, prije svega na području ekonomije, poslije čega je potpisano sedam bilateralnih sporazuma o saradnji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je, na konferenciji za novinare, kako su razgovori bili uspješniji od prve sjednice, održane u Beogradu 2013. godine, zato što su njihovi predstavnici imali priliku da se bolje upoznaju i konkretizuju pojedina pitanja.

“Izašli smo ne samo sa sedam sporazuma, već i sa mnogo projekata koje moramo da završavamo, neke u ovoj, a neke u 2016. godini. Uspeli smo da nađemo zajedničke interese u svim sferama društva”, naglasio je Vučić.

Kao primjer je naveo zajedničku nabavku vakcina kojom će biti ostvarene uštede u budžetu obje države.

Prema njegovim riječima, razgovaralo se i o završetku “Koridora 10” do septembra 2016. godine, izgradnji 400-kilovoltne dalekovodske mreže između Niša i Štipa, koja bi, kako je rekao, mogla da bude otvorena decembra ove godine, o izgradnji gasne konekcije Vranje – Kumanovo, izgradnji željeznice do Grčke…

Važni trgovinski partneri

“Iz ovoga možete da vidite koliko stvari smo rešavali i koliko je toga pred nama. Naša politička otvorenost, poštovanje i poverenje koje postoji između dve vlade, i između nas dvojice kao predsednika vlade, važni su za uzajamne odnose, na kojima je veoma važno da nastavimo da radimo”, rekao je Vučić.

Napomenuo je i kako su dvije zemlje jedna drugoj veoma važni kao spoljnotrgovinski partneri.

Navodeći kao primjer da je bilo i razgovora o otvaranju zajedničkih diplomatsko-konzularnih predstavništava u pojedinim zemljama, Vučić je istakao da je učinjeno sve što je moglo da se učini, te da će ove godine biti vidljivi rezultati.

Predstavnici vlada dviju država potpisali su sporazume o ekonomskoj saradnji, saradnji u turizmu, o utvrđivanju graničnih procedura za željeznički granični prijelaz Tabanovci-Preševo, saradnji u oblasti nauke, obrazovanja i tehnologija, saradnji u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine, saradnji u kulturi, kao i plan za održavanje konsultacija za period 2015-2016 između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Makedonije.

(Agencije)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

6 KOMENTARI

 1. “Čist račun, duga ljubav”.
  Primer kako treba graditi nove odnose među balkanskim narodima, naročito bivše SFRJ.
  U prošlosti se gradilo “jedinstvo” na osnovu religije pa su jedni drugima nametali svoje religije, milom ili silom, “jedinstva radi”, da svi budu hrišćani ili muslimani.
  Zatim komunistička ideologija “jedinstva”, da svi budu komunisti.
  Konačno je došlo vreme da se ujedinjujemo, kao Evropljani, na ekonomskim osnovama u kome svi dobijamo.
  Međusobnom trgovinom činimo jedni drugima posao (kupujemo i/ili prodajemo) a u mnogim zajedničkim poslovima ostvarujemo znatne uštede (dinar ušteđen je dinar zarađen).
  Mene posebno raduje saradnja u oblasti turizma. Cela Makedonija je izuzetno turistički atraktivna, posebno Ohrid i Struga.
  Ako se pitate, “Kakve to veze ima sa nama Sandžklijama? mogu da odgovorim da ima, itekako veze, pod uslovom da Novi Pazar bude ono što bi mogao i trebao da bude, obrazovni, sirovinski i tehnološki centar u oblasti ugostiteljstva za sve zemlje zapadnog Balkana.
  Naime, sve zemlje zapadnog Balkana su na vrlo niskom tehnološkom i znanstvenom nivou u toj oblasti i nema govora o ozbiljnom razvoju turizma jer se zasniva (ostalo nam u nasledsto od propale SFRJ) na kafansko-menzaškom ugostiteljstvu i primitivnom sindikalno-pansionskom konceptu turizma.
  Konkretno, u Novom Pazaru, nove škole za novo doba, od originalnih osnova američkog ugostiteljstva (na engleskom jeziku) do majstora ugostiteljstva (da znaju da rade i u proizvodnji i u prodaji) do menadžera ugostiteljstva (da znaju da organizuju posao i u proizvodnji i u prodaji).
  Novi Pazar kao sirovinski centar, da se klanica “Vojin Popović”, po ugledu na najbolju američku klanicu: http://www.buckheadbeef.com, u startu opremi i osposobi da specijalizira snabdevanje turističke privrede sa vakuum upakovanim pasterizovanim porcijašima.
  Novi Pazar kao tehnološki centar, da se proizvodi oprema za kuhinje i restorane a ono što ne može da se nabavlja iz Francuske.
  Malo li je?
  Kad ako ne sad?

  0

  0
  • @rebronja:

   Nisi u toku, jos uvjek se namecu religije – SPC neda makedonskoj crkvi disat… Srbija jos uvjek nakostrijesena na sve strane, sa svima u svadi.

   0

   0
   • Brkate babe i žabe.
    SPC, MPC i CPC (Crnogorska pravoslavna crkva) se spore među sobom, slično sporenju Islamske zajednice u Srbiji i Islamske zajednice Srbije.
    Vlade Srbije i Makedonije sa time nemaju nikakve veze. Njihovo je da razvijaju ekonomiju, u prvom redu i da gledaju od čega će narod živeti.
    Ni manje, ni više.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.