Saopćenje o izmjenama Zakona o prebivalištu

0
0

znak-iz-izdBiH – Sarajevo, 22. juli 2013. (MINA) – Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava duboko ogorčenje i zabrinutost zbog činjenice da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu kojima se sužavaju ljudska prava i slobode, posebno prognanih i izbjeglica, kojima se obeshrabruje i otežava povratak i kojima se doprinosi daljem učvršćivanju rezultata genocida i etničkog čišćenja. 

Rijaset Islamske zajednice podsjeća na obavezu svih državnih dužnosnika, posebno delegata u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, na obavezu implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma o izbjeglicama i prognanicima, u kojem se nalazi obaveza prema kojoj će se „opozvati svi domaći pravni propisi i administrativne mjere s diskriminirajućim namjerama ili učincima“.

Zakon o prebivalištu koji je usvojen na Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uperen je protiv nastojanja prognanih i raseljenih građanima da se u svoj zavičaj vraćaju postupno. Naime, Islamska zajednica stoji na stanovištu da Zakonom o prebivalištu povratnicima treba omogućiti da prebivalište imaju odnosno prijave u mjestima odakle su prognani iako u njima, u prvoj fazi, ne mogu boraviti tokom cijele godine. Povratnici moraju imati pravo, tamo gdje su na to iz ekonomskih razloga prinuđeni, u mjestima svoga povratka boraviti povremeno.

Ovim Zakonom se za građane povratnike uvodi policijska država, jer se policiji daju prevelike ovlasti u pogledu kontrole boravka povratnika u mjestima i na adresama svog povratka kao i u pogledu odlučivanja o pravu povratnika na izbor mjesta prebivališta, mjesto zaposlenja i slobodu kretanja.

Islamska zajednica poziva međunarodnu zajednicu da se oglasi o ovom zakonu u interesu demokratizacije i integracije bosanskohercegovačkog društva, u interesu prava na povratak i slobodu kretanja i posebno u interesu povratnika i povratka, kaže se u saopćenju Ureda Rijaseta za odnose s javnošću.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.