Sandžaklije u BiH

6
158

Sandžak- Za Sandžak neki znaju kazati da je mjesto spajanja,  a drugi da je mjesto razdvajanja. Nećemo pogriješiti ako kažemo da je Sandžak raskršće na kom se susreću različite kulture i civilizacije koje povezuju Istok i Zapad. Sandžak  je prostor interesantan i onima koji ga vole i onima koji ga ne vole.

Prostor i zemlja jakih ljudi  historijska je meta za prevladavanje. To nam govori da tu mogu opstati samo najbolji, najjači i najčvršći. Zbog nepovoljnih i složenih životnih uvjeta veliki broj Bošnjaka u Sandžaku tražio je način da sebi i porodici obezbjedi sigurno mjesto za življenje,  tako da ih danas veliki broj ne živi u Sandžaku, raseljen je po svijetu, prije svega u Turskoj i BiH. To je sigurno svojevrstan fenomen, jer su uspjeli opstati uprkos činjenici da su im osnovna prava bila uskraćena i da su živjeli pod stalnom presijom, kao između čekića i nakovnja.

Želim reći nešto više o Sandžaklijama u BiH. Početkom agresije na  R BiH, veliki broj Sandžaklija je znao šta mu je činiti, kako obezbjediti sebi i porodici egzistenciju a i misliti o svojoj i općoj sigurnosti, tako su uz kuće koju su gradili i dio tradicije sačuvali. Nevjerujući u bratstvo i jedinstvo, pribavili su i poneku cijev za zlu ne trebalo. Kada je zatrebalo, pružili su veliki otpor agresorima. Od strane domaćih žitelja,  primani su s velikom rezervom i počesto negodovanjem, jer se nisu najbolje uklapali u kalup života koji je poodavno otišao u pravcu punog povjerenja k onima koji su bošnjačkom narodu zlo mislili i pripremali. Tako je stvoreno prilično pogodno tlo za službe koje su u tajnosti pravile planove i izazivale nemile događaje, te je veliki broj Bošnjaka, i onih domaćih i onih pridošlih, zauzeo negativan stav jednih naspram drugih.

Na samom početku agresije zločinačka propaganda se kretala u pravcu okrivljavanja Sandžaklija za rat, što je našlo pogodno tlo kod velikog broja Bošnjaka koji su slijepo vjerovali u bratstvo i jedinstvo. No, kako je vrijeme odmicalo i zlotvori harali i palili, uglavnom gradove u kojima nije bilo ni jednog Sandžaklije, a posebno kada se desila Srebrenica, maske su popadale. Ali, tragovi spomenute propagande ostavili su posljedice na Bošnjake iz Sandžaka koji žive u BiH. Oni su pokušavali na sve načine pokazati da su potpuno odani BiH i da ih se često situacija u Sandžaku toliko i ne tiče, da je to, kako znaju kazati, stvar ljudi u Sandžaku. Zbog toga su skoro svi pokušaji nekog ozbiljnijeg povezivanja ostajali samo na idejama. Ideja je bilo napretek, posebno onih koje su i neki ugledni političari iz bošnjačkog korpusa spominjali, kao otvaranje konzulata u Novom Pazaru, uvezivanje firmi i slično. Ali nažalost, sve je ostajalo na idejama, jer je svaki pokušaj osujećen iz onih mračnih centara tajnih službi koje su po svaku cijenu željele odvojiti bošnjački narod kako granicom tako i nemogućnošću povezivanja po bilo kojim osnovama. I bili su blizu tom cilju, jer Sandžaklije su u BiH bili potpuno odvojeni od Sandžaka, samo su kroz Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka  održavali jednu zavičajnu crtu, koja je opet bila naglašenog folklornog karaktera.

Završni čin se odigrao agresijom na Islamsku zajednicu  Sandžaka i formiranjem nekakvog  „srpskog rijaseta“ koji je trebao potrti i onu tanku nit među Bošnjacima koja se čuvala kroz duhovnu dimenziju. Taj čin najgrublje agresije na Islamsku zajednicu mnogi Bošnjaci porijeklom iz Sandžaka posmatrali su nijemo, bez adekvatne reakcije, nasjedajući na priče da je to sukob unutar bošnjačke zajednice u Sandžaku i da se neće miješati . Samo su pojedinci svjesni činjenice da to nije sukob među Bošnjacima već udar države na Bošnjake upućivali podršku IZ na čelu s uvaženim reisom dr. Mustafom ef. Cerićem  i muftijom Muamerom ef. Zukorlićem. Mnogi su posmatrali, ali kako su dani prolazili polahko su dolazili do onog suštinskog zaključka da se ništa značajno nije promijenilo iz vremena agresije na R BiH, samo su metodi drugačiji, i počeli su sve masovnije i organiziranije pružati podršku. Pogotovu je sve bilo jasnije poslije Izbora za Nacionalni savjet Bošnjaka na kojem je BKZ pobijedila,  ali ni to nije bilo dovoljno da se Bošnjaci prihvate kao partneri u Srbiji, već se promovira poltronski koncept.

Uporedo s tim dešavanjima, došlo je i do izbora novog predsjednika Udruženja Sandžaklija, generala Ramiza Drekovića, koji je i za vrijeme agresije na BiH znao prepoznati i izabrati pravu stranu.  S njim na čelu Udruženja i ažurnošću drugih aktivista sve je krenulo u pozitivnom pravcu i ponovnom jačanju interesa velikog broja Bošnjaka za stanje u Sandžaku.

ZNAČAJNIJE AKTIVNOSTI SANDŽAKLIJA U BOSNI

– Sjeničko veče u hotelu Holivud na kojem je specijalni gost bio muftija Zukorlić,

– Osnivanje Odbora za pomoć Sandžaku na čelu s Avdom Hebibom,

– Proslava Dana Sandžaka i svečani ručak u Hotelu Evropa na kojem je predsjednik Udruženja Ramiz Dreković, s Upravnim odborom, dao punu podršku muftiji Muameru ef. Zukorliću

– Tribina u prepunom Domu Armije BiH, kao i zajednička emisija na TV Pink BiH.

Autor: Harun Hodžić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. zar je bitno sta je rekla neka baba na pijaci, i to je njeno misljenje, a ne misljenje sarajlija. Zar cemo sad slusat sta govore besposlene senilne babe? 🙂 i kako te nije sramota da se tako potpisujes, a hoces neko uvazavanje od nekoga. zivjelo bosnjacko jedinstvo. pozz iz Sarajeva za prave Sandzaklije,

  0

  0
 2. Ima nas u BOSNI VISE NEGO u SANDZAKU a nasi SANDZAKLIJE NISU JOS NAPRAVILI JAKE TEMLJ U BOSNI DA BI PODRZALI SANDZAK U NIVOU INSTITUCIJE EVROPE I AMERIKE I ARAPSKI SVIJET…
  GDJE JE NASE LOBIRANJE PO EVROPI??????
  GDJE JE NASE LOBIRANJE PO AMERICI I KANADI????
  GDJE JE NASE LOBIRANJE PO ARAPSKOM SVIJETU?????

  0

  0
 3. samo srbi iz bosne ne vole sandzaklije i oni koji bi htjeli da budu srbi :), samo srbi i oni koji bi htjeli da su srbi iz sandzaka ne vole bosance. Toliko, zivjelo bosnjacko jedinstvo. selam iz sarajeva

  1

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.