1. Decembar 2011

Sjeverni Sandžak – Među poljoprivrednicima koji su početkom oktobra ove godine dobili pomoć države, preko konkursa Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, najviše je članova i simpatizera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, pokazuje spisak dostupan na sajtu Kancelarije.

Na čelu Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja je ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, koji je i predsednik SDA Sandžaka.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja dodijelila je početkom oktobra više od 97 miliona dinara za 432 podnosilaca zahtjeva sa područja sandžačkih općina.

Predsjednik Radne grupe Kancelarije za održivi razvoj Bahrija Kačar negirao je u razgovoru za radio Sto plus da postoji bilo kakva veza između stranačke pripadnosti i „prohodnosti” na javnom konkursu. On tvrdi da se ”sasvim slučajno desilo da većina od onih kojima su odobrena ova sredstva imaju veze sa SDA Sandžaka“.

Na pitanje Sto plus radija da li je sukob interesa činjenica da su pomoć dobili i članovi najuže porodice pojedinih članova komisije, Kačar je odgovorio da nije.

SDA negira navode

Funkcioner Stranke demokratske akcije Sandžaka Ahmedin Škrijelj tvrdi da ova politička partija ni u kakvom obliku nije učestvovala u konkursu Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, niti je uticala na njegov tok.

Među poljoprivrednicima koji su početkom oktobra ove godine dobili pomoć države preko ovog konkursa, najviše je članova i simpatizera SDA Sandžaka, pokazuje spisak dostupan na sajtu Kancelarije.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja dodijelila je početkom oktobra više od 97 miliona dinara za 432 podnosilaca zahtjeva sa područja sandžačkih opština.

Mirsad Jusufović, generalni sekretar Sandžačke demokratske partije i šef kabineta gradonačelnika Meha Mahmutovića, kaže da oni nisu imali nikakve informacije o ovom konkursu.

Predsjednik Radne grupe Kancelarije za održivi razvoj Bahrija Kačar negirao je ranije u razgovoru za radio Sto plus da postoji bilo kakva veza između stranačke pripadnosti i „prohodnosti” na javnom konkursu.

On tvrdi da se ”sasvim slučajno desilo da većina od onih kojima su odobrena ova sredstva imaju veze sa SDA Sandžaka“, objasnivši da je uzrok tome, vjerovatno, blizina kancelarija ove dvije institucije.

BDZ osuđuje kupovinu glasova

Izvršni odbor Bošnjačke demokratske zajednice osuđuje zloupotrebu budžetskih sredstava iz Programa podrške održivog razvoja poljoprivredne proizvodnje u nerazvijenim opštinama Sjenica, Tutin, Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i grad Novi Pazar od strane Kancelarije za održivi razvoj kojom rukovodi ministar u Vladi Republike Srbije Sulejman Ugljanin.

Nema sumnje da je ova zloupotreba imala za cilj kupovinu glasova, nagrađivanje i afirmaciju stranačkih aktivista pred naredne izbore.

Činjenica da je ministar Ugljanin uz očiglednu saglasnost režima iskoristio budžetska sredstva svih građana za finansiranje članova i aktivista svoje političke partije koji su u Sandžaku poznati kao direktni učesnici u projektu razbijanja Islamske zajednice i u drugim nečasnim radnjama samo potvrđuje da SDA ne odustaje od destruktivne politike i razdvajanja Bošnjaka na podobne i nepodobne, te proširivanju međusobne nesloge i razdora.

Režim sasvim svjesno odobrava nenamjensko trošenje budžetskih sredstava od strane bošnjačkih političara koji participiraju u vlasti jer na takav način zadovoljavaju njihove sklonosti ka ličnom bogaćenju a na uštrb osiromašenog naroda za čije potrebe i interese oni već  godinama ne vode računa. Beogradu se očito više isplati da na bošnjačke ministre, njihove narodne poslanike i aktiviste troši ogromna sredstva nego da milione eura ulaže u razvoj ekonomije u Sandžaku što je obaveza legitimne vlasti.

Ovaj potez Sulejmana Ugljanina i njegovih saradnika samo je još jedan u nizu učinjenih na štetu Bošnjaka koji su okusili svu gorčinu podaničke politike njihovih predstavnika prema Beogradu.

BDZ će nakon dolaska na vlast poštenim radom i zalaganjem za interese naroda ostvariti poboljšanje ukupnih okolnosti i životnog standarda u Sandžaku. BDZ neće dijeliti ljude na podobne i nepodobne jer Bošnjaci samo kao čvrsta zajednica mogu ostati i opstati na ovim prostorima.

BDZ će nakon dolaska na vlast poštenim radom i zalaganjem za interese naroda ostvariti poboljšanje ukupnih okolnosti i životnog standarda u Sandžaku. BDZ neće dijeliti ljude na podobne i nepodobne jer Bošnjaci samo kao čvrsta zajednica mogu ostati i opstati na ovim prostorima.

Izvor: RadioStoPlus.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles