Savjet za štampu – Javna opomena Sandžačkim novinama zbog kršenja novinarskog kodeksa

0
4

Savjet za štampu R. Srbije je na zasijedanju u Beogradu,  održanom 28.2.2019.   je donio niz odluka, uključujući i javne opomene protiv Sandžačkih novina.         

Tekstom “INSPEKTORI ČEŠLJAJU HALAL LICENCE U PRIJEPOLJU: Opštinske pare dobijali oni u čijim lokalima se toči alkohol”, objavljenim 9. februara 2019. godine kao i tekstom “UPOZORENJE!!! Halal “Zlatiborac” u proizvode stavlja otpad koji ni PSI ne jedu”, objavljenim 6. februara 2019. godine portal „Sandžačke novine” prekršio je tačke 1, 2 i 5 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da tačno, objektivno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije, da pravi jasnu razliku između činjenica koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja, kao i odredbu po kojoj su sa novinarstvom nespojivi objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina.

Tekstom “Kad medijski nepismenjakovići zlonamjerno manipulišu tuđim vijestima”, objavljenim 31. januara 2019. godine, portal “Sandžačke novine”

1.prekršio je tačku 1 Odeljka I  (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da tačno, objektivno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije,

2.prekršio je i tačku 6 Odeljka IV (Odgovornost novinara), po kojoj novinar mora da njeguje etiku i kulturu javne riječi, poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku i dužan je da blagovremeno objavi odgovarajuću ispravku.

Komisija je ovu odluku donijela odlučujući o žalbi Salahudina Fetića. U odgovoru na žalbu Usame Zukorlića, web urednik Nedžad Smailagić,  istakao je da je portal objavio odgovor na tekst, koji im je u međuvremenu dostavio Zukorlić. Zukorlić, međutim, time nije bio zadovoljan, jer demanti nije objavljen u cjelini, zbog čega je o žalbi odlučivala Komisija.

Zanimljivo je da je Savjetu za štampu Nedžad Smailagić potvrdio svoj identitet, tako da je od sada moguće putem suda tužiti za svaku uvredu i kršenja prava građana putem Sandžačkih novina. Kako Sandžak PRESS saznaje, u pripremi je paket tužbi za niz objava koja krše građanska prava i pravo građana na medijima. Nedžad Smailagić je sestrić Esada Džudža, predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koji se duži niz godina finansirao iz fonda BNV-a.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.