20. Juli 2018

branko ruzic jpg 660x330

BEOGRAD – Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da poziv predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina Bedžetu Pacoliju da u funkciji “ministra spoljnih poslova Republike Kosovo” poseti Novi Pazar i “druge sandžačke opštine” predstavlja izlazak iz zakonom utvrđenog okvira ovlašćenja nacionalnih saveta.

“Ovakvo postupanje predsednika jednog od 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina u Srbiji, predstavlja izlazak iz zakonom utvrđenog okvira ovlašćenja nacionalnih saveta”, rekao je Ružić, u čijoj je nadležnosti i pitanje funkcionisanja nacionalnih saveta nacionalnih manjina.Ružić je za “Politiku” objasnio da saveti nacionalnih manjina nisu politička tela niti političke partije, i po zakonu i odluci Ustavnog suda dužni su da sprovode aktivnosti u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima u oblasti kulture, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma, kao i obrazovanja.

“Svako drugo ponašanje i korišćenje saveta u političke svrhe nanosi štetu manjinskoj zajednici koju predstavljaju. Utvrđivanje da li ima elemenata krivičnog dela, kao i postupanje u vezi sa tim, posao je nadležnih državnih organa”, naglasio je Ružić.On je dodao da Ugljaninov postupak potvrđuje potrebu za daljom depolitizacijom nacionalnih saveta, uspostavljenih u cilju očuvanja tradicije i kulture etničkih zajednica i njihovog boljeg uključivanja u savremeno srpsko društvo.

(Agencija)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles