8. Oktobar 2018

c napustaju 620x0

Novo, dramatično pozorenje bjelopoljskog “Euromosta” o iseljavanju građana iz južnog Sandžaka ili sjevera Crne Gore. Uglavnom odlaze mladi jer ne mogu da prežive sa platama od 150 do 200 evra.

I OVE godine sve opštine na severu Crne Gore beleže odliv stanovništva. Statistički podaci govore da je u prvih pola godine na severu razlika između doseljenih i odseljenih 1.125, u “korist” onih koji su otišli. Prema statistici, sa severa se dnevno u proseku iseli 10 građana, a doseli svega troje. Jedine dve opštine na severu u koje se više građana doseli nego što se iz njih odseli su Gusinje i Petnjica, podaci su Zavoda za statistiku.

Posle stidljivih, pa sve učestalijih konstatacija sa državnih adresa da se nastavlja trend iseljavanja sa severa Crne Gore, bjelopoljska NVO “Euromost”, koja je prva ozbiljno upozorila na ovaj problem, oglasila se apelom Vladi i Skupštini Crne Gore da zaustave masovni odlazak mladih sa ovog područja!

– Poslednji je čas da se nešto učini i da se to spreči, a ako se u najkraćem roku ne pređe na konkretne mere i ne pomogne, sever će ostati i bez mladih, a i stanovništva – kažu iz “Euromosta”. – Nezaposlenost mladih, ugrožavanje njihovih prava pri zapošljavanju, mizerne plate, kršenje Zakona o radu, kao i drugi uslovi koje svaki mladi čovek treba da ima, glavni su razlozi napuštanja rodnih ognjišta.

Veliki broj mladih kod poslodavaca ima loš tretman. Rade i po sedam dana u nedelji, sa platama od 150 do 200 evra, bez ikakvog osiguranja. Inspekcija rada na severu ne reaguje kako bi sprečila ovakve zloupotrebe poslodavaca, dodaju iz “Euromosta”. A veliki broj radnika koji se tokom letnje sezone zaposli na primorju tamo i ostaje u potrazi za hlebom.

S druge strane, državni i lokalni funkcioneri iz opština sa severa Crne Gore svoje porodice i decu prebacili su u Podgoricu, a mnogi i u inostranstvo.

– Godinama govorimo o masovnom iseljavanju sa severa, o problemima s kojim se ovaj region suočava, a oni koji su se dobro uhlebili u Podgorici su nas optuživali da ih mi iseljavamo, iako su među prvima otišli sa svojim porodicama ka Podgorici i primorju i pojave se na severu samo u vreme izbora. Sada sve državne institucije koje se bave podacima i statistikama iznose činjenice koje smo mi godinama iznosili, što potvrđuje probleme s kojim se susreće severni region. Jasno je da uloženo na severu ne daje rezlutate, građani odlaze, mladi nas napuštaju i očekujemo da se neko zabrine za ovaj problem, koji nas žestoko potresa – navode u svom obraćanju iz “Euromosta”.

 

– Nije nas sramota ni da vas molimo, da nam pomognete da nas deca ne napuštaju, ostadoše nam domovi prazni! Ko će nakon nas ostati u našim domovima jer deca kada odu više se ne vraćaju nazad. Da li je to državi Crnoj Gori u interesu – pita se Almer Mekić, izvršni direktor “Euromosta”.

BIJELA KUGA

PROBLEM je i bela kuga. Prema rečima dr Miroslava Doderovića s Filozofskog fakulteta u Nikšiću, najveći demografski pad. Prema podacima iz 2011. godine na severu zemlje živi 28,7 procenata stanovništva.

– Sada na nivou države imamo prirodni priraštaj nešto iznad 900, a kad uporedimo 2013. godinu, mi smo tada imali prirodni priraštaj više od 1.500 beba. Nastavi li se takav trend imaćemo pojavu bele kuge na nivou cele države, a ne samo na nivou određenog broja opština u Crnoj Gori – kaže Doderović.

(Novosti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles