Sandžak – most spajanja

0
3

Sandžak – Kongresu su prisustvovali i predstavnici brojnih ambasada u Crnoj Gori, na čelu sa ambasadorom Delegacije EU u Crnoj Gori,  gospodin Leopoldom Maurerom. Gosti Kongresa su bile i većina parlamentarnih  partija iz Crne Gore, kao i više partija iz okruženja. Specijalni gosti bili su predstavnici turske AK partije, na čelu sa savjetnicom premijera Erdogana gospođom  Ozdemir Sema.  Gosti kongresa su bili i predstavnici IZ, predsjednik Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori akademik Šerbo Rastoder, više predstavnika NVO i mnogih medija.

Predstavnici političkih partija iz Crne Gore i okruženja obratili su se delegatima Kongresa biranim riječima, upućujući čestitke BS-u na ostvarenim rezultatima i jačanju njenog ugleda kako u Crnoj Gori, tako i u regionu.

Nakon gostiju, riječ je uzeo predsjednik BS-a gospodin Rafet Husović, koji je iznio dio programskih opredjeljenja stranke. On je istakao da je BS politički i kulturni projekt koji je osmišljen kao put afirmacije nacionalne samobitnosti Bošnjaka u Crnoj Gori, kao i da u  kontinuitetu radi na političkoj i kulturnoj emancipaciji ovog naroda. Bošnjački narod u Crnoj Gori, time i BS, nezavisnu i suverenu Crnu Goru doživljavaju kao državu utemeljenu na ravnopravnosti naroda i jednakosti građana. Gospodin Husović je istakao da se BS posebno zalaže za: ravnopravnost svih građana, naroda i manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, potpunu jednakost pred zakonom i ravnopravnost u procesima odlučivanja i pristupu resursima, istinsko multinacionalno, multikulturalno i viševjersko društvo, unapređenje životnih uslova građana, demokratizaciju društvenog i političkog ambijenta i funkcioniranje pravne države, zaštitu vjerskih sloboda i uvjerenja, ravnopravni tretman vjerskih zajednica, autonomnost u radu, pravednu restituciju i zaštitu imovinskih prava, iznalaženje najpogodnijih formi međukonfesionalnog dijaloga i saradnje, uz uvažavanje svih vjerskih razlika, usmjerene ka zajedničkom cilju – razumijevanju i toleranciji, za dobrobit svih ljudi, zaštitu privatne svojine, ravnopravnost svih oblika vlasništva, slobodu preduzetništva, tržišnu ekonomiju i pravednu i potpunu restituciju, brži razvoj turizma i jačanje turističke infrastrukture, posebno za brži razvoj kontinentalnog turizma, izgradnju auto puta kao  jednog od najvažnijih uslova razvoja Crne Gore, Saobraćajno povezivanje sjevera i juga, sanaciju mreže lokalnih puteva i izgradnja novih, poštovanje načela solidarnosti, kao temeljnog načela za vođenje kvalitetne regionalne politike i pravedniju preraspodjelu državnih fondova, decentralizaciju vlasti, u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, formiranje tri regiona u Crnoj Gori, u granicama prepoznatim Zakonom o regionalnom razvoju, Sandžak  kao prekograničnu regiju, sa slobodnim protokom ljudi, roba i kapitala, otvorenu za saradnju i jačanje ekonomskih i kulturnih veza, organizacija, privrednih subjekata i lokalnih samouprava unutar ove regije. „Sandžak, dakle, vidimo kao most spajanja.“ – istakao je Husović.

Bošnjačka stranka se zalaže da se u osnovne i srednje škole uvede vjerska nastava kao fakultativan predmet.  Posebno je apostrofiran značaj koji BS  pridaje očuvanju porodice kao jezgra moralnih i etičkih vrijednosti i najznačajnijeg faktora u odgoju čovjeka. Istaknuto je  da je jaka i stabilna porodica temelj jake i stabilne države. Razvoj i očuvanje porodice koja će predstavljati podsticajni ambijent za pravilan psiho-fizički razvoj djece, afirmaciju roditeljstva i međugeneracijske solidarnosti, a istovremeno će biti važan element socio-demografskog razvoja Crne Gore – naša je vizija porodice. Država treba sa više energije i brige da priđe konkretnoj realizaciji ove vizije.

Takođe je istaknuta potreba da se znatno više materijalno pomogne rad   nacionalnih savjeta, kao institucija koje se bave zaštitom i prezentacijom nacionalnog identiteta, kao i ostalih organizacija, udruženja i posebno iz nevladinog sektora koji aktivno rade na ovom polju.
Kao jedno od važnih pitanja inicirano je pitanje aktivnije institucionalne saradnje države s dijasporom, uz jačanje svih oblika međusobne podrške i pomoći. Gotovo polovina Bošnjaka iz Crne Gore živi i radi u inostranstvu i čini najbrojniji segment dijaspore i iseljenika koji je stalno vezan za Crnu Goru i svoj zavičaj.

Jedno od važnih pitanja istaknutih na kongresu je pitanje državnih  simbola, posebno grba i zastava, koji  ne reprezentiraju adekvatno realnost i potrebe multinacionalne i viševjerske države kakva je Crna Gora,  i koji nisu usklađeni sa njihovim ustavnim sadržajem i određenjem. BS se zalaže da se sa grba i zastave uklone monarhistička i vjerska obilježja i tako usklade sa Ustavom i upodobe sa našim realnim društvenim bićem i potrebama.
Kongres je izabrao Glavni odbor od 61 člana, a za predsjednika stranke je reizabran dosadašnji predsjednik Rafet Husović.

Autor: Osman Nurković


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.