Rožaje: Šest kuća ugroženo zbog klizišta

0
11

Rožaje: Šest kuća ugroženo zbog klizišta

Rožaje – Šest kuća porodice Kuč je ugroženo klizištem koje je izazvala kiša prije 15 dana, a nadležni ne reaguju.

Od klizišta i odrona izazvanih obilnim kišnim nevremenom, koje je zahvatilo rožajsku opštinu prije petnaestak dana, šest kuća porodice Kuč u naselju Grahovača i dalje je ugroženo. Nadležni ni nakon duže od dvije sedmice nijesu preduzeli ništa kako bi zaštitili živote 28 osoba, od kojih je 17 djece.

„Skoro da  ne spavamo. Strepimo od nove kiše koja će pogoršati situaciju i dodatno ugroziti naše živote“, rekao je Rešad Kuč.

Klizište je dodatno pokrenula bespravna izgradnja puta  na državnom zemljištu  jedne porodice, bez reakcije  nadležnih. Ono je izazvalo odranjanje zemlje i kamenja koji na imanju Kuča iznose i do metar visine.

„Već nam je uništeno oko 20 ari zemljišta, kompletna ljetina, dio očeve kuće, radionica, bijela tehnika, alat, štala, ukupne štete od preko 10 hiljada eura. Zemlje i kamenja nadomak kuća ima za najmanje 20 kamiona, a čim padne malo kiše, od blata i ile se na imanju ne može hodati bez čizama“, rekao je Rešad.

Lokalna Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda je, prema njegovim riječima, izlazila na teren i naložila hitnu sanaciju. Svi naredni potezi značili su samo bezuspješnu šetnju od vrata do vrata u lokalnoj upravi.
„Obraćali smo se predsjedniku Opštine Ejupu Nurkoviću  koji nam je rekao da nam se hitno mora pomoći. To je, naravno, ostalo samo na riječima. Uputio nas je na šefa Agencije za investicije Mirsada

Džudževića i predložio da nam on da mašine da makar sklonimo kamenje i zemlju sa imanja. Džudžević nam je rekao da pitamo Nurkovića iz kojeg fonda da to finansira,  s obzirom na to  da zna da para nema“, rekao je Kuč.

Džudžević mu je, tvrdi, obećao da će do Nove godine odraditi taj posao i upozorio da će to biti prvi i poslednji put.

„A do tada neka nas zemlja potrpa, pa da oživimo pred naredne izbore. I neka nas nema kada smo ovakvu vlast dočekali“, rekao je Kuč koji sa jednim od braće živi i radi u Njemačkoj.

Direktor Direkcije za izgradnju i investicije Mirsad Džudžević je kazao da nije dao nikakvo obećanje porodicama Kuč jer u njihovoj nadležnosti nije čišćenje privatnih posjeda od nastalih šteta. Istakao je da je na području Grahovače još domaćinstava pretrpljelo štetu, te da je jedino moguće tehničko rješenje problema izgradnja novog armirano-betonskog cjevastog propusta sa ulaznom šahtom koji će vodu odvesti do Grahovačke rijeke. Džudžević nije precizirao kada će taj posao biti odrađen.

Obraćali se Komunalnoj policiji zbog nelegalne gradnje puta

 Kuči su se obraćali i Komunalnoj policiji kako bi obustavila nastavak nelegalne izgradnje puta.

„Pitali su nas šta tražimo od njih i rekli da oni ne mogu da spriječe samovolju te familije zbog koje su naši životi ugroženi. Živimo tu 30 godina, a nema nikoga da nas zaštiti. To kopanje će nas na kraju iseliti“, rekao je Kuč.

Od Komunalne policije su tražili i da naloži sklanjanje balvana iz obližnjeg potoka koji bi mogli da ugroze i potporni zid koji će izgraditi od sopstvenih para. Reakcije još nije bilo. 

Načelnik Komunalne policije Demir Nurković je kazao da je na odmoru, te da će slučaj Kuča prokomentarisati kada počne da radi.

(vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.