Sarajevska vijećnica otvara vrata u maju 2014. godine

1
9
BiH – Sutra će se navršiti 20 godina otkako je zgrada Vijećnice zajedno sa oko dva miliona knjiga do temelja spaljena

Sarajevska vijećnica, koja je 25. augusta 1992. godine do temelja spaljena i u njoj izgorjelo oko dva miliona knjiga, otvorit će vrata za posjetitelje u maju 2014. godine.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je na današnjoj konferenciji za novinare istakao kako će otvorenje biti održano u sklopu manifestacije “Evropski grad kulture”, čiji će domaćin 2014. biti Sarajevo.

“Već smo potpisali ugovor sa Bečkom filharmonijom, i oni će upravo biti ti koji će otvoriti Vijećnicu. 2014. godina je veoma značajna i po Prvom svjetskom ratu, i obilježavanju Olimpijade, te mnogim drugim datumima. U sklopu manifestacija, koje će biti u junu 2014, i jedan dio utrke Tour de France biće održan u Sarajevu”, otkrio je Behmen.

Gradonačelnik je kazao kako će jedna od namjena Vijećnice biti održavanje sjednica Gradskog vijeća, a u periodima kada sjednica ne bude, sala će koristiti za naučne sipmozije, pjesničke večeri, kamernu muziku, recitale, te druge sadržaje. Behmen je istakao kako će prostor Vijećnice biti polivalentni prostor koji će imati namjene kakve dosad nije imao. Osim toga, Behmen je najavio i  novost, a to je da će haška dokumentacija biti smještena u Vijećnici.

“Mi smatramo da ovjerena dokumentacija iz Haga treba pripasti i Gradu Sarajevu. Ne samo radi istorije, već i radi mladih ljudi koji treba da dolaze tu, diplomiraju, magistriraju i doktoriraju. Cijeni se da će se u BiH suditi još sigurno 10 hiljada validnih predmeta i to je dokumentacija koja treba biti iskorištena“, kazao je Behmen.

Behmen je podsjetio kako je 1996. godine započeta prva faza rekonstrukcije Vijećnice, koja se odnosila na stabilnost objekta sa inžinjerskog aspekta. Finansirala ju je Republika Austrija sa 750 hiljada eura. Druga faza završena je 2005. godine, a koštala je dva miliona i 250 hiljada eura, a finansirana je od Evropske unije.

“Treća faza ugovorena je nakon međunarodnog tendera 2009. godine. Ona predviđa grube građevinske radove u objektu i dopunu konstruktivnih zahvata koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim fazama obnove, pripremne zemljane i betonske radove, rekonstrukciju dijela krova, kamenorezačke radove na fasadi objekta, izradu i ugradnju vanjske stolarije, te restauraciju fasade objekta. Treća faza biće završena za mjesec dana, a koštaće približno dva miliona 260 hiljada eura”, istakao je Behmen, dodavši kako u tu cijenu ulazi i milion eura koje je donirala kraljevina Španija. On je istakao kako su Kanton Sarajevo i Federacija BiH donirali oko 400 hiljada KM, a finansiranje projekta platio je Grad Sarajevo uz participaciju opštine Stari Grad u iznosu od 100 hiljada KM.

“Ne želim nikoga daa zaboravim, veliki broj gradova finansirao je ovu treću fazu: Beograd, Zagreb, Prag, Budimpešta, Podgorica… “, rekao je Behmen i istakao kako Vijećnica još uvijek nije završena, te da i drugi imaju priliku donirati novac.
Tender za četvrtu fazu, koja je u toku, raspisala je Evropska komisija i ona će koštati oko pet miliona eura, što znači da je predviđena cijena za završetak Vijećnice do sada oko 11 miliona eura.

(Anadoly Agency)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.