Sandžak – Grom ubio 20 ovaca i jagnjadi

1
15

Od udarta groma stradalo stado vlasnika terzića

Nevrijeme praćeno jakom grmljavinom i udarima vjetra, prijedva dana zahvatilo je šire područje opštine Pljevlja, a u selu Pandurica domaćinu Miloju Terziću grom je ubio 20 ovaca i jagnjadi. U razgovoru za „Dan” Terzić kaže da je praktično ostao bez stada jer su udar groma preživjele samo tri ovce i jagnje, a dvadeset grla ostalo je mrtvo na licu mjesta. Prema riječima Terzića, ovce su se nalazile na livadi i kada je kiša počela da pada sklonile su se ispod jedne smrča. Grom je udario u stablo i ovce koje su se nalazile njega ispod njega odmah su usmrćene.

–Bila je jaka oluja, praćena grmljavinom. Bio sam u kući i ocijenio sam da je grom pogodio negdje blizu. Odmah sam posumnjao da nije gađao u ovce. Uzeo sam kabanicu i pošao da obiđem stado. Kada sam stigao do vratnice na koju ispuštam ovce vidio sam samo tri i jagnje koje su se bukvalno treslo od straha.Pošao sam prema omorikama koje se nalaze na vrhu livade i vidio sam stravičan prizor – kroz suze priča Terzić pojašnjavajući da se radi o velikoj materijalnoj šteti, ali da mu je ipak najžalije ovce koje su na taj način okončale život.

Terzić naglašava da pored ovaca drži kravu i bika, te da je tokom zime stado dobro pazio pa su pojedina jagnjad već bila dostigla težinu od pedeset kilograma.

– Preko zime sam jagnjad praktično pitao, da bi ih što bolje uhranio. Prije dvije godine imao sam svega dvije ovce pa sam od kuma kupio još pet i već sam bio formirao lijepo stado, a sada sam praktično ostao bez njega- kaže Terzić i ističe da mu je posebno žao dvoje jagnjadi, bliznadi koja su ojagnjena na Đurđevdan i bila su miljenici njegove osamdesettrogodišnje majke.

Terzić kaže da su on i njegova majka ostali bez značajnog prihoda, te da im je osim prihoda od stoke jedino primanje majčina staračka penzija od pedeset eura. Terzićevo imanje, čiji je vlasnik njegova majka, ima 25 hektara, ali zbog velike nadmorske visine u Pandurici voće ne uspjeva pa se seljni uglavnom bave stočarstvom i prodajom šume.

– Dosad nijesmo imali slučaj da grom usmrti stoku. Ne pamtim ni da je bilo kome tu u blizini na ovakav način stradala stoka. Sada se ipak to desilo – nemoćno sliježe ramenima Terzić.

O trošku lokalne uprave u selo Pandurica poslata je mašina uz pomoć koje je izvršeno zakopavanje usmrćenog stada.

– Praksa je da lokalna uprava, tamo gdje vlasnik nije u mogućnosti da sam izvrši zakopavanje usmrćene stoke, finansira taj dio posla – saopšteno nam je iz lokalne uprave uz pojašnjenje da inspekcijske službe nalažu propisno zakopavanje uginule stoke.

Stradale  breze u  dvorištu Gimnazije „Tanasije Pejatović“

Inače, proteklih dana na području opštine Pljevlja vladalo je veliko nevrijeme koje se smjenjivalo sa naglima porastima temperture vazduha. Sredinom sedmice ista temperatura vazduha, od 32 stepena Celzijusove skale, izmjerena je u Podgorici i Pljevljima, ali dva- tri sata kasnije ovo područje je zahvatila obilna kiša praćena jakom grmljavinom.

Grom je tada gađao i u breze u dvorištu Gimnazije „Tanasije Pejatović“. Na brezama nema velikog oštećenja, ali je udar groma u užem djelu grada ozbiljno uzmerio stanovnike ulica Boška Buhe i Tršove.

izvor: Dan


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.