Šatorsko naselje za izbjeglice u Hrvatskoj

0
9

Hrvatska – Nakon otvaranja prihvatnog centra u Opatovcu, selu između Vukovara i Iloka, smanjen je pritisak na malo pogranično mjesto Tovarnik, u koje je u proteklih šest dana stiglo najmanje 29.000 izbjeglica s Bliskog Istoka i sjevera Afrike.

Opatovac je od Tovarnika udaljen 12 kilometara, a izbjeglice u prihvatni centar dolaze autobusima lokalnih autoprijevoznika koji su posebno angažirani s obzirom na specifičnu situaciju.

Prihvatni centar u rekordnom roku izgradila je Hrvatska vojska. U kampu se nalazi najmanje 200 vojnih šatora, čiji je pojedinačni kapacitet 26 osoba, što znači da tamo u istom trenutku može boraviti više od 4.000 ljudi.

“U prihvatnom centru u Opatovcu je trenutačno najmanje 2.500 izbjeglica. Stalno stižu nove izbjeglice, ali i napuštaju ovo mjesto. Autobusi stižu ravno s granice sa Srbijom, a nakon što napuste Opatovac, usmjeravaju ih prema Mađarskoj. U tu državu ulaze na četiri granična prijelaza: Baranjsko Petrovo Selo, Terezino Polje, Botovo i Goričan”, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Plan je da izbjeglice u prihvatnom centru Opatovac ne borave duže od 48 sati, osim u posebnim situacijama, odnosno kada je riječ o povezivanju obitelji ili lošem zdravstvenom stanju i slično.

Centar će dobro doći izbjeglicama, pojašnjeno je, i zbog činjenice što su dani u tom dijelu Hrvatske sve hladniji, a sada vrijeme dok čekaju na ulazak u Mađarsku ne moraju provoditi pod otvorenim nebom.

Izbjeglice voze prema Botovu

U Botovu se očekuje dolazak vlaka s 11 vagona punih izbjeglica koje su rano ujutro krenule iz Tovarnika i oni će, kao i ostalih 8.000 koji su u protekla tri dana došli do Botova, prijeći u Mađarsku.

Izbjeglice koje i dalje u skupinama kod Tovarnika prelaze iz Srbije u Hrvatsku, policija prevozi do privremenoga šatorskog naselja u Opatovcu, te ih u ponedjeljak ujutro gotovo nema u samome mjestu.

Već pri prelasku granice dočekuje ih policija te se od sinoć prevoze u Opatovac, u kojem je trenutačno nekoliko tisuća izbjeglica.

Iz Opatovca, gdje bi se izbjeglice po pristizanju trebale zadržati najviše 48 sati, prevoze se autobusima do granice s Mađarskom i Slovenijom.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako je do jutros u šest sati u Republiku Hrvatsku ušlo nešto manje od 29.000 izbjeglica.

“Prijevoz izbjeglica do granice organizira se i dalje, dok se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi oko 1.500 izbjeglica. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ušao je u svaki autobus koji je došao u Opatovac i pozdravio ljude. Objasnio im gdje se nalaze te da će se tu zadržati kraće vrijeme dok se organizira njihov prijevoz do granice”, priopćio je hrvatski MUP.

Najveći priljev izbjeglica očekuje se i dalje na području Tovarnika.

‘Selam alejkum, moje ime je Ranko…’

Ministar Ostojić je potvrdio kako se u prihvatnom centru u Opatovcu trenutačno nalazi otprilike 2.500 izbjeglica pristiglih u Hrvatsku iz Srbije, dodajući kako nove skupine i dalje stižu u taj centar.

“Oni dolaze, ali jednako tako i odlaze, pa je tako centar jutros napustilo njih oko 500”, kazao je Ostojić.

Po dolasku u prihvatni centar izbjeglice se registriraju, provjeravaju se njihovi dokumenti – ako ih imaju, fotografiraju se te smještaju u podignute šatore.

Na pitanje novinara jesu li istinite tvrdnje da se uzimaju otisci prstiju migranata, Ostojić je odgovorio potvrdno.

Dodao je, međutim, kako nije riječ o Euro-Dat identifikaciji jer bi migranti, obrazložio je, kod primjene te vrste indentifikacije vjerojatno bili u strahu da će njihovi osobni podaci ući u međunarodnu bazu podataka.

Tijekom dolaska izbjeglica u Opatovac, Ostojić je ušao u svaki autobus i pozdravio ljude te im objasnio proceduru tijekom njihova privremena boravaka u prihvatnom centru. Objasnio im gdje se nalaze i da će se tu zadržati kraće vrijeme, dok se ne organizira prijevoz do granice.

“Selam alejkum, moje ime je Ranko i ja sam ministar unutarnjih poslova. Bit ćete ovdje kratko vrijeme da se osvježite i onda ćete biti prevezeni dalje u Europu. Slijedite uputstva koja vam daju policajci, uzmite hranu, otuširajte se i onda idete dalje”, kazao je Ostojić obraćajući se izbjeglicama u autobusu na engleskom jeziku.

Nema izbjeglica u Baranji

Od ponoći na graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo, ni u prihvatnom centru u bivšoj vojarni u Belom Manastiru te kampu u Čepinu, nema izbjeglica, izvijestio je osječki područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

U izvješću DUZS-a navodi se da su sve izbjeglice, koje su se autobusima dovezle iz Tovarnika, prevezene prema graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo, te dalje u Mađarsku. Ističe se kako su zgrada i krug vojarne u Belom Manastiru očišćeni od smeća i oprani.

Očekuje se dolazak ekipe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koja treba obaviti dezinfekciju prostora gdje su boravili migranti.

Problemi na Bregani

Najmanje 300 izbjeglica u potpunosti je noćas na nekoliko sati blokiralo granični prijelaz Bregana, između Hrvatske i Slovenije.

Informaciju je oko ponoći potvrdio i Hrvatski autoklub, priopćivši da je Bregana zatvorena za sav promet.

Blokada je trajala najmanje četiri sata, javili su hrvatski mediji, ali je slovenska strana propustila između 500 i 700 izbjeglica u Sloveniju.

“Danas nema izbjeglica, jer su autobusima prebačeni u Sloveniju. Čekali su ovdje tri dana i prosvjedovali su jer nisu bili zadovoljni brzinom ulaska u Sloveniju. Uslijedilo je uklanjanje šatorskog naselja, kojeg pomjeraju nekoliko stotina metara dalje prema granici sa Hrvatskom kako bi se olakšao protok vozila”, javila je Al Jazeerina Jasmina Kos.

Prema pisanju Večernjeg lista, slovenski aktivisti koji podržavaju prolazak izbjeglica kroz Sloveniju došli su noćas do njih i potaknuli ih na blokadu, nadajući se da će zatvaranje glavnog graničnog prijelaza između Hrvatske i Slovenije biti dodatni pritisak na slovensku policiju da ih propusti.

Uz povike “Otvorite granice” izbjeglice su sjele ili legle na cestu i na taj način zaustavile promet te nikome nisu dozvoljavale prelazak preko granice.

Na graničnom prijelazu nastao je kolaps, prenose hrvatski mediji, i formirana je kolona vozila duga nekoliko kilometara.

Istodobno, najmanje 60 pripadnika interventne policijske brigade sa psima formiralo je “živi zid” ispred izbjeglica, a policijski helikopter neprestano, koristeći se reflektorima, nadlijeće pogranično područje.

Napeta situacija

Izbjeglice su bile odlučne u namjeri blokiranja graničnog prijelaza dok slovenska strana ne otvori granice i sve ih propusti. Situacija je bila veoma napeta, prenio je Večernji list.

Tijekom noći pristizali su autobusi koji su izbjeglice počeli prevoziti do prihvatnih centara. Nakon toga izbjeglice su odustale od blokade.

U međuvremenu, stigla je potvrda da u prihvatnom centru u Belom Manastiru, nedaleko od granice s Mađarskom, nema više izbjeglica. Sve ih je manje i u Tovarniku, koji se nalazi na hrvatsko-srpskoj granici.

Mađarska jeste pojačala kontrolu granice s Hrvatskom te je na prijelaz Baranjsko Petrovo Selo – Beremend postavila čelična vrata i počela graditi žičanu ogradu, ali je prelazak granice moguć.

Autobuse sa izbjeglicama propuštaju te ih prevoze dalje prema Austriji, no još postoje dvojbe hoće li izbjeglicama mađarske vlasti i dalje dopuštati prolazak.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Šatorsko naselje za izbjeglice u Hrvatskoj


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.