Sandžaklije pomažu izbjeglicama u Srbiji

31
12

0

Sandžak – Muslimanski Omladinski Klub MOK je 23. 08. 2015. realizirao još jednu veliku humanu akciju za izbjeglice iz islamskih zemalja koje se trenutno nalaze u veoma lošim uslovima u Beogradu pod vedrim nebom.

Članovi MOK-a su podijelili namirnice i osnovne potrebne stvari u vrijednosti od 2500 evra.

Donatori ove akcije su bili naši vrijedni džematlije iz Sandžaka.

Neka Allah ukabuli vakifima a našoj braći izbjeglicama dade čim prije izlaz iz ove jako teške situacije.

SANA

1 2 3 4 5 6    10 11


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

31 KOMENTARI

 1. Čitam komentare pa mi nije jasno – zašto vi Muslimani iz Sandžaka toliko mrzite i Srbiju i Srbe. Dira li vas ko, jesu li vam uskraćena neka ljudska prava ili šta li je?
  Šta vam to konkretno smeta u vašoj zemlji Srbiji pa je toliko mrzite?
  Ja sam Musliman, nisam nikakav Bošnkak, rođen sam u Beogradu, otac mi je rođen u Beogradu, tu sam završio fakultet, radim i živim najnormalnije pa bih voleo da znam – šta to konkretno vama u Sandžaku smeta pa nas na silu svađate sa Srbima?

  1

  0
  • MIRSADE; 7.000 Bosnjaka tbije vere ubijeno je u Srebrnici samo za jedan dan.U zadnjem ratu u genocidu dokazanom blizu 200.000 Bosnjaka je ubijeno, poklato, iz masakrirano, Bosnjakinje silovane pa polate i na komade isecene.Bosnjacka deca silovana, poklana na bajonete nabijana.Stare zene nane od 60 god. pa na viser Silovane i poklate.Preko 100.000 muskaraca vojno sposobnih je poklato, gradovi i sela Bosnjaka unisteni i oteti.I prijasnjim ratovima isto toliko ako ne i vise Srpska Akademija nauka i Srpski narod ne pobio, silovo , poklo Bosnjaka ljudi, zena i dece.ETO ZASTO SMO LJUTI. Ti mozes da ih volis, ali Bosnjaci komesu Srbski narod ovo uradili sigurno ne moze ih voleti.Dzabe tebi tvoj fakultet, dok ovo ne shvatis ti ne znas nista ama bas nista.Evo Srpsaka Akademija nauka ne priznaje Bosansko/ Bosnjacki jezik koji je 200.000 god. stariji od Srpsko/ Vlaskog pisma i jezika.Ovoti jesamo jedan odgovor postosi trazio obrasnjenje.Zarti ovo nije dovoljno.
   PITAM TE; Kako sve ti gledas na ovo.

   0

   1
 2. Bili bi dobro da Sandzaklije krenu svojim autima put Beograda i granice sa Makedonijom i uzmu u svaku kucu u Bosnjaka bar po dva clana izbeflica dabi se pomoglo.Isto tako i Bosnjaci U Bosni, Kosovu.Skupitehi sto vise u Bosni i Sandzaku i da se pomogne da svaka osoba dobije azil i ostane na nasim prostorima.

  0

  0
 3. nije moguce da ih u sred cetnickog beograda a ma bas u najmanju ruku niko nije prebio.
  i taj fasisticki beograd nije vise sto je bio.
  ovo je genocid zbog nesprovodjenja novog genocida
  strasno

  0

  0
 4. VRIJEDNOST SADAKE

  Sadaka donosi velike koristi, zavrijeđuje veliku nagradu i ima golem uticaj. Ona unosi radost u srce i davača i primaoca. Ibrahim, a.s, bi dijelio najbolje što je imao, pa mu je neko rekao kako bi i malo manje bilo dovoljno, a on je odgovorio: «Kako ću od Allaha tražiti najbolje i najvrijednije sa onim što je kod mene najgore i bezvrijedno»!

  1. Sadaka je dokaz imana.

  Ako je sadaka rezultat iskrene želje da se nekome pomogne u ime Allaha, onda je ona dokaz imana. Dolazi od glagola sadaqa što znači potvrditi. Sam Poslanik, s.a.v.s, je rekao:»Sadaka je dokaz»!

  Imam en-Newewi kaže:»Sadaka znači dokaz koji govori o imanu onoga ko je daje, jer munafik ne daje sadaku zato što je ne shvata vjernički. Onaj ko daje sadaku, on njome dokazuje iskrenost svoga vjerovanja. A Allah najbolje zna»!

  2. Sadaka je moralna osobina Poslanika, s.a.v.s.

  Od Ibnu Abbasa, r. a, se prenosi da je rekao:»Poslanik, s.a.v.s, je bio najdarežljiviji od ljudi, a najviše je dijelio u ramazanu kad ga je Džibril, a. s, poučavao Kur’anu. Bio bi darežljiviji od plodnog vjetra».

  3. Sadaka liječi bolest i otklanja nevolje.

  Među najveće koristi sadake je to što ona može biti uzrok izliječenja bolesnika i što otklanja razne nevolje i iskušenja. Poslanik, s.a.v.s, kaže:”Liječite bolesne sadakom, imetak osiguravajte zekatom, a nevolje otklanjajte dovom.”

  Enes b. Malik: “Zaista Allah zbog sadake i čuvanja rodbinskih veza, insanu produžava život, štiti od teške smrti i od svega neželjenog i štetnog!”

  Ibnul Qajjim, r. a, kaže:” Koji ljekar ne posmatra srce bolesnika i njegovo duhovno stanje, i koji bolesnike ne liječi sadakom, taj nije ljekar.”

  4. Onaj koji daje sadaku dobija nagradu iste vrste.

  O tome govori hadisi kudsi u kojem Allah kaže:”Čovječe dijeli da ti dadnem!”

  Ebu Hurejre prenosi da je Poslanik, s.a.vs., rekao: “Ko od mu’mina otkloni neku dunjalučku brigu ili nevolju, Allah će od njega otkloniti brige na kijametskom danu, ko nekome olakša teškoću, Allah će njemu olakšati i na dunjaluku i na ahiretu. Ko pokrije nekome sramotu, Allah će njega pokriti i na dunjaluku i na ahiretu. ALLAH JE ROBU NA POMOĆI, sve dok rob pomaže svome bratu .”

  5. Meleki svakodnevno čine dovu za davaoca sadake.

  U hadisu stoji: ” Nema dana u kojem robovi osvanu, a da ne siđu dva meleka i jedan od njih govori: »Allahu naknadi onome ko dijeli», a drugi govori:»Allahu, daj propast onome ko uskraćuje .”

  6. Sadaka uvećava imetak i donosi rizk(opskrbu).

  Allah kaže:

  مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً ۚ وَاللَّهُ يَقْبِضُ وَيَبْسُطُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

  “Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati? – A Allah uskraćuje i obilno daje, i Njemu ćete se povratiti!” (al-Bekare, 245. ajet).

  S druge strane Allah takođe kaže:

  الشَّيْطَانُ يَعِدُكُمُ الْفَقْرَ وَيَأْمُرُكُم بِالْفَحْشَاءِ ۖ وَاللَّهُ يَعِدُكُم مَّغْفِرَةً مِّنْهُ وَفَضْلًا ۗ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

  “Šejtan vam samo siromaštvo obećava i razvrat naređuje, a Allah obećava oprost od Njega i veliku dobrotu. Allah je zaista neovisan i sve zna!” (al Bekare, 268. ajet).

  Ibnul Qajjim kaže:”Allah obećava oprost grijeha i veliku dobrotu tako što će mnogostruko više naknaditi nego što je insan dao, kako na ahiretu tako i na dunjaluku.”

  Allah kaže i ovo:

  قُلْ إِنَّ رَبِّي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَيَقْدِرُ لَهُ ۚ وَمَا أَنفَقْتُم مِّن شَيْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ ۖ

  وَهُوَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ

  “Reci: “Gospodar moj daje obilnu opskrbu onome kome hoće od robova Svojih, a kome hoće uskraćuje; što god vi udijelite, On će to nadoknaditi, On najbolje opskrbljuje!” (Sebe’, 39. ajet). Komentarišući ovaj ajet, Ibnu Kesir kaže:”Što god da podijelite od onoga što vam je naredio i što vam je dozvoljenim učinio, On će vam to naknaditi povećanjem na dunjaluku, a nagradom na ahiretu.”

  Kuran117. Sadaka briše grijehe i povećava stepene

  Allah kaže:
  خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ ۖ إِنَّ صَلَاتَكَ سَكَنٌ لَّهُمْ ۗ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

  “Uzmi iz njihova imetka sadaku (zekat), da ih time očistiš i uzdigneš, i pomoli se za njih, molitva tvoja će ih, sigurno, smiriti. – A Allah sve čuje i sve zna.” (et-Tewba, 103. ajet).

  U komentaru ovog ajeta, As-Sa’di kaže: “Da ih očistiš od grijeha i lošeg ponašanja i da ih uzdigneš na veći nivo ponašanja, da čine bolja djela, kako bi im se povećala nagrada na dunjaluku i na ahiretu i kako bi im se povećao imetak.”

  Poslanik s.a.w.s. u hadisu kaže:”Sadaka gasi grijehe, kao što voda gasi vatru.”

  8. Sadaka ublažava srdžbu Gospodara i štiti od teške smrti.

  Od Enesa b. Malika se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao:“Sadaka zaista gasi srdžbu Gospodara i otklanja tešku smrt.”

  Ebu Umame, r.a, prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: “Činjenje dobrih djela štiti od lošeg i teškog kraja, tajna sadaka gasi srdžbu Gospodara, a čuvanje rodbinskih veza produžava život.”

  9. Sadaka će biti uzrok spasa na Sudnjem danu.

  Allah kaže:

  وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا

  إِنَّمَا نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لَا نُرِيدُ مِنكُمْ جَزَاءً وَلَا شُكُورًا

  إِنَّا نَخَافُ مِن رَّبِّنَا يَوْمًا عَبُوسًا قَمْطَرِيرًا

  فَوَقَاهُمُ اللَّهُ شَرَّ ذَ‌ٰلِكَ الْيَوْمِ وَلَقَّاهُمْ نَضْرَةً وَسُرُورًا

  جَزَاهُم بِمَا صَبَرُوا جَنَّةً وَحَرِيرًا

  “i hranu su davali – mada su je i sami željeli – siromahu i siročetu i sužnju. “Mi vas samo za Allahovu ljubav hranimo, od vas ni priznanja ni zahvalnosti ne tražimo! Mi se Gospodara našeg bojimo, onog Dana kada će lica smrknuta i namrgođena biti.” I njih će Allah strahote toga Dana sačuvati i blaženstvo i radost im darovati i Džennetom i svilom ih za ono što su trpjeli nagraditi”. (Al-Insan, 8-12. ajet).

  Ukbe b. Amir, r. a, kaže:”Čuo sam Poslanika, s.a.v.s, kad kaže:”Svaki će čovjek biti u hladu svoje sadake, sve dok se ljudima ne presudi. Zaštitite se vatre makar sa pola hurme!“

  “Ako musliman obuče siromašna muslimana, Allah će ga obući odjećom dženneta, ako nahrani gladnog muslimana, Allah će njega nahraniti plodovima dženneta, ako napoji žednog muslimana, Allah će njega napojiti sa zapečaćenog džennetskog napitka. “(et-Tirmizij). Ebu Zerr el-Gaffari:”Nikad se na Zemlji ne podijeli sadaka, a da je sedamdeset šejtana ne pokuša spriječiti!“

  Ko zna šta hoće i vjeruje u to, taj ne žali truda i žrtve.

  Najbolja sadaka je:

  •1. Ona koja se daje tajno:

  Kaže Allah, subhanehu ve te’ala, u 271. ajetu Sure El-Bekare:Sadaka

  إِن تُبْدُوا الصَّدَقَاتِ فَنِعِمَّا هِيَ ۖ وَإِن تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَاءَ فَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ ۚ وَيُكَفِّرُ عَنكُم مِّن سَيِّئَاتِكُمْ ۗ

  وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ

  “Lijepo je kada javno dajete milostinju, ali je za vas bolje da je dajete siromasima kad niko ne vidi, i On će preći preko nekih vaših hrđavih postupaka. – A Allah dobro zna ono što radite!”

  A u Muttefek predaji stoji da će oni koji tajno daju sadaku biti u Allahovoj hladovini na Sudnjem danu:Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Sedmoricu će Allah staviti u svoju hladovinu na Dan kada druge hladovine neće biti: …6) čovjeka koji daje sadaku tajno, tako da mu lijeva ruka, ne zna šta je dala desna…” (Muttefek alejhi)

  Kada dajemo sadaku tajno, mi braćo i sestre pokazujemo naš čisti nijjet da je damo u ime Allaha, subhanehu ve te’ala, Koji će nas za to nagraditi posebnom nagradom. U suprotnom se prokleti šejtan može umiješati i da u tome ima primjese rija’a (da neko vidi), što briše dobra djela, jer Allah, subhanehu ve te’ala, prima samo djela koja čovjek uradi iskreno u Njegovo ime.

  •2. Onda kada je čovjek zdrav i u stanju da privrijeđuje:

  Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu: „Došao je kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, čovjek, pa je kazao: „Allahov Poslaniče, koja je sadaka najbolja?” Reče: „Da daješ sadaku dok si zdrav i dok želiš bogatstvo i bojiš se siromaštva! Nemoj da odgađaš, pa kada ti duša dođe u grkljan da kažeš: „Ovo je tome, a ovo tome!” A zar sve ne ostaje nekome?!” (Buharija)

  Rekao je Ibn Mes’ud, radijallahu anhu: „Dirhem kojeg neko od vas udijeli u vrijeme svoga zdravlja i pohlepe je bolji od stotine dirhema sa kojima daješ oporuku na svojoj samrti!“

  •3. Davanje sadake u skladu sa mogućnostima:

  Mala sadaka može da pretegne veliku sadaku, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam En-Nesai:

  Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Pretekao je dirhem, stotinu hiljada dirhema!” Rekoše: „Kako?” Reče: „Čovjek je imao dva dirhema, pa je dao kao sadaku jedan, a drugi čovjek je otišao do svog obimnog imetka i uzeo stotinu hiljada dirhema i dao kao sadaku!” (En-Nesai)

  Prvi je dao pola od onoga što ima, dok je drugi dao samo jedan dio svoga imetka i bez obzira što je razlika stotinu hiljada dirhema, prvi sa jednim dirhemom ga je pretekao u nagradi.

  •4. Izdržavanje porodice:

  Prenosi Ibn Mes’ud, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Kada čovjek potroši nešto na svoju porodicu, uz nijet sadake, računaće mu se kao sadaka!” (Buharija)

  Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Dinar koji daš bijedniku, dinar koji daš za oslobađanje roba, dinar koji daš na Allahovu putu i dinar koji daš svojoj porodici – Najbolji dinar je onaj koji daš svojoj porodici!” (Muslim)

  5. Sadaka bližnjima:

  Prenosi Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Nije mu’min onaj ko je sit, a komšija mu gladan!” (Malik)

  Braćo i sestre, zamislimo se nad ovim hadisom! Da li su naše komšije, gladne, a mi siti, bez obzira ko su, jer hadis se ne odnosi samo na muslimane, već na sve komšije? Ako su gladni, po hadisu mi nismo mu’mini. Pa šta smo to onda mi, braćo i sestre? A kada bi svako od nas poveo računa o svome komšiji, ne bi bilo niti jednog gladnog insana u ovoj našoj lijepoj Bosni i Hercegovini…

  7. Sadaka za džihad:

  Davanje za džihad protiv kafira i munafika, spada u red najviših vidova sadake, o čemu Allah, subhanehu ve te’ala, govori u više Kur’anskih ajeta, u kojima je džihad imetkom stavljen prije džihada životom. Među tim ajetima je i 41. ajet Sure Et-Tevbe:

  انفِرُوا خِفَافًا وَثِقَالًا وَجَاهِدُوا بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ ۚ ذَ‌ٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ

  “Krećite u borbu, bili slabi ili snažni i borite se na Allahovu putu zalažući imetke svoje i živote svoje! To vam je, da znate, bolje!”
  Prenosi Zejd ibn Halid, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko opremi borca na Allahovu putu i on je borac, a ko da borca na Allahovu putu i on je borac!” (Buharija)

  8. Trajna sadaka:

  To je sadaka koju čovjek da i ona traje i nakon njegove smrti, tako da mu se i nakon smrti pišu dobra djela. U tom smislu je i sljedeći hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

  Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Kada čovjek umre, prestaju mu se pisati dobra djela osim troje: trajna sadaka, znanje kojim se ljudi koriste i dobro dijete koje moli za njega!” (Muslim)

  Braćo i sestre, budimo od onih koji tajno daju sadaku i koji na halal način izdržavaju svoje porodice i pomažu bližnje i koji svoje imetke troše na Allahovu, subhanehu ve te’ala, putu, nadajući se samo Njegovoj, subahenhu ve te’ala, nagradi!

  Molim Allaha, dželle še’nuhu, da nam pomogne da sačuvamo svjetlo islama, da nas učini od onih koji slijede sunnet Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, da nas učini od onih koji daju sadaku samo u Allahovo ime, da nas sačuva iskušenja koja ne možemo podnijeti, da našu djecu i potomke učini radostima naših očiju i srca, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i u Džennetu nas počasti društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi! Amin!

  Veza dove i sadake

  Dova znači molba, zahtjev, traženje nečega. Mi u svojim dovama, uvijek tražimo nešto od Allaha, stalno tražimo i molimo. Međutim, koliko je nas koji traže i mole, ali prije molbe (dove), šta smo mi dali, da li smo nešto od dobra učinili, da li smo nešto iskreno u ime Allaha uradili sa nijetom da nam se zbog tog dobra primi dova ili kako bi se naš taj zahtjev ili naša dova, uzela u „razmatranje“ od strane Allaha, dž.š.

  Ashabi, drugovi Poslanika, s.a.v.s., na početku Objave, uvijek, kad bi trebali nešto da pitaju Poslanika, s.a.v.s., jer je u tom vremenu bilo dosta pitanja, dijelii su prije pitanja ili traženja savjeta sadaku. Allah im je naredio da tokom dana u određenom trenutku, prije nego šta upitaju Poslanika, s.a.v.s., podijele sadaku. Uzvišeni kaže:

  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نَاجَيْتُمُ الرَّسُولَ فَقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيْ نَجْوَاكُمْ صَدَقَةً ۚ
  ذَ‌ٰلِكَ خَيْرٌ لَّكُمْ وَأَطْهَرُ ۚ فَإِن لَّمْ تَجِدُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

  “O vjernici, kada hoćete da se s Poslanikom posavjetujete, prije savjetovanja milostinju udijelite. To je za vas bolje i čistije. A ako nemate – pa, Allah, zaista, prašta i samilostan je.” (El-Mudžadaleh, 12)

  Kasnije je ovaj propis stavljen van snage. Ovo je primjer kad je u pitanju obično pitanje ashaba Poslaniku, s.a.v.s., pa kako se onda treba odnositi kad nešto tražimo od Allaha, dž.š. Očekujemo pozitivan odgovor a zapitajmo se, šta smo mi to uradili ili ponudili u ime Allaha nekome i pokazali dobru volju pomaganja.

  Ako želiš nešto od Allaha u svojim dovama, prije upučivanja dove, uradi nešto od dobra, ponudi i ti nešto, neka Allah vidi da si spreman pomoći, izaći u susret, ispuniti nekom želju. Prije upučivanja dove, a ako to uradiš iskreno, veća je mogućnost ako Bog da, da ti dova bude primljena: udijeli sadaku, nahrani jetima, dobro djelo prema roditeljima, pomozi ili obiđi bolesnog, starog ili nemoćnog, nahrani gladnu životinju, očisti put da narod može hodati, uradi neko dobro u ime Allaha sa nijetom, da to dijelo bude ako Bog da olakšica za primanje tvoje dove.

  Ovdje bih posebno naglasio sadaku, udijeli ono što ti je najdraže, nemoj da oklijevaš, razmišljaš, računaš, pa šta ako ja sad dam toliko, koliko će meni da ostane, kad će opet plata, šta ako ja njega sad povezem sa autom, potroši gorivo, oštetit ću auto, jer je ružan put i sl.

  Sjećam se slučaja jednog džematlije, koji se vraćao s posla, a pored puta koje vodio za jedno udaljeno selo, sjedio je dedo i čekao da neko naiđe. Ovaj čovjek nam je ispričao: ”Nanijetio sam da ga odvučem u ime Allaha, pokupio sam dedu i pravac selo, težak put, makadam, ali kroz vožnju smo se baš ispričali, tako da je vrijeme brzo prošlo. Kad smo stigli, dedo ga upita: ”A kod koga ćeš ti u selo?” Čovjek mu odgovori: ”Nemam ja nikoga u selu, ja sam tebe dedo mahsuz dovezao.” Dedo ga pogleda očima punih suza i reče: ”Sine, Allah ti davo’ dobro kud god hodo’.” Čovjek kaže: ”Kad je to dedo rekao, ja sam se od te dove, naježio.”

  Zašto se naježio? Zato jer je osjetio iskrenost dedine dove i ako je poslije tog dobrog djela, ovaj čovjek uputio dovu, Allah ju je sigurno primio. Dakle, prije dove, udijelite ono što vam je najdraže, bilo novac, vrijeme, snaga, bilo šta.

  Uzvišeni kaže:

  لَن تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّىٰ تُنفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ ۚ وَمَا تُنفِقُوا مِن شَيْءٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ

  ”Nećete postići dobro, sve dok ne budete dijelili od onoga što vam je drago. A što god udijelili, Allah to dobro zna.” (Ali-Imran, 92).

  Sadaka hadis Ako želiš da ti Allah primi dovu, prije upućivanja dove udijeli ono što ti je najdraže, kako bi pokazao da tvoje srce je spremno darovati drugom. Nakon toga, lijepo je uzeti abdest, namirisati se, jer ćeš se upravo sada obratiti Gospodaru svih svjetova. Poslije toga, ako možeš, klanjaj dva rekata nafile, budi što skrušeniji u njima.

  Moram da navedem primjer, Omer ibn Hattaba, r.a., časnog ashaba i pravednog halife. Ušao je Omer, r.a., u džamiju i video čovjeka kako klanja, ali je klanjao ubrzanim tempom, na brzinu. Nakon što je klanjao, taj čovjek je podigao visoko ruke prema nebu, doveći i tražeći od Allaha. Kad je završio, Omer, r.a., mu je rekao: ”Tvrdico, malo si ponudio a tražiš tako puno!”

  0

  0
 5. Кад се један фарисеј молио у храму и износио пред Богом своје врлине и хвалио се да пости два пута недељно и “даје десетак од свега што стекне”, није изашао из храма оправдан. Зашто? Па он није ништа слагао, он је заиста давао 10% од свега што је стицао. Али, он то није давао зато што је био милостив и сажаљив, већ због тога да га људи виде и хвале због тог доброчинства.

  Говорећи о Старом завету и његовим законским одредбама, у својој беседи на Гори, Христос напомиње да ће у Новом завету све бити много савршеније, па и давање милостиње. У казивању о томе ко ће бити “блажен” у Новом завету, Христос помиње и милостињу, па каже: “Блажени су милостиви, јер ће бити помиловани” (Матеј 5, 7). И наставља Христос о милостињи, још конкретније и прецизније: “Пазите да милостињу своју не чините пред људима да вас они виде: иначе плате немате од Оца својега који је на небесима… А ти кад чиниш милостињу, да не зна левица твоја шта чини десница твоја. Да би милостиња твоја била у тајности; и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно” (Матеј 6, 2-4). Дакле, милостиња треба да је тајна или скривена, скромна и несамохвалисава, ма да Христос не искључује ни јавна добра дела, кад каже: “Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима” (Матеј 5, 16). Не каже Христос да ми показујемо своју милостињу и своја добра дела, да би се ми хвалили, јер то није добро, него да би се светлост нашег доброчинства сама показала, како би се чак и наши непријатељи задивили и прославили не нас, већ Оца нашег на небесима. Јер кад ми чинимо добра дела, не чинимо их да би се ми прослављали, већ да прославимо Бога, који нам је омогућио да другима помажемо.

  Конкретно, речи Христове: А ти кад чиниш милостињу, да не зна левица твоја шта чини десница твоја, значе да је потребно чинити добро не ради тога да нас види свет и да нас хвали, већ напротив, да то треба сакрити чак и од самога себе. Или друкчије речено: лева рука подлеже сујети, а десна се опредељује за милостињу. На тај начин се милостиња даје без сујете, да не би сујета оштетила, обезвредила твоју милостињу. Само милостиња која се даје из љубави према Богу и ближњему, која не тражи узвраћање, та милостиња је врлина пред Богом и Бог ће за њу наградити човека. Зато је милостиња већа од хуманости. Хуманитарна давања често су спојена за захвалницама, почастима, величањем хуманитарног дела. Значи, хуманост тражи узвраћање, а милостиња из љубави прославља Бога, највећег дародавца.

  1

  0
  • Aman kolko texta samo da bi izmajmuniso neko opravdanje da se nista ne cini, da se ne pomaze ljudima u nevolji. Eh, to je srz svetosavlja: samo zgrabi sebi kolko god mozes a za siromahe u nevolji koga briga…

   “Sve je poslo davoljijem tragom,
   zaudara zemlja svetim savom.”

   0

   1
   • Мало си превише злонамеран. Укратко, мој коментар је да није потребно толико фотографисања око два комбија са неколико десетина сомуна и конзерви. Београђани доносе много више, али без икакве помпезности. Наравно, то је у духу светосавља.

    1

    0
   • Ne treba uvlaciti politiku u ovo.Svaka cast svima koji su ucestvovali u ovome ali praviti reklamu na jadnim ljudima je jos jadnije.

    0

    0
   • Fotografisanje je tu da podigne svijest o ogromnoj potrebi za pomoci te da podstakne sto vise ljudi da ucestvuju u pomoci. 🙂

    Svaka cast beogradanima koji takoder pomazu, dobro se dobrim vraca! 🙂

    0

    0
  • @Мицко
   Sto se tice tog fariseja koga pominjes,pa to je kao da opisujes Artemija covjeka koji je KRAO novac za obnovu crkava i manastira na Kosovu a onda od ukradenog novca dijelio 10% srbima kao mito da ga podrzavaju.
   Dalje rijeci iz Indzila [tzv novog zavjeta]
   “Блажени су милостиви, јер ће бити помиловани” (Матеј 5, 7)
   su gospoda Ilarion Pahomije i Kacavenda bukvalno shvatili pa su milovali djecicu,sve dok nije dosla policija da ih pohapsi.
   SPC je sekta sa sjedistem u Turskoj [Fener Rum Istanbul] koja je skratila rijec Bozju, pa je ispalo ‘ubi bliznjega svoga.
   Da se Isaa AS [sufiks US je Romanizacija-IS-US] vrati na zemlju sigurno bi zrecima Amfilohiju Geju Irineju i ostaloj bandi rekao
   -Nije li pisano,-Moj ce se dom zvati mjesto molitve za SVE NARODE a vi [ SPC] naciniste od njega HAJDUCKU PECINU..Indzil po Marku

   0

   1
   • Hugo, ajde cuti ti ces nekome da drzis lekcije bolesnim lazima dok tvoj odza svako vece leze sa tri zene u krevet – sodomiti jedni.

    0

    0
   • Hodži se može, dozvoljava mu njegova vjera poligamiju i to je sasvim normalno i legalno, za razliku od vaših popova, sveštenika, monaha itd., koji kao ‘apstiniraju’ od žena pa onda pedofili, bljak! Svako normalan uvidja razliku.

    0

    0
  • Micko pisi latinicu jer niko ne zna sta ovoliko dugacko pises.Cirilica gotovo vise i da ne postoji.Ako ne znas latinicu Srpski da pises, pisi je na Bosanskom ili Bosnjackom.Jer ova cirilica Srpska ili Vlaska to pismo niko ne razumije.

   0

   0
   • Разумеју балијо браћа руси,бугари,македонци,белоруси,украинци,киргизи,таџици,осети,узбеци.

    0

    0
   • Пишем писмом којим су писали и велики српски писци Осман Ђикић, Авдо Карабеговић Хасанбегов, Омер-бег Сулејманпашић, Мухамед Хеваја, Омер Скопљаковић, Меша Селимовић и многи други…

    0

    0
   • Pa opet pises samo sr*nja. Boj ne bije oruzje vec mozak u junaka 😉 😆

    A posto sam sadevo bas pjesnicki raspolozen da te pocastim sa malo poezije, u tvoju cast i cirilicom pisane:

    “Све је пошло ђавољијем трагом,
    заудара земља светим савом.”

    😀

    0

    0
 6. MasAllah, nek vam Allah ukaburi. Kako se ponosimo nasim sandzaklijama a ovi pacenici nikada zaboraviti nece pomoc kada im je bilo tesko. Siguran sam da ce to i njih podsticati da pomazu druge u teskoj situaciji kad sami stanu na sopstvene noge… 🙂

  0

  0
 7. Aferim braco Allah vas nagradio.Nas uvazeni Hafiz Abdurrahman Kujevic je uvijek prvi kada je tesko da pomogne.Treba da smo zahvalni Allahu sto imamo Muftiju Zukorlica i Hafiza Kujevica..

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.