SANU: Memorandum II

8
617

“sandžak” – Prema Slobodnoj Bosni, autori Memeranduma II su otac nacije Dobrica Ćosić i otac predsjednika nacije Ljubomir Tadić u sadejstvu s nekolicinom akademika SANU. Memorandum II je za internu upotrebu, dostupan je samo provjerenim političkim subjektima i članovima Vlade Srbije. Prema riječima izvora SB iz Cvetkovićevog kabineta, ovaj dokument ne bi smio procuriti u javnost jer nosi oznaku čitanje bez daljeg rasturanja. Nastao je iz težnji da se Srbija nakon svih balkanskih poraza stavi u ravanopravan položaj s državama koje su je porazile.

U nekoliko poglavlja se navode osnovni pravci i ciljevi kojim Srbija mora težiti ukoliko želi pobijediti u međunarodnim sudskim procesima. Također, govori se o tome kako umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i sugerira da je treba montiranim sudskim procesima staviti u ravnopravan položaj s Hrvatskom, BiH i Kosovom. Detaljno je razrađen  način na koji će Srbija odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srpskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha u Haškom tribunalu, tako što će se, između ostalog, pažnja javnosti zaokupi optužnicama, potjernicima i sudskim procesima pred srbijanskim pravosuđem protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova. Također, razrađuje se i načini kojima će se BiH, HR i KO primorati da odustanu od tužbi pred međunarodnim sudovima. Nadalje, govori se kako pokajničkim akcijama Srbiju dovesti u ravnopravan položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja.

Zatim, na koji način prevazići svaku prepreku Srbije u pregovorima sa EU-om. Tu je i uputstvo kako zaokupiti pažnju svjetske javnosti do prestanka rada Haškog tribunala. Insistirati na zatvaranju Haškog tribunala i tražiti da se Mladić procesuira pred domaćim pravosuđem, također je jedan od ciljeva Memoranduma II. Jedno cijelo poglavlje posvećeno je ekonomiji i podjeli imovine s bivšim jugoslovenskim republikama.
Srpski akademici razrađuju taktiku destabiliziranja vlada susjednih država. U tom kontekstu potrebno je provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire. U politički nestabilnim državama ujedno se slabi oštrica optužbi protiv Srbije – računaju autori Memomoranduma II.

Savjetuju se potpuno okretanje Srbije politički, ekonomski i vojno NR Kini, čime se želi kompenzirati izostanak ruske podrške. Posebno poglavlje posvećeno je Republici Srpskoj, srpskoj zajednici u Vukovaru, Istočnoj Slavoniji i sjevernom dijelu Kosova. Ističe se da Srbi u ovim krajevima trebaju biti konstitutivan narod. Nije zaboravljena ni Vojvodina i njezino eventualno odvajanje. Jedan dio je posvećen Sandžaku. Precizno je opisano koje aktivnosti treba poduzimati u Sandžaku i kako oslabiti djelovanje muftije Muamera ef. Zukorlića.

Vjeruje se da će Boris Tadić podržati ovaj plan i prionuti na njegovo provođenje.  Novinari SB naglašavaju da se Tadić već angažirao u njegovom provođenju, potvrđujući to činjenicom da je otvorio još nezavršeni srpski konzulat u Herceg Novom i poručio da Beograd na Srbe u regionu ne može gledati kao na dijasporu. Nakon žestoke reakcije Vlade u Podgorici, iz novouspostavljene državne Strategije o Srbima u regionu, izbačena je sporna odredba kojom se tražila politička konstutivnost za Srbe u Crnoj Gori i Hrvatskoj koja je zamijenjena formulacijom pojačane brige za Srbe u susednim državama.U tom kontekstu treba posmatrati i Jeremićevo hvaljenje nove strategije za Hrvatsku i Crnu Goru, ali i poziciju Srba u BiH.

Dobrica Ćosić je nedavno rekao da su Srbi u 20. vijeku izgubili četiri rata, ali da u 21. vijeku trebaju gledati kako se u miru dobijaju izgubljeni ratovi. Ova formulacija postaje jasnija ako se dovede u vezu sa izjavom Ljubomira Tadića: Vojni gubitak Srpske Krajine i slavonskih zemalja, gde su Srbi bili većina, mi ne smemo nikada prihvatiti kao definitivan gubitak. Te krajeve nikad ne treba smatrati izgubljenim, jer ni Nemci nisu Istočnu Nemačku smatrali definitivno izgubljenom. Čak ni u ustavu.

Zakon o dijaspori i Srbima u regionu (ZOD) neodoljivo podsjeća na Memorandum SANU. Njegovi autori su isti oni akademici koji su napisali Memorandum II. Na odredbe ovog zakona nije reagirao niko iz regiona. Skoro neopaženo je prošla sjednica Saveta za odnose sa Srbima u regionu 8. 2. 2011. Jedina tačka dnevnog reda odnosila se na popis stanovništva u zemljama regiona. Izvor SB ističe da je slijedeći korak politička i diplomatska borba za položaj Srba kao konstitutivnog naroda u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a odmah potom i zahtjevi za teritorijalnu autonomiju Srba u tim državama. Posljednji korak bi bio odcjepljenje Republike Srpske od BiH.  Memorandum je prouzrokovao genocid, urbicid,ratne zločine i razaranja, Memorandum II, prema njegovim autorima, treba završiti u miru sve one velikosrpske projekte koji nisu ostvareni u ratu.

MEMORANDUM I (1986)

– Granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom i trebaju se prekrajati, jer je Ustav iz 1974. nanio mnogo štete Srbiji, zbog stvaranja AP Vojvodine i Kosova, razvodnjavanje federacije, kao i zbog umjetnih administrativnih granica koje ne predstavljaju “pravu” sliku

– Ugroženost srpskog naroda od drugih naroda unutar SFR Jugoslavije: asimilacija, iskorišćavanje, istjerivanja, nemogućnost izražavanja, marginalizacija u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i naučnoj sferi

– Jačanje antisrpskih snaga unutar SFR Jugoslavije (Hrvati, Albanci)

– Potreba za brzom akcijom da se spriječi propadanje Srbije i srpskog naroda

Autori: Pavle Ivić, Antonije Isaković, Dušan Kanazir, Mihajlo Marković, Dejan Medaković, Vasilije Krestić, Ivan Maksimović, Kosta Mihajlović; Sprovodilac: Slobodan Milošević; Rezultati: ratovi u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

MEMORANDUM II (2011)

– Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, te optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju.

– Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa u Haškom tribunalu.

– BiH, Hrvatsku i Kosovo natjerati da odustanu od tužbi pred međunarodnim sudovima.

– Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa državama iz regiona.

-Insistirati na zatvaranju Haškog tribunala i suđenju Mladiću pred domaćim pravosuđem.

– Destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije.

– Pomagati otcjepljenje Republike Srpske.

– Insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciju srpskih zajednica u državama regiona u svesrpsku zajednicu.

– Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti dalju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku.

Autori: Dobrica Ćosić, Ljubomir Tadić i Matija Bećković; Sprovodilac: Boris Tadić; Rezultati: ???

Autor: Jahja Fehratović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

  1. Samo treba još dodati:
    Pomagači sprovodilaca:Izdajnici sopstvenog naroda poznati kao ABDIĆEVCI:Izdajnik hajvan interesdžija Suljejman Ugljanin,izdajnik špijun organizator Rasim Ljajić,izdajnik partrijarh Adem Hitljer Zilkić,izdajnik protojerej kockar narkoman Muhamed Jusufspahić,Izdajnik nadbbiskup Mehmed Bećović,izdajnik dvorska luda bez portfelja Aida Ćorović,izdajnik peder Esad Džudžević,izdajnik kapitalni investitor lažov ljeskovgrad Šemsudin Kučević.

    1

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.