13. Mart 2018

Petoro osnovaca iz sela Mažići koje se nalazi na granici opština Prijepolje i Priboj svakodnevno kao u akcionim filmovima pješače kroz šumu, prelaze otvorenu prugu, čamcem forsiraju Potpećko jezero, dva puta presjedaju u đačke autobuse i uprkos svemu nikada ne kasne u školu.

Oni u šali kažu da će uz diplomu o završenom osnovnom školovanju dobiti i potvrdu o uspješno savladanoj obuci za specijalce koja počinje svako jutro njihovim odlaskom u školu.

– Kad otopli nije toliko strašno, ali zimi kad zaledi jezero, roditelji moraju da sjeku led da bi čamac mogao da pređe preko jezera i mnogo se plašimo – priča Saša Derikonjić učenik šestog razreda.

Njegov drug Filip Derikonjić kaže da strahuju i od prelaska pruge, ali i dok pješače po magistrali naročito kada je magla jer trotoara nema pa idu po kolovozu. U školi imaju samo riječi hvale za ovu djecu koja nikada nisu zloupotrebila ovu situaciju a na nastavu ne dođu samo kada su bolesni.

Jedan dio puta do škole i nazad djeca prelaze čamcem preko jezera/Foto: Glas Zapadne Srbije

– Djeca su primer i ponos naše škole, nemaju neopravdanih izostanaka, imaju primjerno vladanje i dobri su đaci – sa ponosom ističe njihov nastavnik Aleksandar Dujović.

Višegodišnje obraćanje roditelja prijepoljskoj i pribojskoj opštini za rezultat je do sada imalo samo odgovor u Priboju gdje su im obezbijedili besplatan prijevoz do Druglića.

– Obraćali smo se i opštini Prijepolje u više navrata, ali od njih nismo dobili čak ni odgovor – kaže Stanoje Derikonjić, otac dvojice mališana koji svakodnevno putuju do škole u Pribojskoj banji.

Stanoje Derikonjić, otac dvojice mališana koji svakodnevno putuju do škole/Foto: Glas Zapadne Srbije

On ističe da im je opština Priboj omogućila da se djeca besplatno voze od škole do sela Druglići na desnoj obali jezera gdje nakon izlaska iz đačkog autobusa idu 500 metara po magistralnom putu Bistrica – Sarajevo, pa se spuštaju 200 metara do jezera, pri čemu prelaze otvorenu prugu Beograd – Bar i onda ih roditelji voze čamcima na drugu stranu, pa odatle pješače do kuća oko kilometar.

Prema riječima Derikonjića svakodnevno putešestvije ovih mališana bi se značajno skratilo ako bi opština Prijepolje pristala da investira i uradi asfalt u dužini od oko 500 metra na svojoj teritoriji, onda bi i opština Priboj prema obećanju asfaltirala nekih oko 500 metara od Preprana i Manastira Orahovica u Mažićima do granice sa prijepoljskom opštinom.

– Na taj način bi minibus koji vozi iz Mažića djecu u školu mogao da se spusti do kuća po njih, i da ih preveze preko brane HE Potpeć do škole, što bi značilo da ne bi morali da prelaze jezero i presjedaju u drugi autobus – tvrdi otac hrabrih mališana.

Izvor: Telegraf

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles