Rožaje – Kalićeve stvari završile na deponiji

0
20

Stan Safeta Kalića poplavio je dok je njime upravljala Uprava za imovinu, nakon čega je vršena popravka i renoviranje oštećenja, a uništene stvari odložene su na gradsku deponiju.

To je rekao predstavnik Uprave Erdan Dacić na početku suđenja po tužbi Kalića, koju je podnio zbog oštećenja na privremeno oduzetom stanu od 192 kvadrata u naselju Gorica C, dok je bio optužen za pranje novca. Iz Uprave tvrde da je loše stanje zatečeno prilikom preuzimanja.

U tužbi piše da država nije sa pažnjom dobrog domaćina upravljala oduzetom imovinom, pa je ona u značajnoj mjeri devastirana zbog nebrige i neadekvatnog održavanja. “Što je radikalno smanjilo njenu vrijednost i upotrebljivost… može se zaključiti da su stvari tužioca iz stana otuđene, a opšte stanje stambenog objekta jako loše”, dodaje se u tužbi.

Zgrada u kojoj se nalazi Kalićev stan (Foto: Luka Zeković)

Oni su napomenuli i da je država procijenila imovinu prilikom preuzimanja, ali da oni tu procjenu do danas nijesu dobili.

“Činjenica je da je za period od 4.8.2011. do 18.11.2016. godine tužena bila odgovorno lice za imovinu tužioca na kojoj je za navedeni period nastala šteta velikih razmjera, te da su imovinu koja je potpuno devastirana i uništena vratili vlasnicima, a da prethodno nijesu ni pokušali da je vrate u stanje u kkakvom su je preuzeli”, zaključuje se u tužbi.

U odgovoru na tužbu se, međutim, ističe da su više puta vršene opravke i renoviranje stana usljed oštećenja nastalih vlagom koja se nalazila svuda po stanu prilikom preuzimanja, od koje su i neke stvari oštećene.

Tvrde da je stan uništen: Punomoćnica Kalića, Ana Jelić (Foto: Luka Zeković)

“U zapisniku prilikom preuzimanja stana 2011. godine je konstatovano da u dnevnoj sobi jedan zid vlaži, da su u kuhinji oštećenja na zidu bliže prozoru i vratima, sa vidljivim kapanjem vode iz izlaznog ventila, otpale tri pločice sa zida, u jednoj sobi za na zidu je vidljivo prisustvo vlage, do balkonskih vrata, u malom hodniku, na zidu oštećenja od vlage u manjem obimu i u spavaćoj sobi na zidu pored vrata sobe na strani od kupatila oštećenja od vlage”, piše u odgovoru na tužbu.

Predstavnik Uprave rekao je da će sudu dostaviti fakture o svim poravkama u Kalićevom stanu.

Tužba se odnosi na štetu nastalu na imovini i na otuđenje stvari iz objekta, a podnijeta je protiv države i Uprave za imovinu. Vrijednost spora je opredijeljena na 20.001 euro, ali će stvarna odšteta u postupku biti određena, tek, kada se urade potrebna vještačenja.

Foto: Boris Pejović

Kalićev stan u potkrovlju zgrade u Ulcinjskoj ulici, crnogorskoj javnosti poznat je od prije deset godina, kada je uhapšena desetočlana kriminalna grupa koja je navodno iz tog Kalićevog stana pripremala ubistvo barskog biznismena Veselina Bujića. Optuženi za to djelo su, takođe, pravosnažno oslobođeni krivice.

Država je krajem ljeta 2011. godine privremeno oduzela imovinu Kalićima, čija je vrijednost procijenjena na 28.000.000 eura.

Nakon pravosnažne odluke – da Kalići nijesu oprali novac i odluke Višeg suda u Bijelom Polju da im se vrati oduzeta imovina, oni su podnijeli više tužbi tražeći odštetu za uništenje nekretnina u Rožajama, Podgorici, Ulcinju, na Svetom Stefanu…

U podgoričkom sudu vodi se i spor po tužbi Kalićevog brata Mersudina, koji traži odštetu za uništenje “hamera”, kojom je tokom petogodišnjeg sudskog postupka, takođe, gazdovala Uprava za imovinu.

Ostali postupci po tužbi Kalića, odlukom Vrhovnog suda delegirani su sudovima u Rožajama i na primorju, gdje je ostala imovina koja im je bila oduzeta dok su bili optuženi za pranje novca.

Sutkinja će sa vještacima u novembru ući u stan

Sutkinja Milica Radović odlučila je da 29. novembra sa vještacima građevinske i finansijske struke uđe u Kalićev stan.

Tako je juče završeno pripremno ročište po tužbi Kalića.

I zamjenik zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države Risto Femić i predstavnik Uprave za imovinu Erdan Dacić isticali su da, iako smatraju da je tužbeni zahtjev potpuno neosnovan, da nijesu nadležni da učestvuju u sporu.

Prema saznanjima “Vijesti”, slična sporenja između države i Uprave za imovinu javila su se i drugim sporovima koje su pokrenuli Kalići.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.