19. Septembar 2019

Mladen Šarčević

Roditelji odlučuju na kom jeziku će djeca da im se školuju, a ne Esad Džudžo i Sulejman Ugljanin, kaže za “Novosti” ministar prosvjete Mladen Šarčević povodom zahtjeva koji su školama uputili Bošnjačko nacionalno vijeće i Grad Novi Pazar da se prilikom upisa djece u školu, jezik na kom će mališani pohađati nastavu odredi shodno nacionalnoj pripadnosti roditelja.

Pokušaj da svu bošnjačku djecu upišu na bosanski jezik ne dešava se prvi put, kaže ministar Šarčević i dodaje da je i ranije odlazio u Novi Pazar zbog ovog problema.

“Svi, pa i BNV moraju da poštuju zakon. Sve škole u Novom Pazaru dobiće dopis da moraju da se pridržavaju zakona i da ne mogu da upisuju djecu onako kako želi BNV”, kaže on.

Takođe BNV i Grad Novi Pazar traže da se u svim školama do 30. septembra sprovede ponovno izjašanjavane roditelja, kako bi se oni koji su se opredelili za srpski, eventualno predomislili.

Šarčević podsjeća da su Ugljanin i Džudžo prethodno 2017. tražili da njihovi kontrolori “stoje nad glavom” roditeljima u školama kada se izjašnjavaju za jezik na kom će djeca da uče.

– Sad su otišli korak dalje, pa traže da svako bošnjačko dijete automatski uči na bosanskom, mimo volje roditelja – navodi Šarčević i dodaje da svakog ko dođe da upiše dijete sekretar škole pita da se izjasni.

– Nego, njima smeta što se većina bošnjačke djece izjasnila za nastavu na srpskom i direktori to poštuju – kaže ministar.

Rezultat novog rukovodstva BNV: Krah nastave na bosanskom!

(Blic)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles