23. Maj 2018

Predsjednik Foruma mladih Sandžačke demokratske partije Vahidin Melajac osudio je rekonstruciju Arap džamije koju radi Islamska zajednica, kojom se, kako kaže, briše historija grada, a zarad ekonomske dobiti pojedinaca.

“Svjedoci smo prethodnih dana žestoke kampanje medija i ljudi bliskih Muameru Zukorliću protiv svih koji se protive ovakom vidu rekonstrukcije i restauracije Arap dzamije.”

Melajac je prekomentarisao i plan da se prostor oko i ispod džamije iskoristi za izgradnju komercijalnih objekata. SDP Rasima Ljajića nastavlja sa svojom starom pričom da Islamska zajednica u svom vlasništvu ne smije imati dućane koje će izdavati pod kiriju i ubirati prihod – kakva je bila praksa posljedniih 5 vijekova.

“Sjetimo se rekonstrukcije Fakulteta za islamske studije, gdje se danas umjesto prostorija za vjerski i obrazovni odgoj naše omladine, nalaze stotine i stotine kvadratnih metara prostora za raznorazne kafiće, banket sale i slično” – tako Melajac iznosi neistine da se zgrada Islamskih ustanova ne koristi u svrhu obrazovanja, gdje je smješten Fakultet za islamske studije.

“Navešću također primer Altun Alem džamije, bisera islamske arhitekture gdje se ni najmanje nije vodilo računa o autentičnosti dijelova džamije koji su zamjenjeni. Tako su se vrata neprocjenjive historijske vrijednosti stara ko zna koliko godina bacaju na smetlište i samo zahvaljujući dobrim ljudima ona se danas čuvaju u jednom etno restoranu. Ovo što su oni dosad radili niti je restauracija, niti je rekonstrukcija, ovo je klasični primjer novogradnje“ – istakao je Melajac.

Također, na Regionalnoj televiziji su istakli da je ćeremida stara 500 godina.

Funkcioneri SDP-a na taj način ističu elementarnu nepismenost. Ćeremida na Arap džamiji je posljednji put zamijenjena krajem 20. vijeka. Isti je slučaj je i sa vratima Altun alem džamije. Islamska zajednica je ustupila vrata (stara 50-ak godina) etno restoranu na čuvanje, koja su postala neupotrebljiva, a istovremeno je izradila repliku u istom obliku.

Vlast u Novom Pazaru nije obnovila ni jedan jedini stari spomenik bošnjačke kulture koje su komunisti uništili, od Stambol čarsije, Tijesne čarsije, Novopazarske tvrđave i dr.

Istovremeno, vlast u Novom Pazaru nije izdala građevinsku dozvolu ni za jedan vakufski objekat u Novom Pazaru. Također nije namjenski asfaltirala put ni do jedne džamije.

Potpuno suprotno se ophodila prema svim pravoslavnim kulturnim objektima. Namjenski asfaltirala put do Hrama Svetog Save u Deževi koji je još u izgradnji i učestvovala više puta u renoviranju Đurđevih stupova i manastira Sopoćani.

Ono sto je najironičnije jeste da je budžet grada Novog Pazara 20 miliona, naspram budžeta Mešihata i Medžlisa u Novom Pazaru koji ne prelazi pola miliona eura.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles