9. Mart 2019

Stranke demokratske akcije Sandžaka organizirala je u Novom Pazaru protestnu šetnju “Za sigurnu budućnost- Sandžak se budi“.

Protestu je prisustvovalo više stotina aktivista SDA iz svih sandžačkih gradova.

Neobično, za ove vrste protesta je da se niko nije obratio već je u prisustvu predsjednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina pročitano protestno pismo.

“Mi se ovim protestom pridružujemo ljudima koji izražavaju svoju spremnost da zajedno izgradimo državu zasnovanu na vladavini prava i jednakih mogućnosti za sve. Mi protestujemo protiv tolerantnog odnosa srpskih drzavnih organa prema zločinima nad Bošnjacima. Srpska Skupština, srpska Vlada i srpski predsjednik negiraju zločin genocida nad Bošnjacima u BiH i masovne zločine nad Bošnjacima Sandžaka, u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i druge zločine čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka, čime se kod Bošnjaka stvara osjećaj nesigurnosti. Na ovaj način izražavamo protest zbog diskriminacije koja se provodi nad Bošnjacima u Sandžaku pri zapošljavanju u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama sa javnim ovlašćenjima. Protestujemo zbog neprijateljskog odnosa srpskih državnih organa prema bošnjačkom narodu Sandžaka i njihovim legitimno izabranim predstavnicima, izraženo kroz vjerski šovinizam, nacional-fašizam i socijal-rasizam. Protestujemo protiv izraženog apsolutizma i diktature u Srbiji čime je suspendovana vladavina prava i pravna sigurnost, osnovna ustavna načela, prava na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja. Protest što još nije riješen status Sandžaka i što Bošnjacima u Srbiji još nije priznato ranije stečeno pravo naroda. Ovi pritesti imaju za cilj sigurnu budućnost, život dostojnog čovjeka i izgradnju države jednakih mogućnosti za sve.”

Iz SDA Sandžaka ranije najavljeno da će naredni prostet biti održan u subotu 16. marta 2019. godine.

Podsjećamo da SDA Sandžaka ima odličnu saradnju sa SNS-om Aleksandra Vučića, i zajedno čine koalicionu vlast u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju i Priboju.

(SANA)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles