10. Maj 2019

Vlada Srbije usvojila je danas Zaključak o prihvatanju Izvještaja o usaglašavanju Protokola o određivanju tromeđe između Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Srbija na tromeđi sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom graniči preko opštine Priboj.

Vijeće ministara BiH je krajem februara ove godine utvrdilo Prijedlog protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Crne Gore.

Tromeđa je zajednička tačka granica katastarskih općina: Sočice (Republika Srbija), Poblaće (Crna Gora) i Đakovići /Zaborak/ (Bosna i Hercegovina), koja se nalazi u mjestu Zelena Glava, gdje će biti postavljena odgovarajuća tromeđna granična oznaka.

BiH i Crna Gora ranije su potpisale Ugovor o državnoj granici, dok ugovor o granici između BiH i Srbije nije potpisan.

Zelena glava je najviši vrh Prenja (2155 mNv) i dio Visokogorske hercegovačke transverzale (KT 8). Ovaj vrh često pohode planinarske ekipe.

Tromeđa je određena na osnovu dokumentacije o bivšim međurepubličkim granicama, kojom raspolažu potpisnice ovog protokola.

(SNews)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles