29. August 2013

m-kalic-211BiH – Crna Gora je i ove godine 13. jula 2013. god. obilježila Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. juli 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država. Ambasador Crne Gore u BiH Dragan Đurović je tim povodom ugostio brojne zvanice u  sarajevskom Hotelu Evropa.

Pojedini aktivisti i članovi Upravnog odbora Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u FBIH, u ime  njegove ekselencije ambasadora Crne Gore u BiH, aktivno su učestvovali u pripremi održavanja ove svečanosti  i  pozivanju svojih članova na proslavu Dana državnosti Crne Gore. U tome su se posebno istakli prof. Muamer Kalić, Erol Ramusović, prof. Ismet Kurtagić, prof. dr. Redžo Dizdarević, Nermin Ramičević, Smajo Fetahović i Rizvan Halilović.

Šokantno je i to da su, iste večeri gosti dobili poklon krst (od drveta-kao privjesak), a svečanosti je prisustvovao i pravoslavni sveštenik, koji je blagoslovio prisutne na skupu propraćenom ritualima svojstvenim pozivu sveštenika.

Organizacija Liga za Sandžak  želi upozoriti javnost na slijedeće:

Općepoznato je da “matične” države već cijelo stoljeće Bošnjacima okretali leđa i ignorirali njihovo pravo na svoj Sandžak i život u njemu. Sandžački Bošnjaci su putujući po nekoliko hiljada kilometara glavom bez obzira, spašavajući „goli život“, tražeći krov nad glavom, već platili previsoku cijenu, u prvom redu zaslugom država čiji su građani.

Zabrinjavajuće je da višedecenijsko, otvoreno i brutalno kršenje osnovnih ljudskih prava, ekonomsko zapostavljanje, privredna diskriminacija i razni vidovi asimilacije koji prema Bošnjacima Sandžaka provodi režim u Podgorici.  Očito je da pojedine Bošnjake i rukovodstvo Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka ne sprečavaju da „svojim Sandžaklijama“ usred Sarajeva, umjesto na obilježavanje sto godina od zločina, nasilnog pokrštavanja i genocida nad Bošnjacima Plava i Gusinja, organiziraju ili ih svesrdno pozivaju na, proslavu krsne slave i Dana državnosti Crne Gore.

U skladu sa spomenutim, Liga za Sandžak, oštro se protivi antibošnjačkim aktivnostima pojedinih članova spomenutog Udruženja, koje imaju za cilj da se zataška, te olahko pređe preko (ne)djela počinjenih nad Bošnjacima Sandžaka.

Izvor: Liga za Sandžak

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles