Sedam godina u pritvoru bez obrazloženja

0
3

BIH – Imad al-Husin od 2008. godine je u pritvoru, jer ga država smatra prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Imad al-Husin, zvani Abu Hamza, već je sedam godina zatvoren u sarajevskom Imigracijskom centru jer ga bh. vlasti smatraju prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Razloge za to nikad nisu javno obznanili.

Al Jazeerin reporter Harun Karčić posjetio je njegovu porodicu i donio priču.

Kada je njihov otac uhapšen, Taha i Widad su bili u osnovnoj školi. Skoro sedam godina je prošlo.

Sada, Taha je krenuo u srednju školu, Widad se sprema za upis na fakultet, a njihov otac je i dalje u pritvoru. Nije počinio nikakvo krivično djelo, niti je protiv njega podignuta optužnica.

“Kroz ovih sedam godina, bila mi je potrebna jedna velika hrabrost da mi neko pomogne u nečemu, u životu da mi pomogne. Mnogo tih stvari sam proživio bez svog oca. Tek sad, nakon nekoliko godina, shvatam kako je to živjeti bez oca. Teško je da se živi bez oca. To je jedna velika stvar, koja vam fali u vašem domu, u vašoj duši”, priča Taha al-Husin.

“Mislim da nema Bosna i Hercegovina razloga da ga drži. U ovih sedam godina, to nije uspjela dokazati. Nije počinio nikakvo krivično djelo, nije nikome nanio zlo. Živio je svojim životom, brinuo se za svoju porodicu”, dodaje Widad al-Husin.

Presuda iz Strasbourga

Njihov otac, Imad al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, porijeklom je iz Sirije i u bivšu Jugoslaviju je došao krajem 1980-ih da studira.

Tokom rata se pridružio odredu El-Mudžahid, ali od 2008. godine je u pritvoru, jer ga država smatra prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

U ranijem razgovoru za Al Jazeeru direktor Službe za poslove sa strancima, Dragan Mektić je rekao kako je Abu Hamzu neophodno držati u preventivnom pritvoru – da ne bi počinio krivično djelo.

Na pitanje, postavljeno još polovinom 2013. godine, smatra li da je Abu Hamza povezan sa terorističkim grupama, Mektić je odgovorio: “Jeste, jeste, jeste. Apsolutno. Imamo dovoljno takvih vrsta podataka i mi ne moramo sad takvu osobu pustiti da uđe u krivično djelo, da nastupe određene posljedice, pa da ga mi onda kažnjavamo. I ja kažem, mi preduzimamo jednu vrstu preventivne zaštite ove države, ljudi i imovine”.

I osamnaest mjeseci kasnije, Mektić smatra da pravilno postupa.

“Sud u Strasbourgu je donio presudu, ja bih rekao, u korist Bosne i Hercegovine i rekao da se u slučaju Abu Hamze može ispoštovati naša odluku u smislu Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava – da ga razdvojimo od porodice, u smislu protjerivanja, jer predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost ove države”, navodi Mektić.

Suprotno zakonu

Međutim, Nedim Kulenović iz udruženja “Vaša Prava”, koje zastupa Abu Hamzu, kaže kako je njegov preventivni pritvor suprotan zakonu i međunarodnim pravnim normama.

“Jasno je, međutim, da se osoba ne može lišavati slobode duže od četiri godine u svrhu protjerivanja. Smatramo da mjere koje preduzimaju organi vlasti BIH – u stvari prikrivaju drugu svrhu, a to je ‘preventivni pritvor’ – za kojeg je Evropski sud za ljudska prava u presudi iz 2012. godine već utvrdio da je zabranjen”, ukazuje Kulenović.

Prije nego što ga deportuju, bh. vlasti prvo moraju pronaći zemlju koja će ga prihvatiti. Dosad su poslali 39 zahtjeva. Dobili su 39 odbijenica.

“Imigracioni centar u sarajevu je Abu Hamzin dom već skoro sedam godina. Iz Agencije za poslove sa strancima kažu kako će tu ostati sve dok ne pronađu treću zemlju koja će ga prihvatiti”, javlja Al Jazeerin Harun Karčić.

Izvor: Al Jazeera

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Sedam godina u pritvoru bez obrazloženja


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.