Rvović o protestima u FAP-u: Odlaže se isplata 100 eura

1
36

Lazar Rvovic

Konferencija za medije predsjednika opštine Priboj: Stavovi lokalne samouprave povodom protesta bivših radnika FAP-a.

Danas je predsednik opštine Priboj održao konferenciju za medije povodom protesta bivših radnika FAP-a i iznio jasne stavove lokalne samouprave, o novonastaloj situaciji. Prema njegovim riječima, protest koji su pokrenuli, sada već bivši radnici FAP-a je preuranjen, štetan i nepotreban svima u ovom trenutku. Suštinski zahtjevi protesta su pravno neizvodivi, te je nužno obavijestiti javnost da Rešenje kojim je odobren Unaprijed pripremljeni plan reorganizacije, još uvijek nije pravosnažno.

„Tek nakon pravosnažnosti Rešenja, kojim je usvojen UPPR, isti se primenjuje 14 dana nakon pravosnažnosti. Zahtjev da vojska hitno preuzme upravljanje FAP-om je je neizvodiv. Postoji realna namjera da se ide u tom pravcu, ali da bi se to desilo, prvo je potrebno da Rešenje postane pravosnažno, nakon toga da se izvrši konverzija potraživanja saglasno tom rešenju, posle toga da Vlada donese zaključak kojim će odrediti predstavnika državnog kapitala u skupštinu privrednog društva i predložiti skupštini da izabere članove nadzornog odbora iz Ministarstva odbrane čime bi se obezbijedilo i formalno upravljanje Republike Srbije preko predstavnika iz Ministarstva odbrane.“

Predsednik opštine Priboj je povodom novonastale situacije kontaktirao Vladu Republike Srbije, te će o spornim pitanjima biti organizovan sastanak u srijedu, 14. decembra 2016. godine. On je ponovio da ni Vlada, ni lokalna samouprava nemaju namjeru da na bilo koji način oštete bivše radnike FAP-a. Prema njegovim riječima, jedino sporno što vidi u ovom trenutku je 2,6 plata i to će se takođe definisati na sastanku u srijedu, na jasan i nedvosmislen način.

„Sada imamo protest koji je preuranjen i kojim se traži nešto što je pravno neizvodivo u ovom trenutku, a obaranje UPPR-a pre nego što stupi na snagu nije u interesu nijednog građanina Priboja, nijednog bivšeg radnika koji protestvuje sad, i nije u interesu države niti Ministarstva odbrane. Postavlja se objektivno pitanje, šta je stvarni cilj ovog protesta, te smo mi, kao lokalna samouprava odložili isplatu 100 evra bivšim radnicima FAP-a, za otpočinjanje novih poslovnih aktivnosti, do konačnog rešenja, odnosno do sastanka u srijedu kada ćemo sve da definišemo i stavimo na papir.“

Rvović je iskazao i bojazan da zahtjevima neće biti kraja, a pitanje je koliko će neki novi zahtevi biti realni, obzirom na to da uprkos svim dosadašnjim rešenjima, uvek se pojavljuju novi zahtevi. On je podsetio da je država putem zamjene ispunjenja za Fapov pogon IV i putem konverzije potraživanja FAP oslobodila oko 100.000.000 evra duga, da je bivšim radnicima FAP-a isplatila oko 4.000.000 evra otpremnine, da je pitanje povezivanja radnog staža rešeno Uredbom Vlade, da je Opština obezbedila 2.000.000 evra za isplatu podsticajnih sredstava za otpočinjanje novih poslovnih aktivnosti bivših radnika FAP-a, ali i da se lokalna samouprava obavezala da će do kraja 2017. godine otkupiti akcije bivših radnika FAP-a koje će steći konverzijom duga od 6 neisplaćenih plata u akcije, za čije će se namjene u budžetu opštine za 2017. godinu predvideti 1.000.000 evra.

„Radnike FAP-a Opština nije ostavila bez posla, već im daje sredstva da otpočnu nove poslovne aktivnosti, što drugi radnici nisu imali uopšte priliku, ni bivši radnici Inkopa, ni Bratstva, Poljoprometa, 12. Januara, Bića i ja se ovom prilikom tim radnicima izvinjavam, jer očigledno nekome, koliko god izlazite u susret nije dovoljno.“, rekao je Rvović, koji je medijima i javnosti poručio da mu nije jasno, zašto su bivši radnici uopšte u FAP-u, kada su mesta za sva pitanja Opština i Vlada Republike Srbije.

Predsjednik opštine Priboj je o novim okolnostima obavestio i predsjednika Vlade, Aleksandra Vučića, a podsjetio je da će i on i lokalna samouprava uložiti dodatne napore da se sva sporna pitanja definišu, sa jasnim rokovima, na jasan način, na sastanku u srijedu, 14. decembra.

(Agencije)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.