Saudijska Arabija i UAE- Bojkotuju Katar, a grle Izrael

0
6

Bez uvjerljivih razloga, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati sada žele da uvedu protiv Dohe istu vrstu bojkota koju su nekada u prošlosti koristile arapske države protiv Izraela, dok u isto vrijeme nastoje normalizovati odnose sa Tel Avivom uprkos njegove postojeće okupacije arapske nacije i brutalne represije nad palestinskim narodom.

Saudijska Arabija, UAE i njihovi saveznici zvanično razmatraju nove ekonomske sankcije protiv Katara i možda zatraže od svojih trgovačkih partnera da biraju između njih i Dohe, kazao je u utorak ambasador UAE u Rusiji.

“Postoje određene ekonomske sankcije koje možemo preduzeti, a koje se sada razmatraju”, kazao je Omar Gabaš, ambasador UAE u Moskvi.

“Jedina mogućnost jeste nametanje uslova našim trgovinskim partnerima i kazati ‘Želite raditi s nama? Onda morate napraviti komercijalni izbor”, kazao je on.

Izbacivanje Katara iz Vijeća za saradnju Zaljeva nije ‘jedina dostupna sankcija”, dodao je ambasador UAE.

Možda je mislio na zemlje poput Turske, koje su snažno podržale Katar i pojačale isporuke vitalnih proizvoda Dohi, kao i na simbolično raspoređivanje vojske u tursku bazu u malom zaljevskom emiratu uslijed blokade predvođene Saudijskom Arabijom.

Davanje partnerima izbora da biraju između trgovanja sa Katarom ili trgovanja sa ‘Četvoročlanom bandom’, kako kritičari nazivaju udruživanje Saudijske Arabije-UAE-Bahreina- Egipta, predstavlja dramatičnu mjeru koju su arapske zemlje posljednji put koristile osamdesetih prošlog vijeka protiv svog nekad zakletog neprijatelja Izraela. Sada, neke arapske zemlje koriste istu taktiku protiv malog, izolovanog bratskog arapskog naroda.

Da sve bude još gore, Saudijska Arabija i UAE u isto vrijeme nastoje ostvariti što bliže odnose sa Izraelom, uz malo truda da prisile Tel Aviv da se pridržava svih zahtjeva koje se tiču prava palestinskog naroda kojeg okupiraju, čak su objavili drakonski ultimatum od 13 tačaka Kataru.

Jasno je da su Dohina podrška palestinskim pravima, i relativno nezavisnim medijima predvođenim El-Džezirom, kao i njeni umjereni odnosi sa Iranom, učinili je glavnom metom za navodni saudijsko-izraelski savez.

Sada ne bi trebalo biti iznenađujuće, za Rijad i Abu Dabi, da se pokret BDS usmjeri na Katar, umjesto Izraela.

Najviše čuvana istina

Ne objašnjava samo ironija ovo povećavanje neprijateljstava i upotrebu arapskog bojkota kao oružja protiv drugih Arapa. Umjesto toga, smirivanje Izraela i kažnjavanje Katara su blisko povezane stvari, a postoje znakovi da su to koordinirani potezi.

Saudijska Arabija ili UAE nemaju zvaničnih odnosa sa Izraelom. Ne postoji jasan dokaz, ali poslovanje Saudijske Arabije-UAE sa zemljom koja okupira palestinske i arapske teritorije od 1948. godine je tako slabo prikriveno da je gotovo očito.

Izraelski zvaničnici, u pokušaju da prikriju svoju ravnodušnost, u više navrata su sugerisali da postoji duboka saradnja sa zemljama Zaljeva poput UAE i Saudijske Arabije. Oni kažu da rade zajedno protiv zajedničkog neprijatelja Irana i grupa poput Hamasa, prekidajući odnose sa njima što je bilo ključno potraživanje Saudijaca za Katar.

Rijad i Abu Dabi nikada nisu negirali tvrdnje Izraela.

Iskreno rečeno, sa uzdizanjem Muhammeda bin Selmana kao de facto kralja Saudijske Arabije, komentatori sugerišu da je američka cijena njegovog potvrđivanja za tron, osim doljevanja znatno više saudijskih prihoda od nafte u američke džepove, također i normalizovanje odnosa sa Izraelom. I postoje indikacije da je Rijad već počeo.

Prošle sedmice, izraelski Kanal 2 je objavio kratki intervju sa saudijskim političkim komentatorom pod imenom Abid el-Hamid Hakim. Tema je bila blokada Katara.

Po prvi put ikada, piše John R Bradley za Jewish Chronicle “jedan saudijski državljanin je uživo intervjuisan za izraelsku televiziju, sve uz hebrejski prijevod. Možda još neobičnije, nakon što je u Saudijskoj Arabiji objavljeno o njegovom malom razgovoru nije došlo ni do kakvih ozbiljnih mjera”.

“Takav intervju se nikada ne bi mogao dogoditi bez dozvole najvišeg nivoa saudijskog režima”, naglasio je Bradley.

Saudijci podržavaju normalizaciju

Istoga dana kada je Izrael gađao Gazzu, pojavio se na internetu haštag na arapskom jeziku u kojem se tvrdi da Saudijci podržavaju normalizaciju odnosa sa Izraelom.

Navodni saudijski korisnici Twittera iskazuju svoju podršku boljim odnosima sa Izraelom, iako to može biti dobro organizovano od saudijskih vlasti.

Mudžtehid, visokoprofilni saudijski disident na Twitteru blizak kraljevskoj porodici, u ponedjeljak je objavio da je Muhammed bin Selman dao instrukcije za medijsku i Twitter kampanju da se pripremi saudijska javnost za otvorene odnose sa Izraelom.

Izrael je to i sam primijetio. Profil ‘Izrael na arapskom’, kojeg je otvorilo Ministarstvo vanjskih poslova u Tel Avivu, reobjavilo je ovu objavu koristeći spomenuti haštag. Također su istakli i intervju iz Džidde i proizraelsku kolumnu objavljenu u saudijskom listu Er-Rijad.

Zaista, u do sada nemogućem tekstu u kojem se brane odnosi sa Tel Avivom, Musaid el-Asimi je izjavio da nema razloga da Arapi ‘neopravdano demonizuju’ Izrael. Nakon pohvala mirovnih sporazuma koje je Izrael potpisao sa Egiptom i Jordanom, el-Asimi je napisao da se Iran, a ne Izrael, u budućnosti mora smatrati regionalnim neprijateljem Saudijske Arabije.

Danas, srijeda, Enver Eški, penzionisani saudijski general i vodeći zagovaratelj za uspostavljanje diplomatskih i ekonomskih odnosa sa Izraelom, i koji je posjetio Izrael prošle godine, je kazao da ukoliko Saudijska Arabija normalizuje odnose sa Tel Avivom, onda će je cijeli islamski svijet slijediti.

Enver Iški, direktor saudijskog Bliskoističnog centra za strateška istraživanja i bivši saudijski general kazao je da će Saudijska Arabija normalizirati odnose sa Izraelom, ukoliko Izrael prihvati arapsku inicijativu, a normalizacija odnosa dvije zemlje bit će na osnovu zajedničkih interesa.

U razgovoru za njemačku televiziju DW na arapskom jeziku, kazao je da bi Saudijska Arabija mogla normalizovati odnose sa Izraelom, ukoliko Izrael prihvati inicijativu koju je 2002. godine pokrenuo bivši saudijski kralj Abdullah, a koja predviđa osnivanje dvije države, Izraela i Palestine u granicama iz 1967. godine.

On je istakao da bi moglo doći do normalizacije odnosa ukoliko se približe stavovi Izraela i arapskih zemalja, dodavši da je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponudio svoju inicijativu, koja se sada analizira u SAD-u, a koja je, kako Iški ističe, malo različita od arapske. Prema izraelskoj inicijativi, navodi on, palestinska država bi se trebala formirati kao konfederacija i trebala bi sadržati i dijelove Jordana i Egipta.

Na pitanje da li bi saudijsko društvo u ovom trenutku prihvatilo normalizaciju odnosa sa Izraelom, Iški je kazao: “Ukoliko pogledamo objave i komentare Saudijaca, zaključit ćemo da su oni stava da Izrael nije učinio niti jedan neprijateljski akt prema Kraljevini.”

Iški je naveo da je najbolja garancija očuvanja palestinskih prava zapravo normalizacija odnosa sa Izraelom, dodavši: “Ukoliko Saudijska Arabija normalizuje odnose sa Izraelom, to će učiniti i sve ostale zemlje. Na taj način će se okončati izraelska izolovanost u regionu.”

IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Saudijska Arabija i UAE- Bojkotuju Katar, a grle Izrael


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.