Savjetovanje u Prijepolju: Varoa pogubna po pčelinjake

0
14

U Prijepolju je održano regionalno savjetovanje pčelara Zlatiborskog okruga, a o izazovima u kontroli i suzbijanju bolesti pčela i iskustvima EU govorio je doktor veterinarske medicine Zlatko Tomljanović, stručni saradnik za pčelarstvo u Hrvatskoj Poljoprivredno – šumarskoj savetodavnoj službi.

Bolesti medonosnih pčela svake godine nanose ogromne gubitke pčelarstvu. Zbog toga se smanjuju količine proizvedenog meda i drugih pčelinjih proizvoda, ali istovremeno dolazi do manjeg oprašivanja biljaka kojima su pčele glavni prenosioci polena. To donosi i veliku ekonomsku i ekološku štetu koja se povećava iz godine u godinu.

Na to je na samom početku svog izlaganja upozorio Zlatko Tomljanović i naglasio da svaki pčelar mora biti upoznat s načinom suzbijanja varoe, strogo vodeći računa da upotrebljavaju samo registrovane lijekove jer u protivnom krše zakon ali i preuzimaju rizik da ne mogu da prodaju svoj med u zemljama Evropske unije gdje su kontrole kvaliteta rigorozne.

-Neregistrovani lijekovi mogu da sadrže bilo kakve materije, ne samo one koje je nelegalni proizvozvođač ispisao na pakovanju lijeka koji se stavlja u promet- upozorio je on.

On smatra da je broj varoa posledica lošeg tretiranja zajednice tokom godine, što znači da nisu poštovani principi dobre prakse.

-Stalna kontrola opadanja varoe važna je i kod reinvazija. Ponekad pčelar tretira svoje zajednice, međutim pčelar iz njegove blizine to ne učini, a kako je postotak zaletanja pčela u dva pčelinjaka na 700 metara zračne udaljenosti čak 18 do 20 posto, velika je šansa da pčele prenesu grinje u očišćenu zajednicu- upozorio je Tomljanović.

Virus i parazit varoa zasebno ne predstavljaju veliku opasnost za pčele, ali zajedno čine smrtonosnu kombinaciju koja je doprinela nestanku miliona domaćih pčela u proteklih nekoliko decenija. Varoa se razmnožava u ćelijama na larvama pčela , a hrani se tako što sisa limfu iz pčela, omogućavajući na taj način virisuma da ugroze njenu vitalnost i zdravlje, dok virus deformisnaih krila ubija pčele, što zadaje dvostruki udarac ovoj populaciji.

U Republici Srbiji trenutno je registrovano samo šest lijekova namenjenih suzbijanju varoe, a novo aktivno sredstvo farmaceutske kompanije Bayer ima potpuno drugačiji efekat od prethodnih i pokazalo se kao vrlo efikasno u borbi protiv ove opake bolesti.

Predavanje je organizovano uz podršku udruženja pčelara Prijepolje i Saveza pčelarskih organizacija Srbije.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.