Rožaje: Riješeni svi zahtjevi majki za doživotnu naknadu

4
3

Rožaje – Službenici Biroa rada u Rožajama izdali su majkama sa troje i više djece svako uvjerenje o dužini čekanja na evidenciji nezaposlenih. To znači da su riješeni svi zahtjevi Rožajki za doživotnu naknadu.

Biro je izdao ukupno 1.371 uvjerenje i uputio Centru za socijalni rad na donošenje rješenja o pravu.

Utvrđeno je da se 934 majke nalaze na evidenciji duže od 15 godina, a njih 369 je na evidenciji manje od 15 godina.

“Za 36 lica ustanovljeno je da se ne nalaze na evidenciji Zavoda, dok je 12 Rožajki ostvarilo pravo na naknadu po osnovu radnog staža, a istovrenemo su podnijele zahtjev i po osnovu nezaposlenosti. Zahtjev je podnijelo i 20 žena starijih od 67 godina, ali, po Zakonu o zapošljavanju, one se u toj dobi ne nalaze na evidenciji Zavoda”, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje ZZZCG.

U Zavodu tvrde da nijesu tačne, niti imaju utemeljenja tvrdnje iznijete u javnosti da je dokumentacija iz Rožaja sporna, zapaljena, uništena ili nestala.

“Zavod za zapošljavanje je izdao uvjerenja na osnovu evidencije o licima koja traže zaposlenje, koju vodi shodno odredbama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti i jedinstvenih metodoloških principa za vođenje evidencije u oblasti rada i zapošljavanja”, navedeno je u saopštenju.

Radi potpunog utvrđivanja činjenica, za lica za koja se prema službenoj evidenciji nije moglo utvrditi da se nalaze na evidenciji Zavoda preko 15 godina, Biro rada Rožaje je, shodno odredbi Zakona o upravnom postupku pozvao žene da dostave dokaze na osnovu kojih zasnivaju svoje tvrdnje.

“Dokazi su u postupku cijenjeni, o čemu su uzete izjave i sačinjeni zapisnici”, ističe se u saopštenju.

Nakon srovedenog postupka, uvjerenja o dužini vođenja evidencije i uvjerenje da se lice nalazi (ili ne nalazi) na evidenciji Zavoda dostavljena su Centru za Socijalni rad Rožaje.

“Počev od 2003. godine u Birou rada Rožaje postoji elektronska baza podataka (aplikacija evidencija nezaposlenih lica – ENL karton). Do tog datuma evidencija se vodila na osnovu podataka upisanih u lični karton nezaposlenog lica (LKR) koji su korišćeni do kraja 2002. godine, a zatim su dostavljeni Centralnoj službi Zavoda na mikrofilmovanje i izvršen je njihov popis”, stoji u saopštenju.

Službena evidencija LKR kartoni aktivnih nezaposlenih lica, koji su ostali u radu nakon preuzimanja kartona iz ranijih godina i sada se nalaze u Birou rada Rožaje.

U ZZZCG-u napominju da dokumentacija iz Biroa rada nije uništena niti izgubljena, jer se dio koji je mikrofilmovan nalazi u Centralnoj službi Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a dio je u Birou rada Rožaje.

“U Rožajama je oko 27 odsto zahtjeva negativno riješeno. Nezadovoljne žene imaju pravo, u roku od 15 dana, da se žale Ministarstvu rada i socijalnog staranja, a potom Upravnom sudu”, naglašeno je u saopštenju.

Izvještaj o radu službenika Biroa rada Rožaje zvanično je dostavljen na više državnih adresa: Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, Osnovnom državnom tužilaštvu Rožaje, te zainteresovanim poslanicima i poslaničkim klubovima.

(cdm.ba)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Ove zene treba postaviti u svim institucijam CG i opstini Rozaje jer bi se borile za interese svoga naroda. Jedino one pobijedise Mila i njegovu mafijasku tvorevinu.

  0

  0
   • Pa jes na srpskom jeziku, a kad se to prevede na busnjacko-milogorski onda je predshjednik isto ka kahva sa kishjelom vohdom, na crnogorskom predsednik, dok je na hrvatskom poglavarka Kitarovic…heheheeeh, sto rec, sad spikamo 4-5 jezika ka prave poliglote da nam niko u svijet nije ravan po filoloskom obrazovanju, a da nam ne treba fakultet… 🙂 … sto bi sad Rebronja mudro reka – malo li je i kad ako ne sad… 🙂

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.