RS od 09. januara do Dejtona napravila više grobnica nego ISIL do danas

6
3

14218513_1423595847656453_888081162_nSarajevo – Zahtjev Evropskoj uniji da izvrši hitan prijem BiH u EU i zaustavi Milorada Dodika kako bi spriječila novi rat u Bosni i Hercegovini, bila je tema press konferencije Foruma bošnjačkih intelektualaca koja je održana u Sarajevu.

Vještački producirane političke krize, destabilizacija BiH, narušavanje sigurnosne situacije posebno u područjima povratka, postrojavanje paravojnih formacija sa fašističkom ikonografijom, odbijanje prisustva OHR-a,odnosno međunarodne zajednice i korištenja „bonskih ovlasti“, odbijanje knjiženja državne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu kao i činjenice da se iza političke zavjese crtaju etničke mape federalnih jedinica, razlozi su za prijem BiH u EU po modelu Bugarske i Rumunije uz postprijemne obaveze za BiH u trajanju od tri godine za ispunjavanje preostalih obaveza i administrativno tehničkih pitanja EU zakonodavstva i  drugih mjera i uvjeta, navodi se u pismu Foruma upućenom članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), visokom predstavniku u BiH, Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH te Predstavničkom i Domu naroda BiH.

SRBIJA NIJE GARANT DEJTONSKOG SPORAZUMA VEĆ POTPISNIK ODNOSNO UGOVORNA STRANA

Na press konferenciji, predsjednik FBI prof. dr. Kurtćehajić je ukazao na grešku koju čine u manjem bh. entitetu smatrajući Srbiju koja je ugovorna strana, garantom Dejtonskog sporazuma a to su ustvari članice kontakt grupe (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Rusija).

„U manjem entitetu, i na drugim mjestima se govori da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma. Srbija nije garant Dejtona kako se u manjem bh. entitetu govori, već je potpisnik internacionalnog ugovora koji se zove Dejtonski sporazum, odn. potpisnik je Savezna Republika Jugoslavija a Srbija i Crna Gora su njeni pravni nasljednici.

Stoga, Srbija ima obavezu da izvršava Dejtonski ugovor, i ako je Ustavni sud rekao da 9. januar ne može biti dan Republike Srpske, Srbija ne može biti pasivna i njena je obaveza da sve uradi kako se u RS-u ne bi slavio 9. januar i provodio referendum.“

Kurtćehajić dodaje da ukoliko Srbija ne promijeni svoju retoriku, onda krši Dejtonski sporazum te druga strana može taj sporazum smatrati nepostojećim, što je osnova raskida ugovora po Bečkoj konvenciji o pravima ugovora.

Na insistiranje Milorada Dodika o državnosti manjeg bh. entiteta, Kurtćehajić smatra da jeRepublika Srpska 9. januara bila jednaka ISIL- u.

„Svi parametri su im jednaki. Teritorija je nasilno uzeta, uz pomoć vlastite policije i vojske, imaju  ekonomske odnose   sa  pojedinim državama. ISIL također kao ni RS sve do Dejtona nije imao nikakvo internacionalno priznanje. Obje tvorevine su nastale na zločinima a RS je presuđen da su njegova vojska i policija učinile genocid u Srebrenici i više je grobnica ostalo iza te paratvorevine RS od 09. januara do Dejtona nego što je ISIL ostavio do dana današnjeg u cijelom svijetu.“

KRŠENJEM DEJTONA, UKIDA SE RS

Forum bošnjačkih intelektualaca podsjeća javnost da kršenjem Dejtonskog sporazuma dolazi do ukidanja manjeg bh. entiteta i vraćanja funcioniranja države Bosne i Hercegovine prema Ustavu iz 1974. godine.

 „Srpska može da postoji u formi entiteta a nikako države samo ako postoji Dejtonski ugovor. Ako on ne postoji, nema ne Republike Srpske, a u tom slučaju postoji Republika Bosna i Hercegovina koja je još u novembru mjesecu 1995. godine očekujući potpisivanje ovog internacionalnog ugovora, donijela Ustavni zakon u kojem je navela da ima pravo, ako dođe do neizvršenja, vratiti Ustav Bosne i Hercegovine i živjeti prema Ustavu od 1974. sa svim promjenama koje su uslijedile kasnijim ustavnim amandmanima na taj ustav.“

SA DEJTONOM BIH JE DRŽAVA S GREŠKOM

 „Put kojim ide Dodik je put razbijanja Bosne i Hercegovine. Evropa mora zaustaviti Milorada Dodika, isključiti ga iz politike kao što je radio Paddy Ashdown. Ako to ne uradi može se naći u realnoj situaciji  referenduma za nezavisnost RS-a čime će imati novi rat u Bosni, i tada rješavati mnogo veći problem.

Ako nismo 1992. godine na vrijeme reagirali i Evropi ukazali na moguća dešavanja sada smo to učinili i  upalili crvenu lampicu koja ukazuje da će zakonitost poteza koje pravi Dodik dovesti do situacije da će se Evropa ponovo suočiti sa ratom.

Dejtonskim sporazumom smo dobili državu sa greškom a one snage koje su htjele u ratu razbiti Bosnu, sada to koriste u miru zaključuju iz Foruma bošnjačkih intelektualaca.

Informativna služba

zahtjev01zahtjev02zahtjev03zahtjev04

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

RS od 09. januara do Dejtona napravila više grobnica nego ISIL do danas


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Polako vas dvoje na*ebacemo vam se majke vlaske i u Sandzaku samo polako.
  Nije ovo 92-ga kada ste imali svo naoruzanje bivse nam drzave a mi sa lopatama i viljuskama.

  0

  0
 2. Катиљи потурски, ваши су званични подаци да је у рату у бившој БиХ страдало 110 000 хиљада људи на свим странама. Од тога Срба 33 000. Што је процентуално највише пострадалих које је имао један народ. И то без да се дода што сте ви ратовали и са хрватима и са својим муслиманима. Лажете горе и бесрамије него Турци. Фуј.

  0

  0
  • Tokom genocidne agresije na BiH koju su izvršili Srbi život izgubilo i 25.000 Srba – od toga 21 000 vojnika i nešto više od 4.000 civila. Sa druge strane dvije trećine bošnjačkih žrtava su civili.
   U pamet se Mil Kos Rep, jer vidiš li šta smo vam goloruki uradili a ne danas kad su Bošnjaci u najmanje 20 vojnih kasarni oružanih snaga BiH (92. niti jedna), kontrolišu bar 15 vojnih magacina i minimalno 100.000 dugih cijevi, bar 100 haubica, neutvrđen broj minobacača svih kalibara, pam-ova, pat-ova, vojnih vozila, bar 100 oklopnjaka i 10-tak centara veze koji pripadaju legalnim oružanim snagama BiH.

   0

   0
 3. Vasa drzava je nastala tako sto ste po pijacama ubijali vase ljude .
  Jel vam trebao nepriljatelj ?
  Dobar vam NATO ?
  Pobise sve muslimane , da bi oni imali dobru cenu nafte . I vi da imate Frankenstin tvorevinu.
  Nikad sa vama !!!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.