SDP upozorava na opasnost Briselskog protokola o sudovima u BiH

1
3

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH

BiH – Pristajanjem na skandalozno urušavanje državnog pravosuđa, Bakir Izetbegović i SDA kapitulirali su pred antibosanskohercegovačkom politikom Milorada Dodika i Dragana Čovića, poručili su iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

U Briselu je u petak dogovoreno da reforma Zakona o sudovima BiH bude razvijena na osnovu verzije koju je u Briselu predložilo Ministarstvo pravde RS, kao i na osnovu Nacrta zakona o sudovima iz 2013. godine. Potpisali su to jučer ministri pravde BiH Josip Grubeša, ministar pravde Federacije BiH Mate Jozića, ministara pravde Republike Srpske Anton Kasipović i predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safet Pizović.

Iz SDP-a smatraju kako je ovaj protokol neoprostiv politički potez SDA koji za posljedicu može imati potpuni raspad državnog pravosuđa, te totalnu dezintegraciju pravnog sistema BiH, a potom i same države.

– Ovim protokolom Milorad Dodik dobio je puno više nego je i sanjao da može dobiti sa neustavnim i nezakonitim referendumom. Istovremeno, nakon što mu je SDA poklonila ekonomski, na ovaj način Dragan Čović dobiva i pravosudni treći entitet – upozoravaju iz SDP-a.

– Ovo je ujedno i konačna kapitulacija ionako popustljive, dezorijentisane i konfuzne politike Evropske unije spram rušilačkih nasrtaja Milorada Dodika na pravosudni sistem naše države. Umjesto da država Bosna i Hercegovina dobije Vrhovni sud BiH i time osigura jednakost građana pred zakonom, mi smo dobili dogovor Dodik-Čović kojim se Sudu BiH ukida ključna nadležnost da može suditi i po entitetskim krivičnim zakonima i to uz blagoslov Evropske unije. Uspostava Vrhovnog suda BiH jedina je reforma pravosuđa BiH koja svim građanima znači napredak i provedbu evropskih standarda na području BiH. SDP BiH nikada neće odustati od tog cilja i kad tad će naša država imati svoj Vrhovni sud Bosne i Hercegovine.

Iz SDP-a smaraju kako su Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH potpisima svojih ministara pravde na Briselski protokol, odustali od ove ključne reforme, te su u potpunosti prihvatili diktat Milorada Dodika, tako što su pristali na tekst Zakona o sudovima BiH koji je napisan u Vladi RS, umjesto onog zakona koji je godinama unazad usaglašavan na najvišim instancama BiH.

– Briselskim protokolom će se trajno onemogućiti zasnivanje bilo kakve nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Pravni sistem entiteta RS će tako de jure biti pozicioniran kao pravosuđe nezavisne države. Ova kratkovida, protudržavna i nenarodna politika koju demonstriraju Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH se mora zaustaviti. Konačno SDA mora prestati sa isporučivanjem svega što Dragan Čović i Milorad Dodik dogovore na štetu ove države – upozoravaju iz SDP-a.

U saopćenju ove patrije navodi se kako posebno iznenađuje i zabrinjava stav evropskih zvaničnika koji nastavljaju sa praksom tolerisanja političkog šovinizma Dodika i eksperimentiranja nad građanima BiH, pristajući da se u BiH uspostavljaju presedani nepoznati u bilo kojoj evropskoj zemlji. Za razliku od njih, stoji dalje u saopćenju, građani BiH će živjeti u BiH i zaslužuju da imaju pravosudni sistem kakav imaju i svi drugi građani u Evropskoj uniji. To znači da pravosuđe bude nezavisno, depolitizirano te da svi građani imaju jednak tretman na cijelom području države BiH. Sve ispod toga, smatraju iz SDP-a, niti je evropski standard, niti je ono što građani BiH žele i trebaju, bez obzira šta o tome mislili Čović i Dodik.

(bosnjaci.agency)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

SDP upozorava na opasnost Briselskog protokola o sudovima u BiH


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Гази Додик оне којима се цела национална политика своди на увлачење у задњицу високом представнику.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.