Ružić: Veći budžet za manjine u 2019. godini

0
11

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave opredelilo je u budžetu za 2019. godinu više sredstava za budžetske fondove za nacionalne manjine, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

“Sredstva u budžetskom fondu za nacionalne manjine u 2019. godini biće 30 miliona dinara i veća su za 37,61 odsto nego u 2018. godini”, kazao je Ružić agenciji Beta.

Ružić je naveo da će način rasporedjivanja tih sredstava u 2019. godini, biti dogovoren sa Savetom za nacionalne manjine, koji će opredeliti prioritetnu oblast za finansiranje, u cilju unapredjenja prava pripadnika nacionalnih manjina.

On je istakao je da je iz tog fonda u 2018. godini finansirano 77 organizacija ili ustanova u iznosu od 21,8 miliona dinara, za programe i projekte iz oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

“Sredstva su iskorišćena u cilju veće informisanosti na jezicima nacionalnih manjina, što je i bila preporuka Saveta Vlade za nacionalne manjine, u čijem radu, pored predstavnika državnih organa, učestvuju i predsednici nacionalnih saveta nacionalnih manjina”, rekao je ministar Ružić.

Prema njegovim rečima, rok za realizaciju projekta iz Fonda za nacionalne manjine je do kraja juna 2019. godine, a do sada su relizovani projekti za bolju informisanost albanske i bošnjačke nacionalne manjine na izborima za nacionalne Savete nacionalnih manjina u 2018. godini, kao i projekti za kvalitenije informisanje romske nacionalne manjine, u cilju poboljšanja položaja romske zajednice u društvu.

Realizovani su i projekti čiji je cilj smanjenje diskriminacije prema nacionalnim manjinama u obrazovanju i sportu, edukativni programi za predškolsku decu, kako bi upoznali jezike sredine u kojoj žive, ali i projekti za podsticanje umetničkog stvaralaštva i doprinos kulturnom razvoju manjina.

On je podsetio da je Budžetski fond za nacionalne manjine bio neaktivan 15 godina, ali je od prošle godine Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu počelo da obavlja raspodelu sredstava iz fonda.

Podsetio da je i da je 2018. godina bila godina manjinskih prava, jer je donet set zakona za unapredjenje ostarenja prava pripadnika nacionalnih manjina i adekvatnije upotrebe njihovog jezika i pisma, a 4. novembra održani su izbori za članove Nacionalnih saveta nacionalnih manjina za 22 nacionalna saveta.

(Beta)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.