15. Novembar 2018

Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće su završeni. A sve je izvjesniji i kraj jedne političke epohe.

Te sada već daleke devedesete godine, u Sandžaku je osnovana stranka koja je budila nadu svakom Bošnjaku, o ispunjenju mnogih tada zacrtanih ciljeva.

I sve je to djelovalo fino, sa mirisom slobode i borbe za ostvarenje prava Bošnjaka.

A onda je izabran i prvi predsjednik te partije u Sandžaku, a sve ostalo nakon toga je historija.

I naravno ne ona koju pišu pobjednici. Ne ona koju je svaki Bošnjak tada sanjao. Već historija pada i poraza svih tih ideja od protagonista istih.

I doista, teške godine su ostale iza nas. Od rata, topova, prebijanja i zastrašivanja, pa sve do turskih pustolovina od strane predsjednika.

Nastavak pogubne politike SDA, Bošnjaci Sandžaka na svojim ledjima osjećaju i 2007.godine, agresijom na Islamsku zajednicu.

I opet teški dani. Dani velike i teške borbe. Ali tada imamo već masovno napuštanje od strane simpatizera te stranke, koje se najbolje vidjelo u porazu 2008. godine.

Učinilo se u jednom mahu da su Bošnjaci malo predahli. No, ispostavilo se da su sportskim žargonom rečeno, još jednom uigranom akcijom, prevareni.

Svjesni onoga što ih je snašlo, Bošnjaci još jednom kažnjavaju tu politiku. Ovoga puta na izborima za BNV, 2010. godine.

Lista koju je predvodio tada njima najveći neprijatelj Muftija Muamer Zukorlić, odnosi ubjedljivu pobjedu.

E tada nastaje haos. Tandem onih koji sada pokušavaju napraviti vijeće, u sprezi sa vlašću iz Beograda, formiraju paralelne organe tog vijeća. Opstrujirajući i gušeći volju Bošnjaka.

Danas je upravo vijeće, mjesto gdje se bajrak stranke demokratske akcije lomi.

Da li ste devedesetih godina mogli zamisliti da će doći vrijeme kada će se toj tada silnoj partiji postavljati uslovi koje će ona morati da prihvata?

Naravno da niste.

Isto kao što niste mogli da zamislite da će se na političkoj sceni, u Sandžaku ispostaviti ona čuvena narodna: ,,Sve što ima svoj početak ima i svoj kraj.”

Jaki udarci koje ta stranka sada trpi, zbog lošeg rezultata na izborima i ucjenama i uslovima kroz koje sada prolazi, jasan su pokazatelj da imamo u najavi početak kraja jedne političke epohe.

Epohe zbog koje mnogi trpe posljedice. Neko je platio modrim ledjima, neko glavom, neko invalidskim kolicima, neko materijalno, ali u svakom slučaju trebaće vremena da se sve to sanira.

Nova politička opcija je već na pragu osvajanja Sandžaka. To je pokazala na izborima za BNV, čiji je lider akademik Zukorlić, odnio ubjedljivu pobjedu u većini Sandžačkih gradova. Svakako za njih najbolniji je poraz u srcu Sandžaka u glavnom gradu Novom Pazaru.

Dani pogubne politike se polako odbrojavaju. Ostaje nam samo da poželimo dobrodošlicu novoj, svježoj, snažnoj i dostojanstvenoj politici, čiji su rezultati vidljivi i sa pozicije opozicije.

Autor: Emir Preljević

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles