Rožaje: Svečanost u OŠ „Bać”

0
8

Rožaje – Učenicima i nastavnom osoblju Osnovne škole „Bać”, u istoimenoj rožajskoj mjesnoj zajednici, u četvrtak je predat na upotrebu aneks školske zgrade. Fondacija „Karitas” iz Luksemburga, lokalna uprava i resorno ministarstvo u izgradnju aneksa uložili su ukupno 92.000 eura.

Direktor škole Hasan Kurbardović rekao je da je je projekat rezultat koordinirane aktivnosti i uvažavanja potreba ove škole koje su investitori prepoznali.

– Izgradnjom aneksa površine 120 metara kvadratnih, u kojem su savremeno uređeni mokri čvorovi, zbornica i kancelarija pedagoga, uz prethodno riješeno grijanje, stvoreni su dobri uslovi za nastavu. Očekujemo da ćemo u narednoj godini realizovati još jedan važan projekat – fiskulturnu salu – rekao je Kurbardović.

Predsjednik općine Nusret Kalač naglasio je da je obrazovanje jedan od prioriteta lokalne uprave.

– Nema škole u našoj općini da se na njoj nešto nije radilo u posljednje vrijeme. Bilo da su obavljane rekonstrukcije ili građeni novi objekti, a sve to je doprinijelo kvalitetnijem izvođenju nastave. Iz sopstvenih izvora adaptirali smo škole u Jablanici, Malindubravi i Besniku. Učestvovali smo i u izgradnji objekata u drugim selima i gradskim školama – rekao je Kalač.

On je najavio da će opština Rožaje obezbijediti novac za preostale radove na uređenju zbornice i kancelarije u aneksu škole u Baću.

– Planiramo da izgradimo sportske terene u okviru škole u Besniku, a takođe ćemo urediti sva školska dvorišta u seoskim, a posebno u gradskim školama, kako i priliči takvim ustanovama – rekao je Kalač.

Direktor kancelarije „Karitasa“ u Crnoj Gori Ervin Mandžukić rekao je da su radovi izvedeni u sklopu devete faze rekonstrukcije školskih objekata, koju finansira Vlada Luksemburga u zadnjih deset godina.

On je naglasio da je „Karitas“ investirao 61.000 eura u školski aneks u Baću, Ministarstvo prosvjete i sporta 21.000 eura, a općina Rožaje 10.000 eura, uz napomenu da je ova fondacija iz Luksemburga  pomogla izgradnju školskog sistema grijanja.

– Prije dvije godine, u partnerstvu sa općinom Rožaje, uredili smo pješačku stazu, a prošle godine izgrađeni su sportski tereni za učenike i mještane ove mjesne zajednice – podsjetio je Mandžukić.

O istorijatu škole govorio je prvi direktor OŠ „Bać” Mehdija Murić.

Izvor: Pobjeda.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.