Rusi tuze Crnogorsku vladu i traže 100 miliona eura

0
6

Vlada CG spolja 1Crna Gora – Centralno-evropska aluminijumska kompanija CEAC, jedan od najvećih akcionara i povjerilaca Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, pokrenula je arbitražni postupak protiv Vlade Crne Gore i državnih fondova u vrijednosti od od 100 miliona eura.

Kompanija namjerava značajno da poveća iznos tužbe u toku sudskog postupka

Kako je saopšteno iz CEAC-a arbitraža će se održati u Beču, u Austriji, i spor će se razmatrati u skladu sa pravilima Komisije OUN za međunarodno trgovinsko pravo.

“Povod tužbi su mnogobrojne povrede uslova Sporazuma o poravnanju KAP-a,  potpisanog od strane CEAC-a i države Crne Gore 2010. godine, koje su dovele do stečaja u KAP-u, a koje je uzrokovala  Vlada Crne Gore. Početni iznos tužbenog zahtjeva CEAC-a je 100 miliona eura, ali kompanija  namjerava značajno da poveća iznos tužbe u toku sudskog postupka, a nakon stručne procjene štete, nanesene određenim radnjama Vlade Crne Gore”, navodi se u saopštenju CEAC-a.

Podsjećaju da će ovaj spor biti drugi međunarodni arbitražni postupak, koji je CEAC pokrenuo protiv Vlade Crne Gore.

“Početni iznos tužbenog zahtjeva CEAC-a je 100 miliona eura, ali kompanija  namjerava značajno da poveća iznos tužbe u toku sudskog postupka”

Komentarišući početak arbitraže, predstavnik CEAC-a u arbitražnom postupku Matias Menke je naglasio da je cilj CEAC-a bila izgradnja vodećeg proizvođača aluminijuma u centralnoj Evropi.

“Kako bi postigla taj cilj, kompanija je investirala ogromna sredstva u razvoj KAP-a i drugih aktiva u Crnoj Gori. Međutim, svi napori CEAC-a su osujećeni aktivnostima vlasti Crne Gore. Prilikom  prodaje fabrike, Vlada je dostavila CEAC-u nevjerodostojne finansijske iskaze KAP-a. Zatim je CEAC neosnovano lišen mogućnosti izgradnje energetskih kapaciteta za obezbjeđivanje sopstvenog izvora električne energije za KAP”, poručio je Menke.

On navodi da je, potom Vlada Crne Gore inicirala stečaj u KAP-u, čime je CEAC lišen i svog biznisa u Crnoj Gori – bez bilo kakvih nadoknada svojih investicija.

“Prilikom prodaje fabrike, Vlada je dostavila CEAC-u nevjerodostojne finansijske iskaze KAP-a”, tvrde u CEAC-u.

“Uvjereni smo da su takve aktivnosti Vlade Crne Gore nezakonite i da krše uslove Sporazuma o poravnanju iz 2010. godine, i namjera nam je da to dokažemo na sudu. Takođe, želim da naglasim da se značajan broj kompanija iz zemalja Evropske unije u Crnoj Gori suočava sa sličnim problemima”, poručuje predstavnik CEAC-a.

On kaže da to jasno ilustruje trenutnu šemu odnosa Vlade Crne Gore sa stranim investitorima, koja nesumnjivo nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji.

“Uprkos svemu, CEAC ostaje otvoren za vođenje konstruktivnog dijaloga sa vlastima Crne Gore u cilju rješavanja pomenutog pitanja vansudskim putem, jer bi takva odluka bila povoljna za sve strane, a u najvećoj mjeri za crnogorske poreske obveznike”, poručio je predstavnik CEAC-a.

(RTCG)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.