S. Arabija: Umma islamska partija

1
26

Saudijska Arabija – Deset saudijskih profesora je formiralo prvu političku partiju u Saudijskoj Arabiji. Nakon protesta u Egiptu i u Saudijskoj Arabiji  javljaju se pokreti za promjene. Spomenuti profesori su na tom planu osnovali Umma islamsku partiju.

Poznato je da u Saudijskoj Arabiji ne postoji nijedna politička partija jer je Saudija monarhija kojom vlada porodica Al Saud.

Osnivači Umma islamske partije poslali su zahtjev kralju Abdullahu da im odobri osnivanje partije.

Jedan od osnivača spomenute partije je šejh Mohammed bin Ghanim al-Qahtani, koji zna da je teško povjerovati da će kraljevska porodica dozvoliti osnivanje bilo kakve političke partije, ipak se nada i smatra da je krajnje vrijeme da se i u Saudiji dozvole političke slobode.

Bez obzira kako će na kraju završiti Umma islamska partija, ovo je dokaz da se i u Saudijskoj Arabiji okupljaju snage koje žele promjenu vlasti i reforme u zemlji.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. To je lijepa vijest. Isllam jedna od tri monoteističke religije svijeta nepoznaje monarhije. Uzurpacija političke slobode u Saudiji je uzurpacija jednakosti,a to je protivno osnovnim načelima Isllama,te stoga narod u Saudiji treba da se izbori za slobodu političkog djelovanja koje može biti u punom skladu sa Isllamom ali bez kralja i uzurpatora oko njega.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.