Rusi se povlače iz Crne Gore: Zatvaranje računa, prodaja imovine

1
13

“Na primjer, u Herceg Novom su kupili otprilike 100 objekata – male i srednje stanove, neke zgradice i restorane. Na prodaju je stavljeno negdje oko polovinu tih objekata”

Ruski zvaničnici koji posjeduju nekretnine u Crnoj Gori ispoštovaće ukaz predsjednika Rusije, Vladimira Putina, da svi političari u državnim službama do 1. juna zatvore račune u stranim bankama i prodaju imovinu van domovine.

Rus koji godinama ulaže u imovinu u Herceg Novom, Saša Beljakov, kazao je da su ruski zvaničnici iz Crne Gore odlučili da poslušaju Putina, prenosi Dojče vele.

“Na primjer, u Herceg Novom su kupili otprilike 100 objekata – male i srednje stanove, neke zgradice i restorane. Na prodaju je stavljeno negdje oko polovinu tih objekata”, rekao je Beljakov.

On je naveo da u Crnoj Gori ima veliki broj ruskih političara i funkcionera koji rade u Vladi te zemlje. Upravo oni su, prema Putinovom ukazu, obavezni da do 1. juna zatvore račune u stranim bankama i prodaju imovinu van Rusije.

Obaveza se odnosi na sve političare federalnog nivoa, ali i one niže, sve do gradskih. Oni će morati da odluče da li žele da zadrže funkcije ili sačuvaju bankarske račune i nekretnine u inostranstvu.

Vlasnik agencije za nekretnine Gra-Mar, Ljubomir Novaković, smatra da je prodaja nekretnina opala zbog krize, ali ne očekuje da Putinov ukaz drastično pogodi crnogorsko tržište.

“To je malo unijelo pometnju u posao, u smislu da se gubi potražnja i da Rusi prodaju nekretnine. Ipak, mislim da je veoma mali broj ljudi koji imaju nekretnine u Crnoj Gori, a rade u državnoj upravi u Rusiji”, saopštio je Novaković.

On je dodao i da se nada da Putinova odluka neće imati značajniji uticaj, ali i da bi bilo važnije da se riješe drugi problemi kako bi se zadržali postojeći i privukli novi investitori.

“Važnije od Putinovog ukaza je da Crna Gora ima kvalitetniju regulativu i ponudu, a manje administracije i prevara”, kazao je Novaković.

Prema podacima Uprave za nekretnine, najveći broj stranih državljana koji u Crnoj Gori imaju nekretnine je iz Rusije, a Rusima pripada i četvrtina stanova i poslovnih prostora u Budvi, gdje se najčešće odmaraju.

“Rusi su od 2008, odnosno prve ekonomske krize u svijetu, bili jedini strani kupci, ukoliko se izuzmu pojedinačni primjeri iz iz Beograda ili Novog Sada”, kazao je Novaković.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da za malo crnogorsko tržište ne bi bilo dobro da se veći broj vlasnika nekretnina odluči na prodaju.

“U tom slučaju važno je da se zna da, ukoliko se to zaista desi, Prema podacima Uprave za nekretnine, najveći broj stranih državljana koji u CG imaju nekretnine je iz Rusije, a Rusima pripada i četvrtina stanova i poslovnih prostora u Budvi, gdje se najčešće odmarajuda takva inicijativa ne dolazi zbog nesigurnosti prostora ili nekih drugih uzroka koji su prisutni na crnogorskom tržištu, već da je to pitanje jedne političke odluke”, naveo je Kostić.

On ne vidi način na koji bi se sada mogao regulisati eventualni odliv kapitala, ali i ne misli da će se to dogoditi u značajnoj mjeri.

“Nemoguće je ograničavati takve aktivnosti vlasnika kapitala ili investitora. U svakom slučaju to je regulativa koja je na nivou evropske, makar na nivou donešenih zakona”, rekao je Kostić.

Predstavnici ruske Ambasade u Podgorici saopštili su da nemaju evidenciju državljana koji su zvaničnici, političari ili službenicioj i koji kupuju imovinu u Crnoj Gori. Sa druge strane, ni u Upravi za nekretnine nemaju ažurirane spiskove i ne znaju koliko ruskih državljana ima imovinu u Crnoj Gori.

Beljakov očekuje da će ruskih državljana biti sve manje, ne samo zbog Putinove odluke, već i zbog toga što im nije dozvoljeno da u borave u Crnoj Gori duže od 90 dana, ukoliko ne dobiju dozvolu za duži boravak.

“Na primjer u Španiji, ako kupiš nešto od imovine, odmah možeš da dobiješ stalni boravak. U Dominikanskoj Republici je još lakše, jer se odmah dobija i državljanstvo, a u Crnoj Gori ne”, rekao je Beljakov.

On smatra da Rusi, koji su planirali da započnu posao na Balkanu, sada odlaze jer vide da zbog krize neće uspjeti u toj namjeri.

“Sve su to kupovali kada su cijene bile najveće i niko nije brojao pare. Sada su cijene pale i realno oni prodaju za pola iznosa”, rekao je Beljakov.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.