Samoorganizovale se i pristalice hidrocentrala na Limu

0
4

Prijepolje – Čim su saznali „za nepovoljno saopćenje investitora o izgradnje dvije elektrane na Limu“ kojim je kompanija REV d.o.o. obelodanila zatvaranje svojih lokalnih kancelarija u općini Prijepolje, građani iz Brodareva koji podržavaju izgradnju hidroelekrana na reci koja pritiče i kroz ovo mjesto, formirali su Koordinacioni odbor za komunikaciju i podršku ovom investicionom projektu. U situaciji kada zvanična lokalna politika i koaliciona vlast u Prijepolju nema jasno usaglašen i određen stav o ranije najavljenim, pa početkom ovog mjeseca donekle nepreciznim i nedorečenim saopćenjem za javnost investitora o daljim aktvnostima na izgradnji hidrocentrala na Limu, u ovom dijelu srednjeg Polimlja na megdan sada izlaze dva suprotstavljena tabora nevladinih organizacija i građana.

// Uz ranije formiran Koordinacioni odbor koji je izričito protiv izgradnje brana na Limu, pojavio se i drugi sa sjedištem u Brodarevu radi preduzimanja koraka podrške ovom investicionom projektu. Ima 29 članova i među njima se nalaze sadašnji i bivši prosvjetni radnici iz Brodareva, odbornici Sandžačke demokratske partije u SO Prijepolje i meštani ovog mjesta koji u izgradnji hidrocentrala na Limu vide ekonomski preporod. „Uz uverenje da realno i objektivno tumačimo suštinu ovog pitanja, predlažemo i zahtijevamo da investitor, REV d.o.o. ne odustane od projekta elektrana na Limu dok se ne iskoriste i posljednje mogućnosti za sporazum i dogovor sa vlasnicima imovine zemljišta i objekata ili dok se ne procjeni efikasnost zakonskog postupka u eksproprijaciji i ponovo obave razgovori sa građanima čiji posjedi bi se našli na prostoru koje bi trebalo eventualno izmjestiti“, navodi se, pored ostalog, u saopćenju ovog odbora koje su potpisali Edin Hadžibulić, Ljubiša Vuković i Ismet Ćorić, odnosno imenovanog tima za koodrinaciju na inicijativnom sastanku početkom maja u Brodarevu.

Ljudi okupljeni u ovom odboru smatraju da „nemaju ni lično, ni ljudsko, ni kolektivno i društveno opravdanje“ da dalje ćute i dopuštaju provokativno, uvredljivo, maliciozno i prijeteće postupanja onih pojedinaca koji se deklarišu da je narod uz njih i koji se iskazuju kao protivnici u realizaciji projekta hidrocentrala na Limu. Oni ne navode imena ni udruženja građana koja se zalažu da reka ostane bez brana, ali je sasvim sigurno da je to upućeno na adresu NVO i pojedinaca okupljenih pod okriljem Koordinacionog tela za zaštitu i očuvanje Lima. Mišljenja su, kao i njihovi protivnici, da imaju veliku podršku građana Brodareva i naselja koja gravitiraju ovom mjestu. Ocjenjuju i da razvojni projekat vrijedan 140 miliona evra zaslužuje podršku i pomoć, posebno od stanovnika koji žive u priobalju Lima, a zatim i od građana, preduzeća i ustanova općine Prijepolje. Navode, u prvom obraćanju javnosti, i da im ljudska savjest, stepen informisanosti i saznanja koja imaju, nalažu da se oglase kao i da očekuju pozitivan ishod u vezi realizacije projekata brana na Limu, „uz stabilnu i široku podršku građana“.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.