Sarajevo domaćin susreta više od 350 studenata medicine i mladih ljekara sa 5 kontinenata

0
18

Treći međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara “SAMED 2017” održat će se u Sarajevu od 01. do 05. februara u organizaciji Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu – USMF i Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA te uz pomoć Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 Kongres će okupiti više od 350 studenata medicine i mladih ljekara iz više od 30 zemalja i sa 5 kontinenata, koji će imati priliku učestvovati u 8 radionica i 9 plenarnih sesija te slušati predavanja doktora iz SAD-a i Evrope.

Osim teorijskog dijela, Kongres će učesnicima ponuditi i praktični trening rada u situacijama zimskih nepogoda koji će se realizirati u saradnji sa Gorskom službom spašavanja KS.

Najavljući ovogodišnji Kongres, predsjednik organizacionog odbora, Bekir Rovčanin, istakao je da kroz ovaj petodnevni događaj učesnici imaju priliku razmijeniti ideje i saznanja, ali i proširiti svoju profesionalnu mrežu sa drugim studentima i mladim liječnicima iz okruženja i ostatka svijeta.

“Naučni program Kongresa uključuje radove iz brojnih oblasti koji će studenti iz cijelog svijeta prezentovati pred stručnom publikom u formi usmenih ili poster prezentacija. Pored sesija za prezentaciju radova, SAMED će ugostiti i priznate naučnike koji će održati predavanja iz svojih polja stručnosti te će studentima pružiti priliku da unutar pažljivo odabranih radionica poboljšaju svoje praktične vještine“, naveo je Rovčanin te dodao da je energija i entuzijazam studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu izdigla SAMED na nivo evropskih kongresa koji imaju mnogo dužu tradiciju.

Rovčanin je također naglasio da Kongres nastavlja svoju misiju promocije razmjene znanja, poboljšanje istraživačkog rada i razvoja ideja kod mladih naučnika. “Medicina napreduje velikom brzinom. Što je bilo inovativno jučer, danas je već možda zastarjelo. Svjesni smo da svaka godina donosi nešto novo i da se mi jednostavno moramo prilagoditi stalnim promjenama. Najbolji način za to je dovođenje priznatih istraživača čija su saznanja dala veliki doprinos današnjoj medicini. Na ovaj način ćemo mi kao studenti medicine moći prepoznati značaj svakodnevnog istraživanja u našoj praksi te pripremiti se za suočavanje sa izazovima koji nas očekuju u našem budućem radu“, rekao je Rovčanin.

Više informacija o Kongresu moguće je pronaći na zvaničnoj web stranici samed.ba

bir.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Sarajevo domaćin susreta više od 350 studenata medicine i mladih ljekara sa 5 kontinenata


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.