SDA demantuje svoju Deklaraciju

3
15

Sjeverni Sandžak – Nedavno je održana konferencija za novinare Stranke demokratske akcija koju je održao generalni sekretar Fuad Baćićanin. On je izjavio sljedeće:


“Tema današnje konferencije za novinare je otežavanje Bošnjacima da uživaju prava koja su garantovana Ustavom i Zakonom ove zemlje kao i međunarodnim dokumentima o pravima i slobodama pripadnika nacionalnih manjina.
Kako i znate počeo je proces zamjene ličnih dokumenata u Srbiji.

Izdavanje ličnih dokumenata i putnih isprava odvija se uz najgrublje kršenje Ustavom i zakonom zagarantovanih prava nacionalnih manjina, u ovom slučaju Bošnjaka.
Navest ću nekoliko primjera.
U programima koji se koriste u policijskim upravama, u kojima se upisuju podaci o građanima, u klasifikaciji nacionalnosti ne postoji nacionalnost Bošnjak čime je jasno prkršen član 79. Ustava Republike Srbije, član 1. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i član 11. Okvirne konvencije Savjeta Evrope.
U opštinama u Sandžaku nova lična karta izdaje se samo na ćiriličnom pismu, iako je u tim opštinama u ravnopravnoj službenoj upotrebi bosanski jezik i latinično pismo, čime su prekršeni član 18. i 79. Ustava Republike Srbije, član 9. Zakona o ličnoj karti, 11. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i član 11. Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.
U putnim ispravama u rubrici „državljanstvo” ispisuje se „srpsko”, umjesto „Republike Srbije”, i time se jasno krši član 38. Ustava Republike Srbije, član 26. Zakona o putnim ispravama i član 1. Zakona o državljanstvu.

Prilikom upisivanja podataka o adresi građanina, ne poštuju se odluke organa jedinica lokalne samouprave o promjeni naziva ulica, čime je također prekršen član 79. Ustava Republike Srbije, član 11. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, član 22. Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina i član 11. Okvirne konvencije Savjeta Evrope.”

.

Začuđujuće je kako se ova stranka vraća na priču muftije Muamer ef. Zukorlića i ostalih poštenih i odanih Bošnjaka o tome da su prava Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji ugrožena. Stranka SDA na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom je negirala ugroženost Bošnjaka, pa je čak išla do te mjere da je i donijela deklaraciju o to me koja glasi, tačka 2. Deklaracija o položaju Bošnjaka u Repoblici Srbiji:

.

2. Država Srbija i njene organizacije i ustanove u prethodnih nekoliko godina uložili su značajne napore na poboljšanju i unaprjeđenju položaja i prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

.

Ova kontredikcija se u posljednje vrijme često dješava kod stranaka koje su izgubile povjerenje naroda i koje bahato i bespomoćno žele da vrate svoju nekadašnju vlast.

Izvor: SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.