2. Novembar 2010

Sandžak – Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, izrazio je nadu da će poslije narednih izbora u zemlji nastati nova politička snaga koja će shvatiti da je autonomija Sandžaka stub stabilnosti Srbije, ali i Crne Gore.

Muftija Zukorlić je u intervju katarskoj TV mreži „Al Džazira“ rekao da je projekat autonomije Sandžaka neophodan muslimanima koji žive u Srbiji i da je to u skladu s Ustavom. „Ustav poznaje autonomnost i unutar Srbije postoji Vojvodina, koja je autonomna“, rekao je muftija Zukorlić i dodao je Srbija na putu ka Evropskoj uniji prihvatila koncept regionalizacije u okviru kojeg muslimani u Sandžaku sada vide šansu za rješavanje tog pitanja. Muftija Zukorlić je rekao da, iako bošnjački političari Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin prihvataju rasparčavanje Sandžaka unutar regiona u Srbiji, muslimani koji u toj regiji žive „tu nepravdu nikada neće prihvatiti“.

Muftija je rekao da su ministri Ugljanin i Ljajić „odustali od prvobitnih ciljeva koje su zagovarali, a na osnovu kojih su dobili povjerenje glasača“. „Oni su pokazali da nisu predstavnici muslimana u vladi, već zastupnici vlade među muslimanima, brane vladu od muslimana… oni su prodali interese Bošnjaka radi vlasti“, kazao je muftija Zukorlić.

Muftija Zukorlić je u intervjuu ustvrdio da zvanični Beograd najbolje funkcioniše pod pritiskom sa strane, bez obzira na to odakle dolazi i da zato on i njegovi sljedbenici ne zaobilaze nijednu adresu, bilo da je riječ o UN ili EU, za obraćanje u pogledu njihovih prava.

Izvor: Alo.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles