Sarajevo: Uvodi se “proljetni raspust”, a na časovima historije detaljnije će se izučavati period ‘92-‘95

0
5

20160119_2_13866125_4682246Sarajevo – Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila i prema Skupštini uputila prijedloge Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju.

Zakon već na samom početku donosi poseban dio, pojmovnik, uz obrazloženja i objašnjenja mnogih pojmova i termina koji se u njemu spominju i obrađuju.

Jedna od novina jeste uvođenje školskih područja osnovnih škola, odnosno definiranje mreže škola u svim općinama Kantona, što će jasno odrediti u koju školu će ići djeca s određenog školskog područja.

Saglasnost za upis učenika van svog školskog područja predloženo je da daje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade.

Kako bi se imala bolja i ocjena kvaliteta nastave te uvidjele moguće slabosti i pravci daljeg unapređenja nastavnog procesa, učenici će u trećem i šestom razredu imati eksternu provjeru znanja, kako bi eksternu maturu učenici i nastavnici dočekali spremniji. U svrhu podizanja kvaliteta nastave, kao i kvaliteta rada samih edukatora, predviđeno je i održavanje oglednog časa.

Nakon prvosnažnih presuda Suda u Haagu i drugim sudovima koje tretiraju ratni period Bosne i Hercegovine, opsadu Sarajeva kao i genocid u Srebrenici, prema prijedlogu ovog zakona, nastavni programi će na adekvatan način obraditi i ovaj dio bh. historije. Također, na početku i na kraju školske godine bit će intonirana himna Bosne i Hercegovine i podignuta državna zastava.

Svaka škola je u obavezi da organizira vjeronauku za učenike koji se odrede za pohađanje ovog školskog predmeta, a za učenike koji ne pohađaju vjeronauku bit će organizirana nastava iz jednog alternativnog predmeta.

Novi zakon više pažnje posvećuje obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju, osiguranju kadrova za takvu edukaciju, a također je poseban tretman u smislu veće prohodnosti i usmjeravanja predviđen i za nadarene učenike.

U Zakonu o srednjem obrazovanju polazište za njegove odrednice bilo je definiranje puta učenika, od ulaska učenika u školu do njegovog završetka školovanja, u smislu kreiranja i usmjeravanja upisne politike i njenog prilagođavanja tržištu rada.

Uvođenjem online upisa učenici pri završetku devetog razreda osnovne škole će kroz elektronski sistem moći birati tri škole, odnosno tri svoja željena izbora. Nakon toga, na vrijeme dobijaju povratnu informaciju gdje postoje ili ne postoje mogućnosti upisa. Ovaj sistem, potpuno objektivno, bez uticaja ljudskog faktora, kreira tri liste, izbor A B C i daje uvid gdje učenik može biti upisan. Kako je istaknuto, na taj način se osigurava da najbolji učenici upišu željenu školu.

U novom Zakonu o srednjem obrazovanju predloženo je da učenici na početku prvog razreda biraju izborna područja, a ne da to rade u trećem, kao što je to sada slučaj.

Također, u gimnazije se uvodi izborno područje iz oblasti informatike, a zakon predviđa veću praktičnu nastavu, obavljenu u privrednim subjektima, tamo gdje je to školovanjem predviđeno.

U oba zakona, pored dosadašnjih zimskih i ljetnih raspusta, predviđeno je pet dana odmora u prvoj sedmici aprila.

Zakoni propisuju uvjete zapošljavanja nastavnog kadra, kao i obavezu tamo gdje to nije urađeno, da u naredne tri godine završe drugi ciklus školovanja za nastavnike i profesore. U oba slučaja predviđeno je da školski odbori broje po četiri člana, po jednog predstavnika osnivača, općine, uposlenika i roditelja. Zakon definira uvjete i izbor direktora škola, kao i uvjete za njihovo razrješenje, saopćeno je iz Press službe KS.

(Fena)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Sarajevo: Uvodi se “proljetni raspust”, a na časovima historije detaljnije će se izučavati period ‘92-‘95


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.