Šarović: Vjerujem da će pitanje izvoza mlijeka biti riješeno u korist BIH

0
6

MirkopS1Sarajevo – Uvjereni smo da je žalba Hrvatske na izvoz bh. mlijeka u EU zakasnila, da nije utemeljena na pravilima Evropske komisije, te da je BiH ispunila sve tražene uslove. Smatram da se radi samo o prolongiranju, gubljenju vremena i zavlačenju, te da će druge zemlje članice EU imati isti stav, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (SDS).

VIJESTI.BA: Delegacija BiH će sutra u Briselu održati sastanak sa evropskim partnerima na kome bi trebalo da se razgovara o blokadi izvoza mlijeka iz BiH u EU. Kakva su Vaša očekivanja?

ŠAROVIĆ: Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje vode nadležne institucije u BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarija za veterinarstvo. Proteklih dana imali smo nekoliko sastanaka u Beču i Briselu, bilo je i videokonferencija, te nekoliko drugih razgovora na različitim nivoima u Evropskoj komisiji.

Delegacija BiH sutra boravi u Briselu kako bi se detaljnije upoznala o navodima hrvatske strane. Osim toga, prioritetno je naše nastojanje da zbog uzavrele atmosfere obezbjedimo da Evropska komisija definitivno donese svoj stav i prije 16. septembra, ukoliko je moguće narednih pet do sedam dana.

VIJESTI.BA: Očekujete li da će Evropska komisija zauzeti pozitivan stav u korist BiH?

ŠAROVIĆ: Naravno. Uvjereni smo da je žalba Hrvatske zakasnila, da nije utemeljena na pravilima Evropske komisije, te da je BiH ispunila sve tražene uslove. Smatram da se radi samo o prolongiranju, gubljenju vremena i zavlačenju, te da će druge zemlje članice EU imati isti stav.

VIJESTI.BA: Već je poznato da je Hrvatska podnijela žalbu Evropskoj komisiji na odluku o izvozu mlijeka iz BiH u EU. Kako gledate na ovaj potez? Je li opravdan hrvatski prigovor?

ŠAROVIĆ: Ne postoji nijedan opravdan razlog. Međutim, mislim da u pozadini stoje dva razloga. Prvi je konkurencija bh. mlijeka. Hrvatsku uskoro očekuju izbori, a njihovi poljoprivrednici imaju konstantnih problema. Pretpostavljam da bi im izvoz kvalitetnog bh. mlijeka unio dodatnu konkurenciju. Drugi razlog hrvatska strana s vremena na vrijeme neskriveno iznosi, a radi se o nezadovoljstvu što BiH još nije potpisala dodatni protokol, odnosno nije izvršlia adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Prije nekoliko dana lično sam hrvatskoj ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić prenio da BiH nije u pregovorima sa Hrvatskom, već da je naš partner EU kada je u pitanju adaptacija SSP-a. Dakle, sa EU vodimo razgovore i BiH ima jasnu pregovaračku poziciju. Mi želimo da zaštitimo interese BiH i niko ne treba da nas uči nekom svom pravu prema SSP-u. Sporazum se postiže kada se uvaže interese obje strane. Dakle, imamo svoj glas i svoj stav po tom pitanju i niko ne treba da nam drži lekciju.

U svom prigovoru Hrvatska je navela da je u BiH još jednom trebala doći misija iz Dablina kako bi pregledala naše objekte. No, prema pravilima, mi smatramo da to nije potrebno učiniti i da inspekcija iz Dablina zna šta i kako se jedna zemlja stavlja na listu izvoznica. Stoga sam uvjeren da će pitanje izvoza mlijeka biti riješeno u korist BiH.

VIJESTI.BA: Govoreći o blokadi izvoza, premijer Hrvatske Zoran Milanović istakao da da se to radi zbog hrvatskih izvoznik, dodavši da “BiH već dugo zavlači Hrvatsku”. Istakao je da Hrvatska traži poštivanje kvota iz 2013. godine, a da to BiH već godinu i po lukavo izbjegava. Interesuje nas Vaš stav o ovim navodima.

ŠAROVIĆ: U vezi sa adaptacijom SSP-a, Hrvatska treba da se obrati Evropskoj komisiji, a ne direktno nama. Hrvatska u BiH izvozi robu u vrijednosti od oko milijardu evra. Ona je ključni trgovinski partner BiH i zaista izvozi mnogo toga, uključujući poljoprivredne proizvode. Mi do sada nismo stavili nikakve barijere i rampe, tako će, nadam se, ostati i ubuduće. Ne treba, valjda, da se sada pravdamo i činimo neke dodatne ustupke. Zaista nam to ne pada na pamet! Smatram da hrvatska strana treba visoko da poštuje to što ima zemlju koja prima hrvatske proizvode i ne treba da potežu za takvim mjerama da bi spriječili izvoz ne toliko velike količine mlijeka iz BiH. Toliko mlijeka ide i iz Hrvatske u BiH.

Stoga su mi ovakvi stavovi zaista neprihvatljivi. Partner kome možete prodati robu u vrijednosti oko milijardu evra zaslužuje da razumijete i zahtijev tog partnera da pokuša zaštititi svoje proizvode.

VIJESTI.BA: Ukoliko se ovo pitanje ne riješi u korist BiH, hoće li naša zemlja preduzeti neke kontramjere?

ŠAROVIĆ: Mi ćemo vjerovatno o ovom pitanju razgovarati prekosutra na sjednici Vijeća ministara BiH, na kojoj će biti podnesena i cjelovita informacija. Smatram da je ova zemlja spremna i sposobna na adekvatan odgovor. Zaista sam potpuno odlučan da štitimo svoje interese, kako god to neko nazvao. Dakle, zaštitićemo svoje interese, ali ćemo vrlo korektno sačekati stav Evropske komisije.

Zaista sa velikim naporima nastojimo da umirimo proizvođače i udruženja, te da na isti način iskažu spremnost na suzdržanost. Kada dođe vrijeme, mi ćemo znati odgovoriti na adekvatan način.

VIJESTI.BA: Možete li biti konkretniji i otkriti nam šta podrazumijeva adekvatan odgovor?

ŠAROVIĆ: Sada nije vrijeme da govorimo o detaljima. Mi još vjerujemo da za drugim mjerama, izuzev slobodne trgovine, neće biti potrebe.

VIJESTI.BA: Ukoliko se pitanje izvoza u EU ne riješi, mljekari najavljuju blokadu granica.        

ŠAROVIĆ: Zaista razumijemo zahtijeve proizvođača i prerađivača mlijeka. Nardenih dana će nadležne institucije razgovarati sa njima i međusobno ćemo razmjenjivati informacije. U naredna tri dana očekujm i susret sa entitetskim ministrima poljoprivrede na kojem ćemo razgovarati o ovom pitanju i dogovoriti se o daljim postupcima.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Šarović: Vjerujem da će pitanje izvoza mlijeka biti riješeno u korist BIH


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.