Samo je jedan crnogorski oltar

0
7

Južni Sandžak – Prijedlog Demokratske partije socijalista zasnovan na istorijskim činjenicama i potrebom da se prevaziđu postojeće podjele između pravoslavnih vjernika i crkava i Crnoj Gori

PODGORICA – Demokratska partija socijalista zalagaće se za jednu, organizaciono samostalnu pravoslavnu vjersku zajednicu u Crnoj Gori – navodi u novom dopunjenom programu DPS koji će biti usvojen na VI kongresu partije 21. maja.

Pošto su pravoslavni vjernici podijeljeni u Crnoj Gori, prevazilaženju ove podijeljenosti najbolje pogoduje jedinstvena i organizaciona samostalnost pravoslavne vjerske zajednice uz puno poštovanje i afirmaciju crnogorskog, državnog i nacionalnog i kulturnog identiteta i međunacionalnog sklada – navodi se u novom programu DPS-a u odjeljku „Za društvo evropske budućnosti“. U Programu, u koji je Pobjeda imala uvid, dodaje se da je „DPS partija koja je posvećena prevazilaženju svih podjela u Crnoj Gori koje mogu ugroziti stabilnost, prosperitet i međunarodni ugled Crne Gore“.

Dio Programa u kome se DPS jasno izjasnio o pitanju crkve prvobitno nije stajao u nacrtu novog programa, već je uvršten nakon javne rasprave. Ovakva formulacija suštinski znači da će se DPS zalagati da pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude autokefalna kao što je i bila nekad prije 1918. godine i da organizaciono prostor njenog djelovanja bude teritorija čitave Crne Gore.

Prevazići podjele

– Mislimo da je potrebno prevazići podjele oko crkve i da je i poželjno ići ka jednoj crkvi – to treba da bude organizaciono samostalna pravoslavna crkva u Crnoj Gori – rekao je sinoć predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović Televiziji Crne Gore.

Lider DPS je objasnio da je podjela unutar dijela pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori dosta ostrašćena.

– Otuda naš interes da se prevaziđe i zato se zalažemo da, ako je to moguće, razumnim pristupom dođe do objedinjavanja oko korpusa pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori – precizirao je Đukanović.

Lider DPS-a je objasnio da je očigledno da Crnogorsko-primorska mitropolija, kao autonomni, ali, ipak, dio Srpske pravoslavne crkve nije dovoljno u saglasju sa onim što su državni interesi Crne Gore.

– Nedavno sam čitao izjave crnogorsko-primorskog mitropolita Amfilohija i saglasan sam sa ocjenom da je u nekim važnim politički prelomnim trenucima, kao što su bile 1997. ili 2006. godina, Mitropolija bila konstruktivna u odnosu na ključni zadatak – očuvanje političke stabilnosti u interesu pravilnog demokratskog usmjerenja Crne Gore.

Morali bismo, isto tako, prepoznati mnoštvo drugih situacija u kojima su pripadnici SPC u Crnoj Gori djelovali sa pozicija suprotstavljenih nacionalnim interesima Crne Gore, do mjere da su neki od sveštenika zavrijedili i suspenziju od vrha Crnogorsko-primorske mitropolije – rekao je Đukanović.

Vratiti oduzeto

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić prijedlog iz programa DPS o jednoj organizaciono samostalnoj pravoslavnoj crkvi ocijenio je kao put da se ispravi istorijska nepravda.

– Ono što je aneksijom Crnoj Gori oduzeto treba vratiti u normalno stanje. Svaka zemlja koja je pretpjela takvu istorijsku negaciju treba da taj proces obavi mirno – kazao je Krivokapić.

Lider SDP i predsjednik parlamenta naglašava da bi za Crnu Goru bilo dobro da ima jedinstvenu pravoslavnu crkvu, „Crnogorsku autokefalnu crkvu kakva je bila u Ustavu 1905. godine“, naglašavajući da je to pitanje „stvar vjernika i crkve“.

Jedna, ali crnogorska

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve c podržao je juče ovaj prijedlog DPS navodeći da je to dobro rješenje pod uslovom da jedinstvena pravoslavna crkva bude – Crnogorska.

– Crnogorska pravoslavna crkva je autokefalna, koja je priznata kao takva i ona takva mora da postoji u državi Crnoj Gori, jer tako postoji i crnogorska država. Nijedna država danas nema jednu pravoslavnu crkvu, svaka je nacionalno vezana za svoju naciju, kao što je Ruska pravoslavna crkva, Sprska, Crnogorska, Makedonska, Bugarska. Ovdje je prisutna autokefalna crnogorska crkva, ona koja je stvarala državu i koja je imala učešče u njenom postojanju – rekao je Mihailo.

Mitropolija crnogorsko-primorska juče se nije oglašavala povodom prijedloga DPS, već je samo kratko poručeno u izjavi za Pobjedu da nemaju komentar.

Krivokapić: Čuo sam da je i Amfilohije postao Crnogorac

Krivokapić je kazao da država treba da radi na drugom planu kada je crkva u pitanju, odnosno da povrati svoja imovinska prava objektima koji su joj pripadali, a da ostavi vrijeme vjerskim zajednicama da nađu pravi odgovor na njihove teme.

– Čini mi se da možemo doći do toga da to bude element jedinstva Crne Gore, a ne nametnuto sa strane, kao što je pokušano sa Strategijom Vlade Srbije. Čuli smo da je mitropolit u međuvremenu postao Crnogorac. Nadamo se da sve ide u nekom dobrom pravcu – komentarisao je Krivokapić.

Đukanović: Koliko god autonomna MPC, ona je dio SPC

Koliko god autonomna, Mitropolija crnogorsko-primorska je dio Srpske pravoslavne crkve. Njena je centrala u Srbiji, u državi koja ne gleda blagonaklono na crnogorsku nezavisnost. Ona djeluje sa stanovišta usaglašenih srpskih državnih interesa – istakao je lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

MCP: Amfilohije neće biti smijenjen već „rotiran“ iz Sinoda

PODGORICA – Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije neće biti smijenjen iz članstva Sinoda Srpske pravoslavne crkve, kako su objavili pojedini beogradski mediji, ali će do rotacije najvjerovatnije doći, jer je njemu istekao mandat još prošle godine, rečeno je Portalu Analitika u MPC. Kako je objašnjeno, Amfilohije (Radović) neće biti više član Sinoda SPC jer mu je „poodavno istekao mandat“, a Sveti sinod će samo to konstatovati i na njegovo mjesto imenovati nekog drugog iz Crne Gore, najvjerovatnije episkopa budimljansko – nikšićkog Joanikija.

– Tu nema nikakve smjene, niti bilo kakve skrivene pozadine već je u pitanju redovna procedura predviđena crkvenim zakonima. Mitropolit Amfilofije spada u ljude koji uživaju veliki autoritet u SPC i pitanje smjene je samo redovna procedura i o njoj se odlučuje na predlog patrijarha na kraju Sabora, poručeno je iz Mitropolije crnogorsko – primorske. Uobičajeno je da Sveti sinod ima jesenje i proljećno (majsko) zasijedanje, kao i da traje nekoliko dana – navodi Portal Analitika.

Izvor: Pobjeda.Co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.