RS će morati platiti odštetu za rušenje džamija

0
3

BIH – Rušenje banjalučkih džamija na dijelu teritorije gdje nema ratnih dejstava, gdje se pokazalo da je rušenje provedeno sistematski i organizirano, jeste ratni zločin.

Advokat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Esad Hrvačić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da slučaj rušenja 16 banjalučkih džamija tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, među kojima i čuvene Fehradije, ne može zastarjeti, a na čemu uporno insistira pravosuđe Republike Srpske (RS).

Ustavni sud Bosne i Hercegovine trebao bi uskoro donijeti presudu po apelaciji pravnih zastupnika Islamske zajednice u BiH (IZBiH) na odluku Vrhovnog suda RS prema kojoj su taj entitet i Grad Banja Luka zbog zastare oslobođeni plaćanja odštete u iznosu od 64,7 miliona KM (33,2 miliona eura) za rušenje 16 banjalučkih džamija.

Vrhovni sud Republike Srpsje je u februaru ove godine potvrdio presudu Okružnoga suda u Banjoj Luci, koji je ukinuo presudu Osnovnoga suda tog grada iz 2009. godine. Ranijom presudom bilo je, naime,  naloženo RS-u da IZBiH isplati odštetu za porušene muslimanske bogomolje. Vrhovni sud RS je donio spornu presudu, iako su čak i u Pravobranilaštvu RS tvrdili da odgovornost tuženih, to jeste Republike Srpske i Grada Banje Luke, nije upitna.

“Mi Ustavnom sudu BiH svakodnevno pišemo urgencije. Očekujemo da Ustavni sud u narednih mjesec ili dva maksimalno donese konačnu odluku o našoj apelaciji. Prvostepena presuda je donesena u korist Islamske zajednice u BiH. Kasnije je Okružni sud Banja Luka važio žalbu Pravobranilaštva RS, a naš zahtjev je odbačen. Mi smo uložili reviziju Vrhovnom sudu RS, koja je, također, odbačena.  Stav Vrhovnog suda RS jeste da je nastupila zastara. U svim drugim segmentima naši tužbeni zahtjevi okarakterizirani su kao osnovani”, kazao je Hrvačić za AA.

Međutim, Hrvačić vjeruje da će Ustavni sud BiH donijeti pozitivnu presudu u ovom slučaju, te da će RS i Grad Banja Luka morati platiti odštetu za rušenje džamija.

“Praksa Ustavnog suda BiH je da nema zastare u djelima koja su nastupila iz okvira djela ratnog zločina, odnosno člana 3. Statuta Haškog tribunala. A rušenje banjalučkih džamija na dijelu teritorije gdje nema ratnih dejstava, gdje se pokazalo da je rušenje provedeno sistematski i organizirano, da objekti nisu zaštićeni od organa RS, jeste ratni zločin. Mi smatramo da su to djela iz okvira ratnog zločina. To je bilo ciljano uništavanje spomenika kulture, i tu, naravno, nema zastare. Očekujemo da će Ustavni sud BiH uvažiti našu apelaciju i potvrditi prvostepenu presudu iz Banje Luke”, izjavio je Hrvačić.

Prema ranijim tvrdnjama iz Pravobranilaštva RS, ukupna vrijednost spora je 128 miliona KM, jer se 64, 7 miliona odnosi na glavnicu, a ostatak na kamate.

Slučaj Begove džamije
Uporedo s ovim procesom, na Općinskom sudu Sarajevo je održano pripremno ročište i zakazana glavna rasprava po tužbi Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu protiv RS.

“Očekujemo postupak vještačenja i donošenje konačne presude. Smatramo da, s obzirom na dokaze, neće biti upitna pozitivna presuda. Očekujemo do marta mjeseca odluku i po tom pitanju”, rekao je Hrvačić.

Tokom agresije na BiH uništeno je ili oštećeno 921 džamija, 259 mesdžida, 87 mekteba, devet tekija, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

(AA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.