Sallah Sultan – Bajramska poruka iz zatvora: “Zašto trebamo biti radosni u danu Bajrama”

1
2

Šejh dr. Sallah Sultan, koji se skoro tri godine nalazi u egipatskom zatvoru Škorpion, poslao je bajramsku poruku ummetu u kojoj ističe;

“Es-selamu alejkum, molim Allaha da primi vaša i naša djela i da svaki ramazan dočekamo u dobru. Imamo pravo veseliti se na dan Bajrama istinskom radošću. Zar nismo vjernici u Allaha? Zar ne volimo Allaha i Njegovog Poslanika? Ovo su najveće blagodati i najuzvišenije dobro: …radosni zbog dobra koje im je Allah darivao. Zar ramazan nismo ispostili a njegove noći proveli u namazu, nadajući se Allahovom obećanju koje je dao jezikom Svoga Vjerovjesnika: Ko isposti ramazan, čvrsto vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni grijesi koje je počinio.

Zar nismo na Allahovom putu udijeljivalo dobra koja nam je Allah dao; naše znanje, naše zdravlje i imetak? A Uzvišeni Allah kaže: …onome ko udjeljuje i Allaha se boji, i ono najljepše smatra istinitim, njemu ćemo Džennet olakšati. Zar nismo podnosili bol u zatvorima: I strpi se na odredi, ti si pod našim pogledom.

Zar nismo srećnici koji će od onih koji su im nasilje i nepravdu činili pokupiti dobrih djela, ako ih budu imali, ili im natovariti naša loša djela, pa tako uzdići naše stupnjeve, a njih spustiti: Doista će licemjeri na najnižem stupnju Džehenema biti, i nećeš im, nikako, pomagača naći.

Zar nismo uživali u džennetskim baštama prije onih, ahiretskih, u baštama skrušenosti i poniznosti Allaha. Poslanik, s.a.v.s., je kazao: Moja radost je u namazu, a u hadisi kudsiju stoji: Post je Moj i Ja za njega nagrađujem.

Uživali smo u baštama sadake: Uzmi iz imetaka njihovih zekat da ih očistiš i blagosloviš njimemeđusobne ljubavi radi Allaha, a Poslanik, s.a.v.s., je kazao: Čovjek će biti proživljen s onim koga je volio, i u baštama strpljivosti: …a Allah voli strpljive. 

Boravili smo u baštama zikra, jer se srca doista smiruju kada Allaha spominju, baštama Allahovog zadovoljstva: …Allah je njima zadovoljan i oni su zadovoljni Allahom. Ko kaže: Zadovoljan sam Allahom kao Gospodarom… imat će pravo kod Allaha da ga zadovoljnim učini. 

Ramazan smo proveli u baštama noćnog namaza:… i probdij dio noći u namazu… u baštama istigfara: Ko bude ustrajan u istigfaru, Allah će mu iz svake tjeskove naći izlaza i iz svake brige rješenje. U baštama oproštanja: …i oni koji ljudima praštaju, a Allah voli dobročinitelje. U bašti razmišljanja o Kur’anu: Knjiga koju ti objavljujemo, blagoslovljena, da bi o ajetima njenim promišljali…

Ovo su neke od dunjalučkih bašta u kojima smo tokom ramazana uživali, pa molimo Allaha da nam budu uzrok dostignuća Dženneta…”

Sallah Sultan je još poručio: “Nama je svakoga dana bajram, svakoga dana u kome ne učinimo grijeh prema Allahu, a naš najveći bajram i dan radosti bit će kada budemo na vratima el-Akse, šehidi prije ili poslije njenog oslobađanja.”

IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Sallah Sultan – Bajramska poruka iz zatvora: “Zašto trebamo biti radosni u danu Bajrama”


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.