SDA ponovo poručila: ‘Ako ne prestane aparthejd, Sud će izgubiti legitimitet u odnosu na Bošnjake’

4
44

Bosanski

Novi Pazar – Povodom imenovanja sudija i tužioca u Sandžaku , SDA Sandžaka konstatuje da se nastavlja poremećaj nacionalnog sastava u ovim državnim institucijama na štetu Bošnjaka.

Dana 13.08.2014. godine, SDA Sandžaka je pozvala Ministra pravde, Visoki savjet sudstva i Državno vijeće tužioca da zaustave aparthejd u ovoj oblasti.

SDA Sandžaka upozorava da ukoliko se to nastavi ovi pravosudni organi gube legitimitet i legalitet u odnosu na Bošnjake u Sandžaku.

SDA Sandžaka je o tome obavijestila sve nadlježne evropske i druge međunarodne institucije i Vlade zemalja.

SDA Sandžaka, kao legitimni i legalni predstavnik Bošnjaka u Srbiji ne prihvata takvo stanje i traži od Evropske unije i drugih međunarodnih institucija da učine dodatne napore i pomognu Vladi Srbije i drugim državnih institucija da isprave ovu nepravdu.

SDA Sandžaka zahtjeva usaglašavanje nacionalne strukture nosilaca sudijske i javnotužilačke funkcije u Sandžaku sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama, odnosno neodložan izbor odgovarajućeg broja sudija i tužilaca bošnjačke nacionalnosti kako bi se ispravila ova nepravda.

U tekstu pisma je naglašeno da Vlada Srbije i drugi državni organi Srbije ignorišu odredbe III Mišljenja savjetodavnog komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope od 28.11.2013. godine,  kao i odredbe i preporuke Rezolucije 1985, koje je donela Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope 8.aprila 2014.godine koje se odnose na manjine.

U kontekstu otvaranja poglavlja 23 u procesu pregovora sa Evropskom unijom, SDA Sandžaka želi da bude aktivni učesnik u uspostavljanju vladavine prava, pravne sigurnosti u Srbiji i izgradnji pravne države Srbije.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Dok je bio ministar ni za šta, sve je bilo vrh, sad odjenom ništa ne valja… hahaha… Nepismeni glupak! Sramota me što ovakav čovek u mojoj zemlji uopšte može da se bavi politikom… a još gore je što tamo neki brđanji glasaju za njega… jbg, prost narod je lako zavesti glupim pričama… čovek je 20 godina vaš predstavnik i šta je uradio za vaš kraj????! NIŠTA! jedno veliko NIŠTA!
    Je l’ živite bolje? Ne! Jer vaša deca imaju bolju perspektivu? Ne! Šta je ovaj i njegova eskadrila uradio za vas??? Opet NIŠTA! I vi opet glasate za takvog lika kome se svi smeju koliko je glup?! Majkemi mi niste jasni… Ili je on genije za manipulaciju ili je narod tamo na Pešteru zaglupavio skroz ?!?!

  2. Gospodo iz SDA izborite se prvo za vraćanje imena regiji Sandžak. kojg vi vašim glasovima podjeliste na Raški i Zlatiborski okrug. Ili je to opet nekom guma izbušena ….

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.