Rožaje postalo crnogorska Gaza

1
32

Rožaje – Premda su nadležni tvrdili da neće doći do nestašice lijekova, u državnoj apoteci u Rožajama nedostaju brojni medikamenti. Oni kojima su potrebni lijekovi, među kojima je najviše penzionera i socijalnih slučajeva, ističu da je takvo stanje već izvjesno vrijeme zbog čega je, kažu, dovedeno u pitanje njihovo zdravlje.

U Rožajama posluje jedna državna apoteka koja se lijekovima snabdijeva petkom pa se tog dana pred ovom ustanovom stvara ogromna gužva. Ipak, nakon podužeg čekanja na šalterima apoteke, većina pacijenti izlaze razočarana i ogorčena, jer od nekoliko recepata uspiju da podignu samo po neki lijek, dok onih koji su im najpotrebniji jednostavno nema.

– Ovo što se radi prema građanima Rožaja zaista je diskriminacija. Sa svake strane smo ugroženi. Ova vlast nije u stanju da nam obezbijedi lijekove da se liječimo od bolesti koje su izazvane najviše zbog siromaštva, nervoze i stresa. Vlast je krivac što smo bolesni, jer nas decenijama uništava i dovela nas je do prosjačkog štapa pa sada nemamo ni za hljeb ni za lijekove – komentari su ogorčenih pacijenata.

Sabro Pepić kaže da već dvije sedmice traži lijekove za srčane bolesti ali nema ništa.

– U privatnim apotekama ima lijekova ali su previše skupi za nas penzionere. Ovakvo stanje se izuzetno loše odražava na zdravlje ljudi, jer ako se terapija ne primijeni pravovremeno ne možemo očekivati da budemo dobro, pa se često nestašica lijekova po neke pacijente odrazi tragično. Mislim da su za ovo odgovorni Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstva. Kako je moguće da imaju novca da izgrađuju objekte, a da za lijekove i higijenu nema para. Ovo je zaista žalosno. Ovdje ima mnogo onih koji nemaju novca za lijekove i oni su prepušteni sami sebi. Ovo je tragedija, jer ako ne možemo da dobijemo osnovno pravo na liječenje, šta drugo reći. Za sve drugo imaju novaca, za njihove penzije i status a za liječenje i za zdravlje građana uglavnom prifali. Ovo je zaista sramota – konstatuje Pepić.

I Hajran Murić kaže da je bezuspješno čekao red jer lijekova njemu prepisanih u apoteci nema.

– Vlada je pozatvarala sve fabrike. Ostavila nas bez hljeba i egzistencije, bez prava na školovanje, bez prava na socijalu, a sada i bez adekvatnog liječenja. Došao sam da podignem pet lijekova na recepat, ali ni jedan nijesam našao. Kako onda drugačije da komentarišem stanje u našoj opštini, već da je Rožaje postalo crnogorska Gaza. Ova vlast sve čini samo da nas iseli. Nema lijekova za srčane probleme, za reumu, za želudac, za pritisak. Ovo je više nepodnošljivo jer živimo kao da smo u Holokaustu – kaže Murić.

Hamdo Mujević kaže da ima 58 godina života, 34 godine radnog staža i da sa Biroa rada prima 78 eura. Žali se da ima povišen pritisak, ali da prepisani mu monopril već mjesecima ne može da podigne na recept.

– Osim monoprila pijem i lorazepam za smirenje ali ovih lijekova u državnoj apoteci nema a recept. Od svog primanja ja ne mogu da ih kupim jer samo monopril košta 8,5 eura. Imam pet članova porodice i teško živimo – kaže Mujević.

On smatra da država mora da povede više o računu o svojim građanima i konstatuje da je situacija posebno teška na sjeveru Crne Gore gdje ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem.

Totalno razočarenje

Samir Halilović: – U apoteku sam došao da na recept uzmem prepisane lijekove protiv bolova, ali nijesam ih podigao jer ih nema. Nema ni lijekova koji su prepisani mojoj majci, koja ima preko 75 godina. Zbog bolesti sam nesposoban za rad, ali sam ostao bez socijale, a više od mjesec dana nema lijekova koje mi prepisuje psihijatar.

Šaban Balkan: – Nijesam našao lijekove za bubrege, cirkulaciju, pritisak, iako nam svakodnevno preko sredstava informisanja govore da lijekova ima dovoljno, to je samo propaganda i ne znam kome oni to zamazuju oči.

Sefedin Dautović: – Razočaran sam do temelja ovakvim načinom funkcionisanja naše države. Žalosno je ovo što nam se dešava. Ugroženi smo sa svih strana i meni je najteže što ne mogu da se liječim. Tražio sam dva lijeka, za pritisak i baktrim ali nema ni jednoga. Ovo se ne dešava samo sada već je uvijek ovako.

(Rozajefreepress)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ovi Rožajci su pravo opsednuti Gazom. Ne samo što je dvosatni marš za Gasu proglašen za događaj 2014. godine u Rožajama, već je i identifikacija sa njom postala očigledna.Pa da dam svoj doprinos ovom “poređenju”. Ako je Rožaje Gaza, onda je Crna Gora Izrael, Milo Đukanović Benjamin Netajahu, Zukorlić Karadavi, hafiz Kujević Kaled Mašal…..

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.